Aan het strand bij het Gooierhoofd komt een verdiepte zwemplek met halfronde steiger en een strandpaviljoen.
Aan het strand bij het Gooierhoofd komt een verdiepte zwemplek met halfronde steiger en een strandpaviljoen.

Huizer kust aantrekkelijker voor toerisme en recreatie

Als de gemeenteraad ermee instemt, kan er misschien in 2019 gezwommen worden bij het zwematol bij het strand naast de surfclub. Als de procedures tenminste vlot verlopen. Daarmee wordt dan eindelijk een start gemaakt met het uitwerken van de Kustvisie. Een plan dat eigenlijk al in 2012 in beeld kwam om echt handen en voeten te geven aan de titel 'Huizen, Haven van 't Gooi'. Afgelopen donderdag werden de plannen gepresenteerd tijdens een inloopavond.

HUIZEN Vier projecten zijn er nu uitgewerkt van de Kustvisie en die werden afgelopen donderdag in het gemeentehuis tijdens een inloopavond aan bewoners gepresenteerd.

Deze vier projecten liggen allemaal in het gebied tussen de landtong bij Hotel Newport en de aanloophaven. Concreet gaat het om een verdiepte zwemplek bij het zwematol met een strandpaviljoen, een goede fietsverbinding die deel uitmaakt van de Zuiderzeeroute en een kleine trekkerscamping.

Belangstelling

"Er was veel belangstelling donderdag en daar ben ik blij om", vertelt verantwoordelijk wethouder Marlous Verbeek. "Ik denk dat er zo'n 200 mensen zijn geweest en dat is veel voor zo'n avond. Al voor half acht waren er al tientallen mensen." De gemeente had voor de avond specifiek per brief omwonenden uitgenodigd uit een ruim gebied rond de Zomerkade en de wijk bij Hotel Newport, maar alle inwoners waren welkom.

Zwemplek

De aanwezigen kregen een kort filmpje te zien met een driedimensionale impressie van hoe het plan er voor het gebied bij strand Gooierhoofd uit gaat zien. Ook waren er grote borden waarop impressies te zien waren van specifieke plekken. Bijvoorbeeld van het zwematol met het strandpaviljoen. "Het wordt een zwemplek van vier meter diep", vertelt de wethouder. "Vroeger ging ik ook altijd naar het strand met mijn kinderen en zelf houd ik heel erg van zwemmen. Dat kan niet echt bij het strand aan de Zomerkade. Met deze zwemplek is dat dan wel mogelijk." De zwemplek wordt uitgediept en de waterplanten worden verwijderd. Rond de zwemplek komt een grote halfronde steiger, de zwematol, waarvandaan gedoken kan worden. Verbeek vertelt dat leden van de duikclub tijdens de avond ook uitgenodigd waren en enthousiast zijn over zo'n diepe plek.

Blauwalg

Ruim om de zwemplek komt ook nog een vlonderpad waarover gewandeld kan worden om even uit te waaien en te genieten van het uitzicht. Dit pad dient tevens als afscheiding om blauwalg van de zwemplek weg te houden. Zo wil de gemeente bereiken dat de nieuwe zwemlocatie een blauwe vlag kan krijgen. Daarvoor moet de uitstekende kwaliteit van het zwemwater die er nu al is, behouden blijven.

Strandpaviljoen

Bij dit deel van het strand mag ook een strandpaviljoen komen met een terras op het zuiden. "Daar waren veel vragen over. Mensen in de omgeving zijn bang voor overlast. Daarom is bewust gekozen voor deze plek, die het verst weg van de bebouwing ligt." Of er feesten mogen worden gehouden tot midden in de nacht en of de locatie wellicht gebruikt mag worden om te trouwen, zijn allemaal nog zaken die uitgezocht gaan worden, legt Verbeek uit.

Trekkerscamping

Op een grasveldje in de buurt komt een trekkerscamping. Hoeveel plaatsen hier komen, is nog niet duidelijk. "Het wordt een piepklein trekkerscampinkje met maar plek voor een paar tentjes. Specifiek voor mensen die op de fiets komen. Ze mogen er een paar dagen staan en kunnen gebruikmaken van de faciliteiten van het strandpaviljoen", vertelt de wethouder. Ook het aantal dagen en wat het verblijf kost, wordt nog verder uitgewerkt.

Park

Daarnaast wordt het park bij het Gooierhoofd opnieuw ingericht. Er komen gecombineerde fiets- en wandelpaden. Parkeren gebeurt achter een heg, zodat de auto's uit het zicht zijn. Het strandlandschap is geïnspireerd op klifduinen. Er komen plekken met helmgras en water en duinen. "Op een heuvel in het park komen sporttoestellen en er komt ook iets van een speeltuintje voor de allerkleinsten. Dat was ook een wens van veel mensen."

Zorgen

"Zorgen waren er ook bij mensen die bang zijn dat jongeren er zullen gaan rondhangen. De inrichting wordt echter zo dat het veel opener wordt en er meer zicht komt op het gebied." Daarnaast zal er ook oog zijn voor verlichting, zodat de plek 's avonds niet donker is. Bij de bruggen komt bijvoorbeeld verlichting langs de metalen spijlen aan de zijkanten.

Zomerkade

Doel van de projecten is om de kust van Huizen aantrekkelijker te maken. "Niet iedere gemeente ligt aan het water en we willen daar een aantrekkelijke zone van maken." Voorlopig ligt de focus op het stuk bij het Gooierhoofd, waar de nadruk op recreatie en toerisme ligt, maar op termijn zal ook de Zomerkade nog aangepakt worden. "Heel veel inwoners vroegen ook wanneer dat gaat gebeuren, maar dat is nog niet duidelijk" , aldus Verbeek. In maart volgend jaar zijn de verkiezingen en het nieuwe college zal met de raad een beslissing moeten nemen over het vervolg.

Gemeenteraad

De plannen die er nu specifiek liggen, worden als alles goed gaat op 8 januari 2018 in de commissievergadering van de gemeenteraad besproken en op 8 februari kan er besloten worden tijdens de raadsvergadering. Dan kan in maart begonnen worden met de verdere uitwerking en kunnen vergunningen aangevraagd worden. Er wordt naar gestreefd de zwemplek in de zomer van 2019 in gebruik te hebben, maar dat is afhankelijk van de snelheid waarmee alle procedures worden doorlopen. Uiterlijk zomer 2020 dient het helemaal klaar te zijn.

Inwoners kunnen suggesties voor het gebied nog tot 1 januari mailen naar d.dententer@huizen.nl.

Een doorkijk vanuit het park naar het strandpaviljoen.
Langs het strand wordt een duinenlandschap gecreëerd.