Fabian en Rosa schreven ook een brief in het kader van de actie van Amnesty International.
Fabian en Rosa schreven ook een brief in het kader van de actie van Amnesty International. Foto: Bob Awick

Honderden leerlingen schrijven voor Amnesty

Leerlingen van de middelbare scholen hebben vrijdag tientallen brieven en kaarten geschreven in het kader van de jaarlijkse schrijfmarathon van Amnesty.

HUIZEN Leerlingen van Scholengemeenschap Huizermaat en het Erfgooierscollege hebben afgelopen vrijdag tientallen brieven en kaarten geschreven in het kader van de jaarlijkse schrijfmarathon van Amnesty International. Tussen 9.00 en 14.00 uur kwam er elk uur een nieuwe lading leerlingen binnen in de raadszaal van het gemeentehuis waar de schrijfmarathon werd gehouden.

De plaatselijke afdeling van Amnesty International organiseert al jarenlang rond 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens, deze schrijfmarathon. Voor de actie had de werkgroep van Amnesty in Huizen een aantal mensen geselecteerd waar over geschreven kon worden.

Het gaat om verschillende mensen, zoals Sakris Kupila uit Finland die transgender is en zich verplicht psychiatrisch moet laten onderzoeken en steriliseren als hij een wettelijke geslachtsverandering wil. Daar verzet hij zich tegen. Ook voor Clovis uit Madagaskar, die zich op vreedzame wijze tegen illegale houtkap verzet en gevangen werd gezet, kan worden geschreven. Net zoals voor Issa Amro en Farid al-Atrash die protesteren tegen de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever en werden opgepakt bij de jaarlijkse demonstratie tegen uitsluiting van Palestijnen.
Voor de leerlingen lagen er stencils klaar met een tekst die ze konden overschrijven, omdat er in het Engels of Frans geschreven moest worden. Ook was voor hen dan duidelijk hoe ze een kaart en brief moeten schrijven, want uit een rondvraag van Jan van der Ploeg van Amnesty Huizen blijkt dat nog maar een kleine groep weleens een echte brief schrijft in het dagelijks leven.

Vooraf liet hij zien dat de actie wel degelijk succes heeft. In het verleden werd onder andere geschreven voor Máxima Acuña, een boerin uit Peru die zich niet liet intimideren door mijnbouwers en weigerde haar grond af te staan. In mei dit jaar werd deze mensenrechtenverdediger door rechters in het gelijk gesteld. "Schrijven helpt dus echt", vertelde Jan van der Ploeg van Amnesty Huizen bij het vertonen van een filmpje van de boerin, die daarin meer dan 150.000 steunbetuigingen kreeg en daar zichtbaar blij mee is.

Fabian Jongerden en Rosa van Burik van Scholengemeenschap Huizermaat zijn het met hem eens. "Eén brief helpt misschien niet, maar als er hele bergen komen, gaan ze toch echt wel nadenken", aldus Rosa. Zij heeft een brief geschreven aan premier Netanyahu van Israël over de situatie van Issa Amro en Farid al-Atrash. "Ik vind het mooi dat ze voor hun mening uitkwamen en een bepaald gebied willen beschermen", vertelt ze. "Ik vind dat uitkomen voor je mening belangrijk is. Je moet je eigen stem in je eigen land kunnen laten horen, zodat de overheid niet alles beslist. Het volk moet ook wat kunnen zeggen."

Vooraf had ze van docent Ellèn van Welt op school al de opdracht gehad om vijf dingen op te zoeken van Amnesty International. "Ze komen heel erg op voor mensen die hun mening uiten op andere plekken dan Nederland", aldus Rosa.

Rosa: 'Je moet je eigen stem in je eigen land kunnen laten horen'

Fabian heeft een brief geschreven voor Clovis. "Dat moest in het Frans en dat is best ingewikkeld. Ik heb goed de vertaling gelezen", vertelt hij. Hij kende Amnesty al van de basisschool, omdat ze daar al eens voorlichting hadden gehad. "Ze doen veel op het gebied van mensenrechten en dat is belangrijk. Sommige regeringen zijn corrupt en dan worden mensen weggedrukt uit de maatschappij, terwijl ze eigenlijk iets doen wat goed is, zoals Clovis." Hij denkt dat schrijven zeker helpt en dat de kaarten die naar de milieuactivist in Madagaskar worden gestuurd hem het gevoel geven dat hij er niet alleen voor staat.

Fabian geeft aan dat hij denkt dat hij Amnesty wel gaat volgen. "Het is een goed doel dat echt mensen wil helpen en het leven van anderen beter wil maken."

Tanja de Ruijter, rectrix van de Huizermaat: "Wij willen dat leerlingen een bewustzijn krijgen van de samenleving en wij willen ze tot goede burgers opleiden. Een actie als deze schrijfmarathon past daar prima in."