Rob samen met zijn buurman voor zijn woning in de voormalige school.
Rob samen met zijn buurman voor zijn woning in de voormalige school. Foto: Bob Awick

Woningen voormalig schoolgebouw De Wijngaard met open huis opgeleverd

De woningen in het schoolgebouw aan de Jacob van Campenstraat zijn vrijdag feestelijk met een open huis opgeleverd.

HUIZEN De woningen in het voormalige schoolgebouw van De Wijngaard aan de Jacob van Campenstraat zijn vrijdagmiddag feestelijk opgeleverd in aanwezigheid van wethouder Marianne Verhage. De Alliantie heeft de voormalige school getransformeerd in 27 nieuwe woningen en vrijdag ontvingen acht cliënten van Sherpa de sleutels van hun studio. De bewoners van de vijf eengezinswoningen en dertien beneden- en bovenwoningen volgen de komende weken.

Een kraam met oliebollen en appelflappen wachtte de bezoekers al op tijdens de koude vrijdagmiddag. Voor de officiële plechtigheid was er al een open huis. De deuren met een ballon erop waren te bezoeken en heel wat buurtbewoners namen de gelegenheid te baat om even een kijkje te nemen.

"Het ziet er mooi uit", zegt een van de buurtbewoners tegenover de school. Ze is blij dat de school zijn oorspronkelijke vorm heeft behouden. "Ik woon hier al sinds het begin en wij kijken er tegenaan", zegt ze. Haar dochter is ook mee en kent de geschiedenis van de school goed. "Voordat De Wijngaard erin kwam, zat er Slisser en daarvoor nog een andere school."

Behalve dat de school is opgeknapt werden in de wijk 135 woningen duurzaam verbeterd door de Alliantie. De woningen zijn nu voorzien van isolerende HR++-beglazing, gevelisolatie, dakisolatie, nieuwe dakpannen en mechanische ventilatie. Daarnaast hebben alle bewoners de keuze gekregen voor zonnepanelen. De woningen krijgen met deze ingrepen een gemiddeld energielabel B, met meer comfort, woonkwaliteit en energiebesparing. Ook de bewuste mevrouw heeft nu een opgeknapt huis. "Daar ben ik heel blij mee."

Na het open huis vindt voor het gebouw op straat de officiële oplevering van de opgeknapte woningen en de woningen in de school plaats. Wethouder Marianne Verhage blikt daarbij terug op het proces dat al in 2015 begon. "Op dat moment kwamen er heel veel vluchtelingen naar Nederland en wij moesten als gemeente meer statushouders gaan huisvesten. We waren ook bezig met gesprekken voor een integraal huisvestingsplan. Aan de school van De Wijngaard moest het een en ander gebeuren en ze hadden ook wel oren naar de lege school aan het Ellertsveld. Het was wat om het allemaal te bespreken met zo veel partijen en het toch stil te houden voordat er meer duidelijkheid was."

Omdat de buurt niet al te veel statushouders wilde en er ook buurtbewoners waren die er zelf wilden gaan wonen, werd uiteindelijk besloten om dat ook een kans te geven. Verhage: "Buurtbewoners laten immers weer een huis achter." Ook werden er acht woningen gebouwd voor cliënten van Sherpa die begeleiding nodig hebben. Hans Calis, clustermanager, liet weten dat dit een mooie kans was. "De gemeente stelt ook een gemeenschappelijke ruimte beschikbaar. We hebben al contact gezocht met Versa, zodat het ook een ruimte voor de hele buurt kan worden." Loes Veelo van Sherpa legt uit dat dit het eerste steunpunt van Sherpa in Huizen is en dat een en ander nog verder uitgewerkt moet worden. "We kunnen bijvoorbeeld een kookcursus geven voor onze cliënten en andere bewoners. Dan krijg je een mix."

Ook 135 woningen in de wijk duurzaam verbeterd door Alliantie

Rob Hagen is zo'n cliënt van Sherpa die binnen enkele weken zijn eerste eigen huis zal betrekken. Hij is veertig en heeft altijd thuis gewoond. "Het is een uitdaging voor mij om op mijzelf te gaan wonen. Op het eerste gezicht zie je dat niet aan mij, maar ik heb wel wat hulp nodig. Ik krijg 6 tot 8 uur hulp van Sherpa." Hij vertelt dat hij die ochtend uitleg heeft gekregen en de sleutels. "Het doet emotioneel echt wat met me", laat hij weten. "Ik kijk ernaar uit om hier te gaan wonen."