De familie Van As is genomineerd als De Leukste Korfbal Familie van Nederland.
De familie Van As is genomineerd als De Leukste Korfbal Familie van Nederland. Foto: Familie Van As

Wordt familie Van As De Leukste Korfbal Familie van Nederland?

De familie Van As is genomineerd als De Leukste Korfbal Familie van Nederland. 28 december worden ze geïnterviewd op de Korfbal Challenge.

HUIZEN 'Elke korfbalclub heeft er wel een paar binnen de gelederen: families die al sinds jaar en dag aan de club verbonden zijn en nog altijd met ziel en zaligheid betrokken zijn. Om deze families te eren, gaat Simpel op zoek naar De Leukste Korfbal Familie van Nederland!', was de oproep. "Leuk, dachten een paar leden, dat is wat voor jullie", zegt Wim Van As.

Hij vertelt dat zijn vader en moeder al speelden bij Korfbalvereniging Huizen. Zijn vader leeft niet meer, maar zijn moeder wel. "Ze heet Bep en is nu 68 en speelt niet meer, maar komt wel kijken naar de wedstrijden." Hijzelf speelt ook niet meer, maar is nog wel steeds vrijwilliger bij de club. "Ik ben net gestopt als bestuurslid en dat heeft mijn zoon Maikel nu overgenomen. Die speelt in het eerste, net als zijn vriendin Nina. Ze hebben elkaar op de club leren kennen."

Eisen

Daarmee voldoet de familie al aan vier van de zes eisen voor de wedstrijd. Minimaal drie generaties die lid zijn van dezelfde club, minimaal twee leden die actief zijn op de vereniging, twee leden die actief korfballen en minimaal één korfbalsetje. Dat was een voorwaarde. De andere twee passen ook bij de familie, namelijk dat ze een leuke familie zijn en een goede band hebben met veel andere leden van de club en dat ze leuk, gezellig of gek op de foto kunnen.

Filmpje

Naast Maikel heeft Wim ook nog twee dochters: Paula en Tessa. De laatste heeft een filmpje gemaakt voor de wedstrijd dat op de Facebookpagina Korfbalfamilie Van As staat, die ze hebben gemaakt. Paula's vriend Mike wilde ook wel wat gaan doen en is ook lid geworden van de korfbalclub.
Ook de broer van Wim is een korfballer. "Peter is getrouwd met Marlies en zij hebben elkaar op korfbal ontmoet. Ze hebben vier kinderen: Anne, Wout en de tweeling Lieke en Roos. Die spelen ook allemaal korfbal." Zus Joke en haar man Sjaak zijn ook bij de club betrokken. "Sjaak speelt inmiddels ook niet meer, maar coacht nog wel." Hun twee kinderen Matthijs en Steven spelen ook.
De enige die nooit gekorfbald heeft, maar wel een trouwe supporter is van de club en de kinderen, is de vrouw van Wim, Elly, maar zij weet wel wat belangrijk is om uit te kunnen blinken in de sport. "Snelheid", zegt ze resoluut. "Dat zie ik als ik op de tribune zit. Onze zoon is heel snel."

'Ik ben gestopt als bestuurslid en dat heeft mijn zoon overgenomen'

Halve finale

Inmiddels is de familie door naar de halve finale van de wedstrijd. Ze zijn een van de vier genomineerde families en maken donderdag 28 december hun opwachting in Topsportcentrum Rotterdam. "Daar worden we geïnterviewd", vertelt Tessa. "Van dat interview wordt een filmpje gemaakt en we moeten proberen zo veel mogelijk likes te krijgen. We zullen dat ook zeker gaan delen op onze Facebookpagina Korfbalfamilie Van As en op YouTube. We hopen dus dat heel veel mensen die dit verhaal lezen onze pagina en dat filmpje gaan liken."
Elly: "We doen er alles aan om dat ook aantrekkelijk te maken. Bij 150 likes hebben we een appeltaart weggegeven en bij 350 likes geven we een kwarktaart weg. Daar zijn we al bijna." De steun van veel leden van de club hebben ze in ieder geval al. "Het staat ook op de site van de club", vertelt Wim. "Bijna alle leden hebben de pagina inmiddels al geliket."

Geheim

Uiteindelijk gaan na de halve finales twee overgebleven families met elkaar de strijd aan, onder aanvoering van teamcaptains Mick Snel en Jet Hendriks, beiden topkorfballers. "De winnaar van de titel kan uiteraard een hele leuke prijs verwachten. Welke dat is, houdt Simpel nog even geheim…", meldt Korfbal.nl.