Wethouder Marlous Verbeek en Marco van Ingen proosten op het voordek van het cruiseschip op de nieuwe steiger.
Wethouder Marlous Verbeek en Marco van Ingen proosten op het voordek van het cruiseschip op de nieuwe steiger. Foto's: Bob Awick

Eerste cruiseschip meert aan in Huizer haven

De plannen om de komst van riviercruiseschepen mogelijk te maken in Huizen werden voor het eerst door de gemeenteraad in maart dit jaar besproken en maandag werd dit werkelijkheid. De gewenste steiger is af en er kunnen zelfs twee cruiseschepen aanleggen. Maandag meerde het eerste schip aan en werd feestelijk het glas geheven om deze bijzondere mijlpaal te vieren. Daarna volgde een rondleiding over de luxe boot.

HUIZEN Majestueus ligt de MS Emily Brönte, een van de nieuwste riviercruiseschepen van Scylla AG, aan de steiger achter het Fletcher hotel in het Nautisch Kwartier. In de salon aan boord hebben gasten zich verzameld om het glas te heffen op de opening van deze nieuwe steiger.

De boot is 135 meter lang, 11,40 breed en ligt 1,60 diep in het water. Het is van alle gemakken voorzien om 150 gasten een fijne vakantie in onder andere Nederland te bieden. "De schepen variëren iets in grootte. Er zijn er ook die 220 mensen aan boord kunnen hebben. Dan zijn er ook meer restaurants. Amerikaanse schepen bieden grotere kamers aan en zijn vaak exclusiever en nemen dan 118 passagiers aan boord", vertelt Marco van Ingen van RSR Schiffahrt AG. Hij is verantwoordelijk voor de ligplaatsen voor riviercruiseschepen en was betrokken bij de aanleg van de steiger in Huizen. "Dat is ongelooflijk snel gegaan," zegt hij, "dankzij een gemeenteraad die enthousiast is. In Willemstad zijn we al vier jaar bezig en nog geen stap verder."

Zacht tapijt

De salon is voorzien van een zacht tapijt en comfortabele stoelen en kijkt prachtig uit over de haven. "Deze boot is Engels en je ziet die stijl er wel in terug", gaat hij verder. Na de toost laat hij gasten de rest van de boot zien. Een trap naar beneden kom je bij het restaurant. "In de punt zit de keuken. Er is een buffet, bijvoorbeeld voor de eiergerechten bij het ontbijt of het saladebuffet of toetjesbuffet bij het diner. Het meeste wordt aan tafel geserveerd. In de eetzaal is een royale wijnkast waar gasten wijn uit kunnen kiezen."

Gastenverblijven

Meer naar achteren op de boot liggen de minst luxe gastenverblijven. Ze hebben een klein raam boven en zijn ruim. Naast het tweepersoonsbed past nog een zitje met twee stoelen. De hut is voorzien van een ruime badkamer en je kunt je eigen koffie en thee zetten. Op dit dek zijn ook een fitnessruimte en massageruimte. "Dat verschilt per boot. Soms is er ook een sauna."

Een salon met tapijt, een lift, drie dekken met gastenverblijven en een zonnedek met jacuzzi

Balkonnetje

Een dek hoger worden de kamers luxer. Met name omdat daar de zijwanden helemaal bestaan uit glas en open kunnen. Hier kun je volop genieten van het uitzicht. Nog een dek hoger is er zelfs ruimte voor een balkonnetje met twee stoelen en zijn de hutten nog ruimer. Achter op dit dek zit ook nog een klein à-la-carterestaurant. "In principe is het zo dat iedereen een keer de gelegenheid moet kunnen krijgen om hier te eten." Je kunt vanuit het restaurant over het water uitkijken. "Alle dekken kunnen worden bereikt met een lift, behalve het zonnedek", legt Marco uit. "Dat komt omdat we op routes varen waar de bruggen soms laag zijn. Dan klappen we wanden van het zonnedek naar beneden."

Jacuzzi

Boven op dat dek zit ook een stuurhut die omhoog en omlaag kan, zodat de boot geen belemmering ondervindt van deze bruggen. Een stuurhut die overigens van allerlei technische snufjes is voorzien, waaronder vele schermen. Op een ervan zie je beelden van camera's die de omgeving in beeld brengen. Achter op het dek zit ook nog een jacuzzi, zodat van alle luxe kan worden genoten.
"De gasten zijn vaak rond de 60, 65 jaar", vertelt Marco. "Je ziet ook wel een trend dat er soms hele gezinnen aan boord komen en sommige cruises richten zich specifiek op gezinnen met kinderen. Sommige mensen sparen heel lang voor een dergelijke reis, anderen doen het regelmatig of boeken een reis vanuit Amsterdam en gaan mee naar Boedapest. Daar stappen ze over richting de Zwarte Zee. Dat is allemaal mogelijk. Vaak zijn het wel goedbedeelde mensen."
Deze doelgroep zal in de toekomst dus ook voet aan wal zetten in Huizen. "En ik benadruk het nogmaals, ze zullen ook hier geld uitgeven. Onlangs is er weer een onderzoek geweest waarin dit bevestigd wordt. Mensen die aan land gaan, geven daar ook geld uit, ook al is hier alles inclusief. Lokale ondernemers kunnen dus zeker meeprofiteren van deze ontwikkeling."

Dagdeel

Vaak zal een schip een dagdeel in Huizen aanleggen. Gasten zullen vanuit de haven dan ook vaak verder landinwaarts gaan. Zo hoopt wethouder Miriam van Meerten-Kok van Gooise Meren dat de gasten ook naar Naarden-Vesting gaan en naar het Muiderslot. Ze is samen met een aantal regiobestuurders naar de officiële opening van de steiger gekomen.
Het zal nog wel even duren voor het storm gaat lopen. "De programma's worden 1,5 tot 2 jaar van tevoren gemaakt. Omdat we er nog niet zeker van waren dat het hier allemaal op tijd rond zou komen, is Huizen daar over het algemeen nog niet in opgenomen", legt Marco uit.
Rederij Scylla zal al wel met tientallen cruises naar Huizen komen volgend jaar. "Dan zal de rest ook wel volgen", schat Marco in. "Maatschappijen houden altijd hun ogen open voor nieuwe mogelijkheden en kopiëren graag van elkaar."
Wethouder Marlous Verbeek is blij dat het project nu succesvol is afgesloten en vooral blij dat ook veel touroperators bij de opening van de steiger aanwezig zijn en met eigen ogen hebben kunnen zien wat Huizen eventueel kan bieden. Nu is het wachten tot het volgende hoogtepunt: het eerste cruiseschip met passagiers aan boord.

Majestueus ligt de MS Emely Brönte in de haven.