Han Landman, Nicole Bouts en Gert-Jan van Dommelen showen trots de award. Janny Bakker kon helaas niet bij de uitreiking aanwezig zijn.
Han Landman, Nicole Bouts en Gert-Jan van Dommelen showen trots de award. Janny Bakker kon helaas niet bij de uitreiking aanwezig zijn. Foto: Bob Awick

'Huizen voor Sint-Maarten' inspirerend en uitzonderlijk

Dit jaar reikt onze krant voor de derde keer de award 'Huizer van het Jaar' uit. De prijs wordt toegekend aan een persoon of organisatie die in onze krant heeft gestaan en iets uitzonderlijks heeft gedaan en daarmee anderen inspireert en bijdraagt aan een positieve uitstraling van Huizen. Met kop en schouders stond de actie 'Huizen voor Sint-Maarten' dit jaar bovenaan. Daarom kreeg dit initiatief dit jaar de award.

HUIZEN Rotaryclub Gooimeer en Rotaryclub Huizen sloegen de handen ineen om van 11 oktober tot en met 11 november de actie 'Huizen voor Sint-Maarten' op touw te zetten. Een klein organisatiecomité ging aan de slag, bestaande uit Nicole Bouts, Gert-Jan van Dommelen, Han Landman en Janny Bakker. De actie wist anderen te inspireren ook iets te doen en was uitzonderlijk doordat zovelen zich hebben ingezet. Uiteindelijk is er een bedrag van ruim 40.000 euro opgehaald om de door orkaan Irma getroffen Sister Marie-Laurence Primary School weer op te bouwen.

Onder het mom van een terugblik op de actie voor de laatste krant van het jaar zitten Nicole Bouts, Gert-Jan van Dommelen en Han Landman klaar in restaurant Aan de Kade. Daar vindt namelijk later op de avond het jaarlijkse diner van Rotaryclub Gooimeer plaats. Janny Bakker moet helaas verstek laten gaan in verband met andere verplichtingen.

Ze zijn verbaasd dat ze voor het interview een cadeautje krijgen dat ze nog geheim moeten houden. Gelukkig vindt een en ander plaats in een afgesloten gedeelte van het restaurant, zodat de gasten ook niets doorhebben. "Nou ja", zegt Nicole, als ze het pakpapier van de award heeft verwijderd. "Is die voor ons?", vraagt ze verbaasd. Ze laat de award zien aan Gert-Jan van Dommelen en Han Landman, die beiden ook hun steentje hebben bijgedragen aan de succesvolle actie. Ook zij zijn verbaasd dat zij de award hebben gekregen.
Het tekent de organisatie die zich vanuit een gevoel iets te moeten doen voor de getroffen eilandbewoners van Sint-Maarten onbaatzuchtig heeft ingezet en met hen vele Huizers die een van de acties organiseerden om ook hun steentje bij te dragen. Uiteindelijk werden er zo'n 65 acties opgezet die dat eindbedrag opleverden en het is nog niet voorbij. Gisteren werd er voor de actie nog een zaalvoetbaltoernooi gehouden voor de jeugd in Huizen.

Projectplan

Ook voor de organiserende clubs is de actie nog niet voorbij. Gert-Jan van Dommelen laat het projectplan zien van de school. "Hierin hebben ze precies omschreven wat ze willen gaan doen." Hij vertelt dat het voor de organisatie van belang is om transparant te zijn en goed te controleren dat het geld op de juiste plaats terechtkomt. "Daar staan we vanaf het begin van de actie voor", zegt hij.

Vergunning

'Het gaat er natuurlijk anders aan toe dan in Nederland, dus dat is ook wennen'

Dat doen ze bijvoorbeeld door een architect die lid is van de Rotaryclub mee te laten kijken naar de plannen. "Het gaat er natuurlijk anders aan toe dan in Nederland, dus dat is ook wennen. Wij willen bijvoorbeeld pas vergunningen aanvragen als we precies weten wat er gebouwd gaat worden. Daar pleiten ze ervoor om dat nu al te doen, omdat het proces lang duurt en je dan alvast in de molen zit. De vergunning aanpassen kan altijd nog, zeggen ze."
Het doel is om de school zodanig te herbouwen dat deze in de toekomst een orkaan kan doorstaan. Daarbij wordt er meteen gekeken naar waar behoefte is bij de school. "De Sister Marie-Laurence Primary School is een bijzondere school voor kinderen die meer aandacht nodig hebben. Je kunt het vergelijken met De Wijngaard hier. Ze zijn bezig met een speciaal lesprogramma: Exceptional Education en ook dat willen we ondersteunen."
Van Dommelen vertelt dat hij pas heeft geskypet met Tanja Frederiks, die namens het schoolbestuur projectleider is voor de wederopbouw. "Dat was heel bijzonder. De situatie blijkt nog wel heel schrijnend te zijn. De hulp aan het eiland komt langzaam op gang. Ze hebben de school nog niet lekvrij gekregen. De kinderen krijgen sinds vorige maand wel weer les in een eigen lokaal, dat geeft rust. Er is echter gebrek aan alles. Bijvoorbeeld lesmateriaal. Ook hoorde ik dat de kinderen op de school de lunchbox die ze krijgen van het Rode Kruis vaak maar half opeten. De rest bewaren ze voor thuis. Vaak zijn hun huizen ook nog niet herbouwd. Ze slapen óf buiten óf in containers."

Gebrek

Het gebrek aan materiaal speelt ook een belangrijke rol voor de wederopbouw van de school. Het is maar de vraag of het verkrijgbaar is en tegen welke prijs. Het materiaal uit Nederland halen blijkt ook al geen optie, want de bouw is hier ook weer aangetrokken en ook hier is een tekort aan bouwmateriaal. Wel zal een groep Engelse vrijwilligers in februari komen helpen. Tegen die tijd wordt gekeken wat zij er kunnen doen.
"Gelukkig staan scholen, het ziekenhuis en de gevangenis boven aan het lijstje om opgebouwd te gaan worden. Ook hebben de eerste cruiseschepen alweer aangelegd. Het toerisme is een belangrijke inkomstenbron voor het eiland. Wij zouden daarom ook iedereen oproepen om daar weer op vakantie te gaan. Dat brengt geld op, wat hard nodig is."
Ondertussen zullen de Rotaryclubs boven op het project blijven zitten en beloven zij de inwoners op de hoogte te blijven houden van de ontwikkelingen en de besteding van het geld.
"Tanja is zelf op Sint-Maarten geboren, maar haar ouders komen uit Nederland. Ze is tijdens de kerstperiode hier in Nederland en komt ook naar de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Het is fijn om dan ook in de gelegenheid te zijn om persoonlijk contact met haar te hebben. Samen met haar en de Rotaryclub van Sint-Maarten, die voornamelijk bestaat uit Amerikanen die er zijn gaan wonen, gaan we ervoor zorgen dat de school weer opgebouwd gaat worden."