Tomin Groen haalt kerstbomen op voor GAD

HUIZEN Tomingroep, de sociale werkvoorziening, de Gewestelijke Afvalstoffen Dienst (GAD) gaan samenwerken en dat is meteen al te zien bij het ophalen van de kerstbomen dit jaar. Samen zorgen zij zo voor extra werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Medewerkers van Tomin Groen gaan de kerstbomen van de straat halen. Waar in voorgaande jaren de wagens van de GAD op pad gingen, rijden nu wagens van de Tomingroep door de straten. Deze eerste klus levert behoorlijk wat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (tijdelijk) werk op.

Vorig jaar heeft de GAD bijna 200.000 kilo aan kerstbomen opgehaald. "Ervan uitgaande dat een gemiddelde boom 150-175 cm lang is en zo'n 10 kilo weegt, hebben we het over een slordige 20.000 kerstbomen."

Vanaf 2 januari rijden medewerkers van Tomin Groen de regio door om de kerstbomen op te halen. Hun wagens zijn uitgerust met een versnipperaar die de bomen direct verwerkt. De snippers worden gebruikt als compost en bodembedekker en er wordt biomassa van gemaakt. Alleen kerstbomen kunnen door de versnipperaar, dus de versiering, pot of houten kruis moeten er afgehaald zijn. Ook kunstkerstbomen nemen de medewerkers van Tomin Groen uiteraard niet mee.

In Huizen, met uizondering van de Bijvanck, worden de bomen woensdag 10 januari opgehaald. In de Bijvanck is dat op donderdag 4 en 11 januari.