Agnes Haverkort (links) en Anne Marie Hesta zijn de nieuwe duo-voorzitters van ondernemersvereniging Hart van Huizen.
Agnes Haverkort (links) en Anne Marie Hesta zijn de nieuwe duo-voorzitters van ondernemersvereniging Hart van Huizen. Foto: Bob Awick

Nieuw duo
voorzitters
voor Hart
van Huizen

Winkeliersvereniging Hart van Huizen is er voor de ondernemers in het Oude Dorp. Sinds 1 januari heeft de vereniging twee nieuwe voorzitters: Agnes Haverkort en Anne Marie Hesta. Zij nemen het stokje over van duo-voorzitters Gert-Jan de Lange en Gert van den Broek. De nieuwe voorzitters willen het goede werk van hun voorgangers voortzetten en zorgen daarnaast voor een frisse wind.

HUIZEN Agnes Haverkort van Avenue 't Gooi Makelaardij en Anne Marie Hesta van Anne Marie Womenswear zijn sinds begin dit jaar de nieuwe voorzitters van winkeliersvereniging Hart van Huizen. Zij volgen het duo Gert Jan de Lange en Gert van den Broek op. Beide heren blijven wel lid van het algemeen bestuur en zullen als adviseurs hun steentje blijven bijdragen.

"Ik zat al een tijdje in het bestuur", vertelt Agnes. Zij wil samen met Anne Marie het goede werk van beide voorgangers voortzetten. "We willen er zijn voor onze collega-ondernemers en daarom gaan we starten met ontbijt en borrels. Op deze manier creƫren we elke maand een moment dat we elkaar even kunnen zien."

Meegeven

Anne Marie: "Zo horen we niet alleen wat er speelt, maar kunnen we elkaar ook iets meegeven. We zijn immers allemaal ondernemers." Daarbij wordt ook ingezet op het personeel van ketens. "Agnes: "De mensen in de winkels zijn betrokken bij het Hart van Huizen en willen graag meedenken. We merkten dat dingen wel eens bleven hangen op een hoofdkantoor. Inmiddels zijn er al een tijdje zogeheten straathoofden actief, die in hun straat regelmatig even bij de ondernemers binnenlopen en we zien dat dit heel goed werkt. Zo heeft elke ondernemer via het straathoofd inmiddels onze evenementenkalender voor 2018 ontvangen met daarop alle belangrijke contactgegevens."

Digitaal zichtbaar

Het duo wil er ook voor gaan zorgen dat Hart van Huizen nog meer digitaal zichtbaar is. "We blijven ons natuurlijk richten op samen en ambachtelijk ondernemen", zegt Agnes. Anne Marie vult haar aan: "Daarmee onderscheiden we ons van de andere dorpen in het Gooi. In Huizen zijn wij enthousiast over de diversiteit van ons winkelaanbod, omdat wij een goede combinatie van filiaalbedrijven en speciaalzaken aan de consument kunnen bieden. Dat laten wij ook zien met video's op onze Hart van Huizen Facebookpagina. De laatste nieuwtjes vind je daar. De onderlinge band is erg goed en we kunnen elkaar versterken door klanten naar elkaar door te verwijzen. Hier kan echt iedereen terecht en dat maakt dat Huizen 'the place to be is'. Huizen heeft alles in 'the House'."

Agnes Haverkort: 'We blijven ons natuurlijk richten op samen en ambachtelijk ondernemen'

Borden

Agnes: "We moeten echter ook goed online te vinden zijn. Daarom is onze website recentelijk vernieuwd en is ons totale bedrijvenaanbod daarop te vinden. Daarnaast willen we borden plaatsen waar mensen op een plattegrond kunnen zien waar welke winkel zich bevindt, net zoals in overdekte winkelcentra. Zo hopen we ook meer mensen naar het dorp te kunnen trekken."

Horeca

Naast winkels vinden de duo-voorzitters het ook van belang dat er voldoende horeca in het dorp is, zodat mensen langer in het centrum blijven", zegt Agnes. Dat brengt natuurlijk meteen de vraag mee wat Hart van Huizen dan met het Oude Raadhuisplein wil? Moet de markt daar weg? Agnes: "Dat is een van de punten die onze aandacht heeft, maar we willen een verandering alleen als dit ook door de marktkooplui en de gemeente gedragen wordt. We hebben op dit moment goede contacten met de marktkooplui en we vinden dat we dit samen moeten doen."
Ander punt waar de voorzitters zich mee bezig houden, is het parkeren. Anne Marie: "Het is van belang dat mensen hier gratis kunnen parkeren. Op het moment dat mensen moeten gaan betalen, gaan we klandizie verliezen. Bovendien moet het in de buurt van de winkels kunnen."
De vrachtwagens van de zaterdagmarkt staan al grotendeels bij het gemeentehuis. De huidige parkeerdruk, vooral op zaterdag, wordt gevormd door de krappe beschikbaarheid aan parkeerplaatsen voor personenauto's. "Wij blijven in gesprek met de gemeente over oplossingen hiervoor.
Verder is de actualiteit ook altijd belangrijk voor de voorzitters. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld veel vergaderd over de invulling van het terrein aan de Keucheniusstraat. Dat is voor ons een belangrijk onderwerp", licht Agnes toe. Ook de komst van een tweede supermarkt in het Blokkerpand wordt nauwlettend gevolgd. "We zien graag een mooie entree van het dorp bij de Oude Kerk. Bijvoorbeeld een restaurant, dan houd je ook de loop er goed in. Dat zullen we dan ook de gemeente kenbaar maken."
De winkeliersvereniging liet al weten blij de zijn met de komst van een tweede supermarkt. Dat moet echter niet betekenen dat er winkels wegtrekken uit het dorp. "Ik heb al gehoord dat Blokker druk is met een pand meer in het centrum. Waar de speelgoedwinkel naar toe gaat weet ik nog niet. Misschien kan Domino's op de plek waar Bambi zat?", zegt Agnes. Zorgen over leegstand in het oude dorp hebben de voorzitters niet. Tot nu toe wordt elke ruimte die vrijkomt snel weer opgevuld.
"Het gaat goed met de winkeliersvereniging. We zijn ook blij dat deze vorig jaar ook weer hebben ingestemd met de BIZ, de Bedrijven Investering Zone", zegt Anne Marie. In deze zone om het Oude Dorp komt een vast bedrag op de onroerend zaakbelasting van panden die geen woonhuis zijn. Dit geld komt ter beschikking van de winkeliersvereniging. Zo doet elke ondernemer mee die binnen het vastgestelde winkelgebied zit.
Agnes: "Het loopt ook goed in de winkels op vrijdag en zaterdag. Daar hoor ik niemand over klagen, maar maandag tot en met donderdag kan beter. We zullen ons geld dan ook gaan inzetten om dan meer mensen naar het Hart van Huizen te trekken."