De basketballers van Quick Runners in actie in Sporthal Wolfskamer.
De basketballers van Quick Runners in actie in Sporthal Wolfskamer. Foto: Bob Awick

Basketbalvereniging Quick Runners viert 35-jarig bestaan met feest

Basketbalvereniging Quick Runners bestond 15 december 35 jaar en heeft dit afgelopen zaterdag gevierd met een jubileumfeest na afloop van het mix-toernooi.

HUIZEN "Quick Runners is een structurele basketbalclub die ervoor zorgt dat ieder op zijn of haar niveau kan spelen. Daarnaast zijn we een stabiele vereniging", zegt interim-voorzitter Peter Strikwerda. De club bestond 15 december 35 jaar en dat werd gevierd met een jubileumfeest afgelopen zaterdag na het mix-toernooi dat altijd aan het einde van het jaar gehouden wordt.

Zelf is hij al 28 jaar bij de vereniging betrokken. Hij begon er als speler toen hij in Huizen kwam wonen. Inmiddels is hij actief als trainer en coach en ook bestuurlijk betrokken. Zijn passie ligt echter bij het arbitreren van wedstrijden. Hij leidt met plezier ook toptalenten op die wedstrijden kunnen gaan fluiten. "Het is voor iedereen van belang om de spelregels goed te kennen, ook voor de spelers."

Wolfskamer

Strikwerda vertelt dat de vereniging op dit moment 130 leden telt. "We zijn een kleine middelgrote club. Een grote vereniging heeft zo'n 500 leden. Wij doen het in Huizen dus niet slecht." Inmiddels heeft Quick Runners als thuishaven sporthal Wolfskamer op het gelijknamige sportpark.
Sinds kort beheert de club voor de gemeente deze sportzaal op proef. "Wij kunnen de gemeente hiermee ontlasten. Wij handelen de aanvragen en de boekingen voor de sportzaal. Dit doen we graag, omdat deze sportzaal onze thuishaven is. We spelen er nagenoeg elk weekeinde, behalve als er zaalhockey is. Daarnaast trainen we er twee avonden per week."

Talenten

De club kende in haar bestaan diverse kampioenen. "Ook hebben we regelmatig jeugdige spelers gehad die in de regionale of landelijke selecties hebben gespeeld." Er waren zelfs talenten die uiteindelijk in de eredivisie of in Amerika gingen spelen. "Maar we mikken niet op topsport. We willen echt een club zijn waar iedereen in de breedte kan komen basketballen."

Dieptepunt

Een dieptepunt in de geschiedenis was het moment waarop de sporthal bij de Huizermaat afbrandde. "Daar stonden ook allemaal spullen van de club, omdat we toen daar speelden. De gemeente heeft ons enorm geholpen, maar zoiets vraagt veel van je organisatiekracht."

Persoonlijk verlies leed de club ook. Onlangs overleed Yassir Stoker op 18-jarige leeftijd. "Hij was echt een kind van de club. Hij kwam hier al met zijn opa. Maar we hebben eerder ook al eens een trainer verloren op 53-jarige leeftijd. Dat zijn altijd ingrijpende dingen voor een club."

Toekomst

Voor de toekomst wil Quick Runners kijken naar wat het beheer van de sporthal ze op gaat leveren. "Daarnaast willen we structureel meer tijd in de jeugd steken, om zo een solide basis voor de club te hebben." Ook wil de club kijken of ze het basketbal nieuwe stijl van drie tegen drie kan faciliteren binnen de vereniging." Daarnaast hoopt de club in de toekomst te kunnen groeien op de solide basis die er nu al is."