In 2016 heeft de finish van de triatlon voor het laatst in de Oostermeent plaatsgevonden.
In 2016 heeft de finish van de triatlon voor het laatst in de Oostermeent plaatsgevonden. Foto: Carin van den Berg

Eind januari bekend of nieuw parcours triatlon doorgaat

De inschrijving voor de 33ste versie van Triathlon Huizen is sinds 30 december geopend. In 2018 vindt de triatlon op 10 juni plaats. De wedstrijd krijgt een nieuw parcours.

HUIZEN Triathlon Huizen vindt dit jaar plaats op 10 juni. De wedstrijd gaat over een totaal nieuw parcours dat merendeels door Huizen gaat. Zo wordt het een echt Huizers evenement. De laatste puntjes worden nu op de i gezet en eind januari hoopt de Stichting Triathlon Huizen akkoord te krijgen op de nieuwe route.

Vorig jaar werd de triatlon afgelast. "Het bestuur van de Stichting Triathlon Huizen heeft dit moeilijke besluit moeten nemen nadat de hoofdsponsor, winkelcentrum Oostermeent, alsnog heeft afgezien van sponsoring", meldde de organisatie toen. "Naast deze plotselinge financiƫle uitdaging, waren er ook een aantal organisatorische zaken waardoor de veiligheid van de deelnemers op het parcours niet kon worden gegarandeerd." Aan de belangstelling lag het niet, want meer dan vijfhonderd mensen hadden zich al ingeschreven.
Toen meldde voorzitter Peter Korzelius al dat er direct begonnen zou worden met het organiseren van een nieuwe Triathlon Huizen in 2018. "Hiermee wil het bestuur de al langer gekoesterde plannen verwezenlijken om het evenement meer richting het centrum van Huizen te verplaatsen en er daardoor een echte Huizer triatlon van te maken." Die plannen lijken nu echt uit te gaan komen. Eind januari hoort de organisatie of het nieuwe parcours aan alle veiligheidseisen voldoet.
"We gaan zwemmen in de haven van Huizen. Bij de steiger waar nu de riviercruiseboten aangelegd worden. Op dezelfde dag zijn ook de wedstrijden van de Gooimeer-race die door Zwem & Polovereniging IJsselmeer worden georganiseerd. Dat is een prima combinatie", aldus Korzelius. Het fietsparcours zal voornamelijk door Huizen en Blaricum lopen langs de Crailoseweg richting Blaricum. "Het grootste deel moet daarvoor worden afgesloten en daarom hebben we nu een bureau ingehuurd om een verkeersplan te maken. Het is belangrijk dat straks hulpdiensten wel gewoon tijdig ter plaatse kunnen zijn. We doen dat in goed overleg met de betrokken instanties en gaan er vanuit dat het wel goed gaat komen. Eind januari weten we dat zeker."

Voor het loopgedeelte zal gebruik worden gemaakt van de route van de Wolfskamerloop. "Die gaan we wel in omgekeerde richting lopen, maar dat zal weinig problemen op gaan leveren", stelt Korzelius. Met de nieuwe route komt de wens uit om van de Huizer triatlon een echt Huizer evenement te maken, waar hopelijk ook veel mensen langs de route zullen staan om de sporters aan te moedigen.

In voorgaande jaren werd er gestart met zwemmen bij het Blaricumse strand en vervolgens gingen de fietsers de Flevopolder in. Pas het laatste gedeelte, het lopen, vond plaats in Huizen. Dat was wel makkelijk, omdat Atletiekvereniging Zuidwal de uitvalsbasis was. Dat wordt bij de versie van dit jaar Sporthal Wolfskamer op het gelijknamige sportpark.

De sponsoring is ook bijna rond en Korzelius verwacht dat dit geen roet in het eten zal gooien. Ook wordt er hard gewerkt om voldoende vrijwilligers, er zijn er 150 nodig, te werven. Wie daarvoor belangstelling heeft kan mailen naar secretaris@triathlonhuizen.nl. De inschrijving is gestart en bij de voorinschrijving hadden al 130 atleten zich gemeld.

Inschrijven kan via de website triathlonhuizen.nl.

Zwemmen in de haven en lopen over route Wolfskamerloop