Een bronzen beeldje is de nieuwe Huizer Kunstprijs.
Een bronzen beeldje is de nieuwe Huizer Kunstprijs. Foto's: St. Kunst & Cultuur Huizen

Stichting Kunst & Cultuur neemt initiatief voor Huizer Kunstprijs

De Stichting Kunst & Cultuur heeft besloten om een eigen Kunst- en Cultuurprijs in het leven te roepen. De prijs wordt 31 januari overhandigd tijdens het Kunstcafé.

HUIZEN Bestuur en werkgroep van de Stichting Kunst & Cultuur hebben besloten een eigen Kunst- en Cultuurprijs in het leven te roepen. De prijs zal worden uitgereikt tijdens de Poëzie Avond op 31 januari in De Boerderij.

"Huizen heeft een zeer actieve kunstwereld waarin tal van kunstenaars met een hoog niveau zich manifesteren. Tijdens de laatste Atelierroute bleek weer eens hoe divers het kunstlandschap van Huizen is", stelde de stichting vast. "Huizen kent sinds 2010 geen Gemeentelijke Kunst- en Cultuurprijs meer en dat voelt volgens ons ongemakkelijk."

Nut en noodzaak

De gemeente stelde in een beleidsnota in 2011 voor om de gemeentelijke kunstprijs in 2015 uit te laten rijken op een door de Stichting Kunst &Cultuur georganiseerd kunstprijzengala. "De stichting trof daarvoor conform de prestatieafspraken voorbereidingen. Echter van gemeentezijde kwam geen enkele reactie op de correspondentie en subsidieaanvraag. Een nieuwe poging in 2016 strandde doordat de gemeente de gevraagde subsidie halveerde en kort gezegd liet weten twijfels te hebben over nut en noodzaak van haar eigen kunstprijzen", aldus Frans Bianchi, voorzitter van de Stichting Kunst & Cultuur.

Huizer Kunstprijs

De kunststichting vond dat een te zwakke basis voor een geloofwaardig prijzengala en gaf de opdracht terug. "Hoewel de Gemeentelijke Kunst- en Cultuurprijs nooit met een besluit officieel is afgeschaft, zijn er in het gemeentehuis ook nooit initiatieven ontplooid om er een vervolg aan te geven." Dit gat zal de stichting nu zelf gaan opvullen met een nieuwe Huizer Kunstprijs.

Waardering

Bianchi: "Met onze eigen kunstprijs willen we geen lange neus trekken naar de gemeente toe. Daar schiet niemand wat mee op. We vinden als bestuur en werkgroep echter dat er best iets van waardering mag bestaan voor de kunstensector in Huizen. Het is nu alweer 2018. Dan hebben we al acht jaar geen kunstprijzen meer gehad in ons dorp. Alsof er geen mooie dingen gebeuren die een blijk van waardering verdienen."

Beeldje

Hij gaat verder: "In tegenstelling tot de gemeente beschikken wij niet over een budget om geldprijzen uit te delen. Het wordt een massief bronzen beeldje ter grootte van een Edison met inscriptie. Nol van Bennekom had daar ideeën over. Het werd een beeldje waarin op een poëtische manier verschillende kunstvormen zijn verenigd: Muziek, schilderkunst, dans en voordracht." De figuur speelt op een gitaar, waarvan de klankkast een schilderspalet met drie penselen is, terwijl hij dansend acteert. De Van Kesteren Foundation heeft er voor gezorgd dat het in brons kon worden gegoten in een bronsgieterij in Burkina Fasso waar de foundation tal van projecten ondersteunt. De Van Kesteren Foundation in de persoon van Hans van Kesteren neemt ook een deel van de kosten voor haar rekening.

Uitgereikt

De prijs zal worden uitgereikt tijdens de Poëzie Avond op 31 januari in De Boerderij. Het is dan de speciale editie Kunstcafé Huizen met de traditionele uitreiking van de prijs voor het beste vertaalde gedicht van de Gedichtenvertaalwedstrijd, die door de Stichting Kunst & Cultuur en de Bibliotheek Huizen Laren Blaricum jaarlijks wordt georganiseerd.

In 2010 werd voor het laatst de gemeentelijke kunstprijs uitgereikt.