Een scène uit 'De dementie van Jet en Harrie' door theatergroep Ervarea.
Een scène uit 'De dementie van Jet en Harrie' door theatergroep Ervarea. Foto: Ervarea

Gratis theateravond over dementie voor mantelzorgers en vrijwilligers

De Werkgroep dementievriendelijk Huizen heeft besloten om een deel van het subsidiegeld te steken in een voorstelling over dementie.

HUIZEN "Mantelzorgers en vrijwilligers die zich bekommeren om het lot van mensen met dementie verdienen het om een goede begeleiding te krijgen. Bovendien moeten zij van tijd tot tijd flink verwend worden", stelt de Werkgroep dementievriendelijk Huizen. Dit gebeurt op woensdag 31 januari als de groep Ervarea optreedt met het humoristische en van tijd tot tijd aangrijpende stuk 'De dementie van Jet en Harrie'.

"We hebben besloten om een deel van het subsidiebedrag dat de gemeente Huizen ter beschikking heeft gesteld te gebruiken om mantelzorgers en vrijwilligers in heel het Gooi zowel een leerzame als leuke theateravond te gunnen", aldus Cees Croes van de werkgroep.

Herkenbaar

Op de website van Ervarea staat het volgende over het stuk: "Regelmatig spelen wij in onze eigen ruimte de voorstelling 'De dementie van Jet en Harrie'. Alles lijkt goed te gaan als Jet en Harrie beiden met pensioen gaan. Het leven ligt aan hun voeten, totdat er dingen gebeuren die Harrie een niet-pluisgevoel geven. Jet blijkt te lijden aan de ziekte van Alzheimer. We volgen Jet en Harrie van het moment dat er niets aan de hand is totdat Jet is opgenomen op een verpleegafdeling."
Cees heeft de voorstelling ook zelf gezien. "Het is heel herkenbaar. Het gaat over Jet die dementeert en haar mantelzorger Harrie. De voorstelling laat mensen lachen en huilen en geeft een inkijk in het proces van de patiënt en diens mantelzorger. Daarnaast geeft het ook leermomenten, want de theaterscènes worden afgewisseld met stukjes kennisoverdracht en korte oefeningen."

Reclame

Hij vertelt dat theatergroep Ervarea inmiddels al aardig bekend is onder de mensen. "Ze spelen ook mee in de reclame die je op tv ziet. Dat die man met die fiets op het kruispunt staat en niet meer weet waar hij is. Ze hebben deze voorstelling speciaal geschreven en treden ermee op in het hele land. De voorstelling wordt op verzoek ook op locatie gespeeld."
Van die laatste mogelijkheid maakt de Werkgroep dementievriendelijk Huizen nu gebruik. Het theatergezelschap is door hen uitgenodigd het stuk op 31 januari vanaf 19.30 uur te komen spelen in de Kruiskerk aan de Jacob van Wassenaerstraat 1 in Huizen.

Voorstelling geeft inkijkje in proces tussen patiënt en mantelzorger

Aanmelden

"Omdat we als organisatie natuurlijk graag willen weten op hoeveel mensen we kunnen rekenen, vragen we mantelzorgers en vrijwilligers om zich van tevoren aan te melden. Ofschoon er in de zaal ruim tweehonderd mensen een plaats kunnen vinden, geldt 'wie het eerst komt, die het eerst maalt'", laat hij weten.
"We hebben de mogelijkheid om te komen kijken breed uitgezet. In de nieuwsbrief van dementievriendelijk, bij casemanagers en via de gemeente. De ervaring leert namelijk dat mantelzorgers en dementerenden moeilijk het huis uit komen en we willen vooral de mantelzorgers nu eens een keer verwennen, want dat verdienen ze wel. Er zijn al 160 aanmeldingen en vol is vol. Snel aanmelden is dus van belang."
Aanmelden kan door naam, telefoonnummer en het aantal bezoekers te mailen naar theatervoorstelling2018@hotmail.com. Mailers krijgen een bericht dat hun aanmelding is binnengekomen en dat er op de komst van het aantal opgegeven personen wordt gerekend.
"We rekenen erop dat we op de bewuste avond een groot aantal mantelzorgers en vrijwilligers kunnen verwelkomen", aldus de werkgroep. "De inloop van de avond start om 19.00 uur en duurt tot 19.25 uur. De voorstelling zelf begint om 19.30 uur en na afloop, dat zal rond 21.45 uur zijn, is er nog een hapje en een drankje."