Thuishal voor badmintonvereniging Huizen '96 is Sportcentrum De Meent.
Thuishal voor badmintonvereniging Huizen '96 is Sportcentrum De Meent. Foto: BV Huizen '96

Badmintonvereniging Huizen '96 zoekt dringend nieuwe leden

Badmintonvereniging Huizen '96 wil graag ook in de verre toekomst nog bestaan. Daarom zoekt de club nieuwe leden.

HUIZEN Badmintonvereniging Huizen '96 houdt regelmatig avonden waarop belangstellenden kennis kunnen maken met de badmintonsport. Ook nu zijn deze er weer op 16 en 18 januari. De club is dringend op zoek naar nieuwe leden om een gezonde vereniging te blijven.

"De kosten worden steeds hoger en het aantal leden is gedaald. Vier of vijf jaar terug hadden we nog zo'n 130 jeugdleden, nu zijn dat er nog maar 37", licht Steef Vredeveld, interim-voorzitter, toe. Op dit moment heeft de badmintonclub in totaal nog zo'n 120 leden. "Dat is dus een aanmerkelijk verschil."

De terugloop van het aantal leden wijt Vredeveld aan verschillende dingen. "Huizen vergrijst. Daarnaast hebben we veel concurrentie in Huizen als het gaat om sportclubs. Er zijn wel 21 verschillende in Huizen. Niet alleen wij hebben last van terugloop." Ook de commerciƫle sportscholen zijn volgens de interim-voorzitter een concurrent. "Daar kunnen mensen op veel verschillende tijden terecht. Bij ons natuurlijk maar een paar avonden."
Daarnaast is badminton een sport die niet meer zo in de picture is. "We hadden in het verleden een paar grote namen in de badmintonsport die met de wereldtop mee konden doen. Daar is geen opvolging voor gekomen. De media richten zich dan op andere sporten. Het maakt voor de sport echt een verschil of iemand bij de Olympische Spelen in een halve finale of finale speelt."

Toch spelen heel wat mensen badminton, bijvoorbeeld op de camping. "Dat noemen wij shuttelen. Dat is heel wat anders dan badminton spelen bij een vereniging. Dat horen we ook vaak van mensen die nieuw komen. Die vinden het toch wel een pittige sport en erg leuk om dat ook eens te ervaren."
De club doet er van alles aan om een gezonde vereniging te blijven en ook in de verre toekomst te blijven bestaan. "Samen met de buurtsportcoaches hebben we clinics gegeven op de basisscholen. We hebben veel concurrentie van pc, tablet en telefoon, merken we. We hebben vorig jaar ook een toernooi willen organiseren voor middelbare scholieren. Daar hadden we maar drie inschrijvingen voor. We hebben toen gevraagd waarom de jeugd geen belangstelling had. Het meest gehoorde antwoord was: 'dat is in mijn eigen tijd'."

De vereniging geeft echter niet op en hoopt dat belangstellenden naar de kennismakingsavonden komen op 16 en 18 januari in Sportcentrum De Meent aan de Graaf Wichman tegenover het gemeentehuis. "Ze hoeven allen maar sportschoenen en sportkleding mee te nemen. Wij zorgen voor rackets en shuttles", aldus Vredeveld. Om het aantrekkelijk te maken om daarna bij de club te blijven, krijgen mensen die zich aanmelden tijdens de open dagen een gratis proefmaand. Wie daarna lid blijft kan ook nog op voordeel rekenen.
Ook oriƫnteert de club zich op de introductie van rolstoelbadminton. "Daar hebben we onlangs met de gemeente gesprekken over gevoerd. Als we dit gaan doen, dan zullen we dat voor rolstoelbadmintonners uit de hele regio doen."
Daarnaast blijft de club het 26 uurstoernooi organiseren. "Dat is denk ik een van de meest populaire toernooien op de landelijke badmintonkalender. Hier doen altijd heel veel mensen uit heel het land aan mee en het is altijd zo vol. Op verzoek van de bond gaan we nu ook categorie 1-spelers toelaten. Deze spelen op het hoogste niveau badminton." Vredeveld is ervan overtuigd dat het goed gaat komen met de club. "Met een goede sponsor komen we ook al een heel eind."

Kijk voor meer informatie over de kennismakingsavonden en de club op bvhuizen96.nl.

'Huizen vergrijst. Daarnaast hebben we veel concurrentie'