De gastenkamers in het hospice zijn huiselijk ingericht en voorzien van een zorgbed.
De gastenkamers in het hospice zijn huiselijk ingericht en voorzien van een zorgbed. Foto: Bob Awick

Hospice Huizen klaar voor vier gasten in laatste levensfase

Hospice Huizen is open voor gasten. Vrijdag was de officiƫle opening en zaterdag konden belangstellenden komen kijken in het 'bijnathuishuis'.

HUIZEN Hospice Huizen was afgelopen maandag klaar om de eerste gasten te ontvangen. Het 'bijnathuishuis' heeft voor vier mensen een kamer beschikbaar die in hun laatste - terminale - levensfase hier verzorgd kunnen worden, bijna zoals thuis. Vrijdag werd het pand officieel geopend en zaterdag was er een open dag voor belangstellenden.

Wie door de voordeur komt, valt meteen de ruimte, het licht en de serene rust op. In de ruime hal loopt een trap naar de kantoren boven, maar is ook een grote tafel waaraan mensen een kop koffie kunnen drinken of even wachten tot ze terecht kunnen voor hun bezoek. Achter de hal ligt aan de tuin de woonkamer met keuken. Elke dag wordt hier een pan soep gekookt voor iedereen die hier trek in heeft. Er staat ook een koffie-en-theeapparaat. In de huiskamer kunnen bezoekers terecht, maar ook vrijwilligers en personeel.
Naast de woonkamer is een klein kamertje ingericht als stilteruimte. Waar de woonkamer uitkijkt op de tuin is een deel van de ramen afgeplakt, zodat privacy gewaarborgd is. Hier kan een een-op-eengesprek gevoerd worden of gewoon even een moment van rust en bezinning gepakt worden.
De kamers voor de gasten zijn ruim en voorzien van een pantry. "Als mensen hier even een kop koffie of thee met elkaar willen drinken, kan dat ook. Er zit ook een koelkast in", vertelt bestuurslid Deliana Heutink, die samen met Anja Voerman ook de functie van coƶrdinator invult. Samen zijn zij eindverantwoordelijk voor de inzet van rond de 60 vrijwilligers die ervoor zorgen dat gasten een verzorgd en prettig verblijf hebben in het hospice. Verder is de kamer voorzien van een zorgbed, een stoel met hoge rug waaruit je makkelijk op kunt staan en een zitje met twee stoelen. De badkamer is ruim en ingericht om iemand goed te kunnen verzorgen. Gasten kunnen wat spulletjes van thuis meenemen om de compleet ingerichte kamer aan te kleden, zodat het nog meer voelt als thuis. "We streven ernaar om het hospice als een thuis te laten voelen voor de gasten. Ze kunnen zich hier voelen als thuis en vragen wat ze nodig hebben. We hebben aandacht voor ze en er is betrokkenheid", vult Anja aan.
Voor partners en mantelzorgers is het eventueel mogelijk om op een logeerbed te blijven slapen. "De praktijk leert dat dit vaak alleen in de allerlaatste fase gebeurt", zegt Deliana. "We zijn hier al jaren mee bezig, dus we hebben in die tijd heel veel informatie ingewonnen bij andere hospices." Ook is er een kleine bescheiden logeerkamer voor partners en familie.
"Het is ontzettend mooi dat dit door zo veel mensen mogelijk wordt gemaakt. We zijn immers een stichting en moeten zelf regelen hoe we aan het geld komen." De hervormde en protestantse gemeente waren in het begin de grote geldschieters en ondersteunden het initiatief. Nu zijn alle kerken in Huizen en BEL aangehaakt en ook diverse bedrijven zorgen voor steun. Een bescheiden bordje in de hal toont deze.
Het hospice biedt 24 uur per dag zorg en is ook altijd bereikbaar. Voor de nachtwacht is er ook een slaapkamer met badkamer. Een vergaderzaal annex studieruimte biedt de mogelijkheid om met de vrijwilligers te vergaderen of ze hier bij te scholen. Alle vrijwilligers hebben sowieso een basistraining gehad voordat ze kunnen beginnen. "En ze staan te trappelen", zegt Deliana. Met iedereen die zich aangemeld had, is een gesprek geweest en is gekeken of het vrijwilligerswerk in de hospice iets voor ze is en wat er dan gedaan kon worden.
"We maken onderscheid tussen zorgvrijwilligers en overige vrijwilligers. Zorgvrijwilligers worden direct aan een gast gekoppeld. Elke dag zijn er vier diensten van vier uur en een zorgvrijwilliger is dus vier uur achtereen aanwezig. Deze zorgvrijwilligers zorgen ervoor dat er in de behoeften van de gasten van het hospice voorzien wordt, zoals deze een kopje koffie of iets te eten brengen. Daarnaast is er professionele zorg van Amaris voor de medische zorg en neemt een gast zijn eigen huisarts mee", vertelt Deliana.
Daarnaast zijn er vrijwilligers die bijvoorbeeld de bezoekers opvangen als gastheer en gastvrouw en ervoor zorgen dat deze zich welkom voelen en wegwijs maken in het hospice.
Al in de aanloop naar de opening zijn er al vragen geweest of er kamers beschikbaar waren. De behoefte aan een hospice in Huizen is groot. "Iemand die hier een kamer wil, krijgt eerst een intakegesprek met ons en een verpleegkundige", legt Anja uit. Dan wordt er gekeken of het hospice de juiste plek is voor de gast. "Vaak gaat het om mensen die al een tijd ziek zijn en in hun terminale fase komen of mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen en niet meer naar huis kunnen." Ze legt uit dat het voor mensen niet altijd een makkelijke keuze is om naar een hospice te gaan. "Wie hier komt, weet dat hij niet meer thuis komt."
In een rustige, stabiele omgeving willen Anja en Deliana samen met de vrijwilligers en het verplegend personeel de laatste tijd van de gasten zo aangenaam mogelijk maken en een bijnathuiservaring bieden. "We kunnen mantelzorgers ontlasten en er voor gasten zijn in hun laatste levensfase."