Marc toont trots het naar hem vernoemde wedstrijdbroodje en de sponsorbeker die hij won op de Horecava.
Marc toont trots het naar hem vernoemde wedstrijdbroodje en de sponsorbeker die hij won op de Horecava. Foto: Bob Awick

Marc van Theehuis T-berg wint beker op Horecava voor zijn broodje

Marc van de Mheen heeft een beker gewonnen op de Horecava voor zijn broodje. Hij doet werkervaring op bij Theehuis T-berg.

HUIZEN Marc van de Mheen (15) heeft vorige week woensdag de sponsorbeker gewonnen op de Horecava. Hij eindigde niet bij de eerste drie, maar heeft het goed gedaan en is blij met zijn prijs. Marc is een van de leerlingen die een werkervaringsplek heeft bij Theehuis T-berg aan de Crailoseweg 116.

Theehuis T-berg is ooit opgericht omdat er weinig stageplekken waren voor leerlingen uit het speciaal voortgezet onderwijs. Mytylschool De Trappenberg die om de hoek ligt, besloot daarom om Theehuis T-berg hiervoor op te richten. Het Theehuis is geopend op maandag van 11.30 tot 15.30 uur en op dinsdag van 10.00 tot 15.30 uur. Vanaf februari is dat maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 15.30 uur en op vrijdag van 11.00 tot 15.30 uur.

'Broodje Anders'

Marc werkt er wekelijks op maandag. "Ik doe de bediening, werk in de keuken of achter de counter", vertelt hij. Omdat hij onder andere lijdt aan een stofwisselingsziekte zit hij in een rolstoel. "Ik kan wel stukjes lopen, maar dat kost heel veel energie. Na een dag school of werk ben ik ook echt doodmoe. Dan ga ik thuis eerst even liggen. Een filmpje kijken of zoiets. Dan heb ik 's avonds weer een beetje energie."
Samen met collega Eline mocht hij vorige week woensdag meedoen aan de wedstrijd 'Broodje Anders' op de Horecava. Daarvoor moesten de leerlingen die bij de T-berg werkervaring opdoen zelf een broodje samenstellen. "De laatste tijd heb ik dus vaak in de keuken gestaan om mijn broodje te perfectioneren", vertelt hij.
Hij legt uit dat op zijn broodje 'Marc' onder andere kruidenroomkaas, zalm, wasabimayonaise, zeewier, sojasaus, sugarsnaps en citroen zit. "Op een wit broodje vind ik het zelf het lekkerst smaken en dat heb ik ook veel gehoord van mensen die mijn broodje hebben geproefd." Onder andere zijn medeleerlingen konden hun mening geven en die laat hij dan ook trots zijn beker zien.
"Inspiratie voor het broodje heb ik onder andere op internet opgedaan." Daarnaast heeft hij vaak zelf ook geproefd. "Ik ben zelf gek op zalm en wist dat ik iets met vis wilde gaan maken." Speciaal voor de foto maakt hij nog een keer zijn broodje Marc. Om het werkblad van zijn elektrische rolstoel te kunnen gebruiken, moet hij de bediening omdraaien en daarom assisteert begeleider Johan Lankreijer hem in de keuken. "Dat heb ik op de Horecava ook gedaan. Marc vertelt me precies wat hij nodig heeft en dat geef ik dan aan", legt Johan uit. Marc: "Ik kan namelijk dan even geen kant uit met mijn rolstoel."

Horecava

Marc vond het meedoen aan de wedstrijd op de Horecava supergaaf. "Zoiets ervaar je maar een keer in je leven", zegt hij. Vooraf mocht hij alles klaarleggen en voorbereiden. Tijdens de wedstrijd moest hij met nog een aantal andere kandidaten op het podium zijn broodje klaarmaken. "In mijn ooghoek zag ik heel veel mensen, maar ik moest me concentreren." Volgens Johan waren er zeker 150 mensen die kwamen kijken. Helaas haalde Marc geen topnotering, maar kreeg wel een grote sponsorbeker mee naar huis. Hij was met zijn 15 jaar ook nog eens de jongste deelnemer aan de wedstrijd.
Nu gaat Marc weer 'gewoon' aan de slag bij de T-berg. "Ik vind het werken in de bediening en de keuken het leukst. In de bediening omdat je dan veel meer doet dan op andere plekken, en in de keuken omdat je dan broodjes kunt maken." Ook volgt hij een branchegerichte opleiding in het theehuis. "Snijtechnieken en andere dingen die te maken hebben met het klaarmaken van eten." Voor de zomer moet hij praktijkexamen doen op zijn werkplek. "Ik vind de horeca wel heel erg leuk en ben al op zoek naar mijn volgende stageplek. Ik wil daar echt verder in."

'Supergaaf. Zoiets ervaar je maar een keer in je leven'

Proefkonijnen

Ook Theehuis T-berg wil zich blijven ontwikkelen en is druk bezig met een nieuwe menukaart. Hiervoor zoeken zijn nog proefkonijnen. "We zijn een lokaal bedrijf en hopen dat inwoners ons hierbij willen helpen. Zij kunnen de leerlingen helpen met een keuze voor de nieuwe gerechten en proeven. Ze hoeven dan niet te betalen, maar we vragen in ruil feedback. Die kunnen zij geven in een gesprek met de leerling. Dat is ook een mooi leermoment voor ze", legt Johan uit.

Aanmelden

Wie hiervoor in aanmerking wil komen, kan zich uitsluitend per mail aanmelden. "We willen wel een goede motivatie horen voor deelname en maken op basis daarvan een selectie, want we kunnen helaas niet iedereen aannemen als proefkonijn." Aanmelden kan nog tot eind januari. In het voorjaar kan dan de nieuwe menukaart worden geïntroduceerd.
Johan krijgt veel vragen over een mogelijk vertrek van het theehuis. "De school gaat naar Hilversum verhuizen en wij gaan dan inderdaad mee. Wat er dan gaat gebeuren is aan de nieuwe eigenaar van alle gebouwen. Wij willen in Hilversum wel weer een theehuis openen. In ieder geval zijn we dit jaar hier nog gewoon open."