Foto Bob Awick
Foto Bob Awick Foto: Bob Awick

'Wij kunnen weer verder met plannen maken'

Directeur Pauline Gmelig Meyling van de Bibliotheek HBL is blij dat de hoofdvestiging in het huidige complex blijft. "Er is nu duidelijkheid."

Vervolg voorpagina

Het huidige onderkomen Graaf Wichman bevalt prima, was de boodschap van directeur Pauline Gmelig Meyling van de Bibliotheek Huizen-Blaricum-Laren tijdens het zogenaamde raadspodium over de BNI-strook aan de Havenstraat eind oktober. Nu deze wens is vervuld, is zij heel tevreden.

Dinsdag - als de raadscommissie Sociaal domein het collegevoorstel bespreekt - is Gmelig erbij. "Ik ben blij hoe het is verlopen," zegt zij nu, "ook voor de bevolking. Zij stelden de afgelopen tijd ook vragen hierover. Er is nu duidelijkheid. Wij kunnen weer verder met plannen maken. Kijk, een heleboel activiteiten lopen al, maar die zijn gekoppeld aan dit gebouw. Bij een verhuizing was het maar de vraag of we deze activiteiten voort hadden kunnen zetten."
De directeur gaf tijdens het raadspodium al aan dat het huidige onderkomen centraal in Huizen ligt, op een goede zichtlocatie en breed bekend is bij het publiek. Er zijn voldoende parkeermogelijkheden en ook voor mindervaliden is het pand uitstekend bereikbaar. "De laagdrempelige toegankelijkheid van het openbare gebouw dat de bibliotheek is, wordt daarmee nog eens vergroot." Ook de bezoekers (jaarlijks 150.000) zouden tevreden zijn over de dienstverlening.
Wethouder Pas voegt nu toe dat de ontwikkeling van de BNI-strook afhangt van de eigenaar van dat terrein. "Het is uitermate onzeker of daarin een plek is voor de bibliotheek, met daarbij ook de vraag welke investeringsbereidheid de gemeente daarbij heeft. Kortom, een uiterst onzekere ontwikkeling, terwijl hiervoor is aangegeven dat de wens van de bibliotheek zelf duidelijk is gericht op de huidige locatie."
Daar komt bij dat bij vertrek van de bibliotheek er leegstand ontstaat bij Plein 2000, vervolgt de wethouder. "De kans op verpaupering en/of overlast neemt dan toe. Ook is de verwachting dat dit een negatief effect heeft op de andere nog aanwezige functies."
En de bestaande panden waar de bibliotheek naartoe kon, voldeden volgens Pas zowel qua grootte als indeling niet aan de gewenste invulling. "De alternatieven waren niet aantrekkelijk genoeg."