'Nooit botter op deze locatie bespeurd'

Vervolg voorpagina

Zo zeker als de Historische Kring Huizen, AWN Naerdincklant en Stichting Huizer Botters zijn van een scheepskerkhof in het Gooimeer, zo twijfelachtig reageert het college van burgemeester en wethouders (B en W) op het verzoek voor een archeologisch onderzoek. "In het verleden is op de locatie intensief gesurft. Niemand heeft op deze locatie een gezonken botter bespeurd."

De drie organisaties schrijven dat er nu nog bij langdurige aflandige wind een flink aantal restanten van schepen waar te nemen is. Zij menen dat waar relevant bij dergelijke plannen het betrokken historisch erfgoed goed in kaart wordt gebracht en zo mogelijk wordt behouden. "Als dergelijk erfgoed niet kan worden behouden, dient dit onzes inziens in ieder geval goed te worden gedocumenteerd en gepubliceerd."

Eigenlijk vinden de Historische Kring Huizen, AWN Naerdincklant en Stichting Huizer Botters dat de gemeente Huizen het hele Huizer deel van het Gooimeer archeologisch beter in beeld zou moeten brengen. B en W denken daar anders over. Er komt dus een verkennend onderzoek naar de kosten van zo'n onderzoek, maar dat geldt alleen voor het deel waar een zwematol moet komen. En dus niet voor het gehele gebied.