Huizen kwam tegen Stahorst aanvallend te kort om drie punten te pakken.
Huizen kwam tegen Stahorst aanvallend te kort om drie punten te pakken. Foto: Bob Awick

Huizen verliest niet, maar komt voorin tekort om wedstrijden te winnen

Huizen pakte zaterdag een punt tegen het sterke Staphorst. Geen slecht resultaat, maar winstpartijen zijn de komende weken nodig om van de onderste plaats in de hoofdklasse te komen.

huizen "Beter een half ei dan een lege dop", was de conclusie met een knipoog van trainer Erik Assink van Huizen na de 0-0 in het eerste thuisduel na de winterstop tegen Staphorst. "Vandaag kan ik daarmee leven."

Meestal zijn duels die eindigen in 0-0 draken van wedstrijden. De toeschouwers zagen zaterdag op sportpark De Wolfskamer echter een aantrekkelijke wedstrijd die alle kanten op kon gaan. Zelfs in de laatste minuut in het redelijk sportieve duel gingen beide ploegen voor de winst. De aanvallers van zowel Huizen als Staphorst misten kwaliteit om een bres in de verdediging van de tegenstander te slaan. De kansen waren spaarzaam en met de uitslag kon iedereen leven. Vorig jaar oktober eindigde het eerste duel tussen beide ploegen ook gelijk: 2-2.
"In elk geval hebben we niet verloren", vervolgt realist Assink zijn betoog na de wedstrijd. "Feitelijk zag ik niet zo heel veel verschil tussen de nummer drie en onze ploeg, die laatste staat in de hoofdklasse B. Staphorst speelt fysiek sterk voetbal, daar hebben we goed op gereageerd. Als je voor dit duel acht van de dertien wedstrijden verliest, blaakt de ploeg bepaald niet van het zelfvertrouwen. De realiteit is dat we op bepaalde posities kwaliteit tekortkomen. Dat probleem kunnen we niet in een handomdraai oplossen."
Met die laatste opmerking heeft Assink een punt, maar hij gaat de uitdaging aan. Hij heeft zijn verbintenis met SV Huizen voor een langere periode verlengd. Naast zijn werkzaamheden als hoofdtrainer zal hij zich bezighouden met de doorstroming van talenten uit de eigen jeugdopleiding naar de eerste selectie.
Daarnaast krijgt Assink een adviserende rol krijgen binnen het technisch beleid van de club. Hij meent dat er ruimte moet komen voor versterkingen voor een steviger eerste elftal. "Ik weet dat het bestuur financieel geen onverantwoorde beslissingen wil nemen. We moeten gaan vaststellen wat onze sportieve ambities zijn, in relatie tot de beschikbare financiële middelen. Er is genoeg talent in de vereniging maar kwalitatief nog niet rijp voor de hoofdklasse. We moeten gaan investeren in jonge voetballers."
Bij het besluit om langer bij de club te blijven, speelt ook het sociale leven een rol. "Ik woon in Almere en ben over de brug snel in Huizen. Ik heb geen trek meer om uren in de file te staan om elders te werken. Ik kan nu voor de training 's avonds eerst thuis eten en na de training heb ik nog een paar uur over. Dat is me ook wat waard."
Het was opvallend dat de verdedigende middenvelder Renee Troost vorige week bekendmaakte dat hij volgend seizoen ook in Huizen voetbalt. De 29-jarige Troost woont in Almere en is sportbegeleider bij een BSO: "Het is een bewuste keuze. Ik heb geen zin meer om drie of vier per week naar een club te moeten rijden. Ik ben de laatste drie jaar steeds van club veranderd en wil nu meer vastigheid. Huizen is een mooie club met prima faciliteiten. Of ik hiermee een signaal afgeef aan de andere spelers weet ik niet. Dat moet iedereen voor zichzelf bepalen."
Troost weet ook dat het ene punt van afgelopen onvoldoende is om van de laatste plaats af te komen: "We zullen driepunters moeten scoren. Verdedigend en op het middenveld staat het wel goed. Tot aan het stafschopgebied van tegenstanders lukt het vaak ook wel, maar dan missen we de creativiteit en de kwaliteit om het af maken. Er zal wat moeten gebeuren, versterkingen dus, om niet te degraderen."
Renee Troost speelde door een knieblessure slechts vier van de veertien wedstrijden in de hoofdmacht van Assink. Hij brengt wel een schat aan ervaring mee, wat in de komende wedstrijden goed van pas kan komen. "Ik heb bij AGOVV in Apeldoorn gespeeld. Daar werd ik gescout en ik kon drie jaar in IJsland voetballen. Daar heb ik zelfs Europa League gespeeld: een mooie ervaring die niemand me afneemt. Wat geweest is, is geweest; nu de focus op Huizen."
Komende zaterdag is opnieuw een lastige wedstrijd voor Huizen. De groen-gelen spelen dan in en tegen koploper Genemuiden. Huizen bezet na veertien duels nog altijd de laatste plaats, vijf punten achter de nummer voorlaatst Zuidvogels. Die andere Huizer ploeg verloor zaterdag met 2-1 van Nijkerk.
Wat vooraf als een zespuntenduel werd bestempeld door de Huizer ploeg, eindigde in mineur. Na een door velen betwiste 1-0 achterstand bij rust, doelpunt Yannick Cornelisz, probeerde de rood-groene brigade na rust de bordjes te verhangen op sportpark de Burcht. Dertien minuten voor tijd verdubbelde Yordi Grovenstein de score. De goal in blessuretijd van invaller Niels van der Zaal was louter voor de statistieken.
De Huizers staan na het verlies voorlaatste, vlak achter een aantal ploegen. Een van die teams, AZSV, is zaterdag de tegenstander.
Of Zuidvogels dit seizoen degradeert of niet, Juan Fernández Coto is ook volgend seizoen hoofdtrainer. Beide partijen zijn tevreden over de samenwerking en zien ruimte voor verdere ontwikkeling. Coto is bezig aan zijn derde seizoen bij de club uit Huizen.