De schade was groot.
De schade was groot. Foto's: Albert van der Linden

Volkstuinders Vereniging Huizen zwaar getroffen door storm

Een half jaar na de dramatische brand opnieuw een tegenslag deze week voor de leden van Volkstuinders Vereniging Huizen.

huizen "Het is zoals het is. Dit is niet te voorkomen. Veel van onze leden hebben behoorlijk wat schade opgelopen. Sommige zitten dramatisch in de shit. Ik hoop dat ze een goede verzekering hebben."

Dat zei voorzitter Hans van der Veen vrijdag, een dag na de storm die dus ook een deel van de 220 tuinen op het complex aan de Friesewal trof. Vooral kasten die vol in de wind stonden, kregen het zwaar te verduren, blijkt een dag later. "Om de lasten van deze gedupeerde leden te verlichten willen wij u vragen om, indien mogelijk, deze mensen te helpen met opruimen van onder andere het glas", is het verzoek van de vereniging op Facebook aan de eigen leden.

Toch klinkt de voorzitter een stuk positiever dan vorig jaar augustus toen het hoofdgebouw op het terrein in brand was gestoken. Alle spullen die daar waren opgeslagen, waaronder tractoren, een zitmaaier en scheppen, waren weg. De verslagenheid was toen groot; de leden en veel betrokken buurtbewoners toonden echter veerkracht. Mede dankzij inzamelingsacties en veel enthousiasme kon de vereniging weer nieuwe spullen en materialen aanschaffen. "We waren volop bezig met een opbouwproces. Dan is dit een dipje, maar wel één van tijdelijke aard", aldus Van der Veen. "Het is even balen en pech, maar het werk houdt er niet mee op."

Ook elders in Huizen was de storm merkbaar. Zo was rond elf uur bij Opticiens van den Tol in de Oostermeent de complete zijpui eruit geblazen. "Personeel kijkt verbaasd toe", meldt een getuige. "Ik was er net tien minuten eerder geweest. Ging nog even een boodschap doen en toen ik terugliep was het net gebeurd."

Veel kassen zijn getroffen.