André Vink (links) en Willem Geesink voor de haven die in hun ogen ook in een visie opgenomen moet worden om Huizen echt de Haven van 't Gooi te laten zijn.
André Vink (links) en Willem Geesink voor de haven die in hun ogen ook in een visie opgenomen moet worden om Huizen echt de Haven van 't Gooi te laten zijn. Foto: Bob Awick

Inwoners met passie voor watersport vechten voor totaalvisie met havens

De Kustvisie is een mooie aanzet, maar er staat niets in over de havens en waterrecreatie. Dat willen André Vink en Willem Geesink aanvullen.

HUIZEN De gemeente presenteerde eind november eindelijk haar vernieuwde Kustvisie en vier onderdelen die zij wil gaan uitwerken bij de surfclub en Zomerkade: een verdiepte zwemplek bij een zwematol met een strandpaviljoen, een goede fietsverbinding die deel uitmaakt van de Zuiderzeeroute en een kleine trekkerscamping. Alles om echt handen en voeten te geven aan de titel 'Huizen, Haven van 't Gooi'. Maar over de havens en watersport wordt met geen woord gerept. André Vink en Willem Geesink maken zich daar druk over.

Beiden zijn fervente watersporters en al langer bezig met de toekomst van de havens. André Vink is directeur geweest bij de HISWA, de brancheorganisatie van de watersportindustrie en dus thuis in de sector. "De waterrecreatie is sterk in beweging en we constateren een leegloop van de haven en een terugloop in het aantal passanten. Dat is niet goed voor de beleving rondom de havens en de daar gevestigde bedrijven", zegt hij.
Al voordat de gemeente met haar Kustvisie kwam, startte hij samen met Willem en nog twee anderen de Initiatiefgroep Huizen Haven 't Gooi. "We hebben met bijna alle belanghebbenden rond de haven gesproken, maar ook met ondernemers en bewoners aan de Zomerkade. Onze bevindingen, met het aanbod om daar samen met externe deskundigen iets aan te doen, hebben we toen naar de gemeente gestuurd. In juli 2017 hebben we een gesprek gehad met de drie verantwoordelijke wethouders: Verbeek, Pas en Verhage. Omdat de gemeente aangaf in het najaar een Kustvisie te presenteren, hebben wij dat afgewacht."
De heren waren daarom ook aanwezig op de inloopavond over de Kustvisie van eind november. "Op zich is het mooi wat de gemeente heeft gepresenteerd, maar er blijven veel punten over die verdere aandacht nodig hebben. Vooral op het gebied van overlast, handhaving, veiligheid en verontreiniging. Het is wat ons betreft een eerste deelplan met nog wat kinderziektes", aldus Willem Geesink. "Dat is ook niet erg, want je kunt gewoon niet alles tegelijkertijd doen. Wat wel belangrijk is, is dat het moet passen in een totaalvisie waar ook de havens in zijn opgenomen, zodat de naam 'Haven van 't Gooi' echt eer aan wordt gedaan."

Zij pleiten er dan ook voor om nu een conceptvisie op te stellen die gaat over de havens en waterrecreatie. Het antwoord van het college hierop: "Voor het opstarten van een nieuw project is politiek draagvlak nodig. Een nieuw project met deze omvang zal in een collegeakkoord benoemd moeten worden. Vervolgens dient er budget beschikbaar worden gesteld en fte's worden vrijgemaakt. Een planbudget zal door de raad beschikbaar moeten worden gesteld."
André: "Dat betekent dat we moeten gaan zitten wachten tot na de verkiezingen en dat vinden wij zonde van de tijd. Deze raad zou al een opdracht kunnen geven en het budget beschikbaar kunnen stellen hiervoor. Het hoeft ook geen politiek punt te zijn, want dit is in het belang van ons allen. Het is toch kapitaalvernietiging als je de haven nu leeg ziet lopen? Het is belangrijk om te benoemen wat we willen met de kust, havens, waterrecreatie en de verbinding met het Oude Dorp via de Havenstraat en zo veel andere zaken die nu als losse eindjes aan elkaar hangen."
De heren hebben daarom al een rondje gemaakt langs bijna alle politieke partijen om hun te overtuigen dat dit niet langer kan wachten en zullen ook 29 januari inspreken tijdens de commissievergadering. Ze hebben zo'n 25.000 euro - exclusief BTW - nodig om met minimale ambtelijke ondersteuning en twee deskundigen een visie te maken. "Dat doen wij belangeloos. Voor de zomer van volgend jaar kan er dan een conceptvisie klaar zijn waarin we aangeven wat er nodig is om van Huizen echt de Haven van 't Gooi te maken. Dan kan het nieuwe college daar voortvarend mee aan de slag."