Een toost op Huizenvoorelkaar nadat de wethouder het papier van de etalage van de vrijwilligerscentrale had getrokken.
Een toost op Huizenvoorelkaar nadat de wethouder het papier van de etalage van de vrijwilligerscentrale had getrokken. Foto: Bob Awick

Wethouder Janny Bakker geeft officieel startsein voor Huizenvoorelkaar.nl

'Zoek elkaar. Vind elkaar. Voor elkaar.' Dat is het motto waarmee de vrijwilligerscentrale Huizenvoorelkaar promoot. Het platform is door de wethouder geopend.

HUIZEN Wethouder Janny Bakker heeft maandagmiddag het digitale platform Huizenvoorelkaar geopend. Hier kunnen mensen met een hulpvraag en helpende handen elkaar vinden. De wethouder verrichtte de opening door de nieuwe belettering te onthullen van Vrijwilligerscentrale Huizen. De pui was voor die gelegenheid met papier bedekt dat ze eraf kon trekken.

"Een droom komt uit", aldus directeur Regina Bruins van de vrijwilligerscentrale, die al langer een dergelijk platform wilde waar mensen die hulp nodig hebben en mensen die willen helpen elkaar online kunnen vinden. "Huizenvoorelkaar is een digitale marktplaats voor vrijwillige inzet, hulp en zorg. 'Zoek elkaar. Vind elkaar. Voor elkaar' is het motto waarmee we de site promoten. Onder andere met borden langs de weg de afgelopen weken. De website is er voor iedereen die even wat hulp nodig heeft die op andere wijze niet haalbaar of betaalbaar is. Boodschappenhulp bij ziekte, helpende handen in huis of tuin, hulp bij een verhuizing of om iets naar de kringloop te brengen, een ritje naar het ziekenhuis, een advies over laptop of telefoongebruik, het instellen van de tv en dat soort dingen", liet ze weten. "Mensen kunnen voor zichzelf zoeken of voor iemand anders. Ook non-profitorganisaties, instellingen en verenigingen kunnen vraag en aanbod plaatsen."

De vrijwilligerscentrale merkte dat veel mensen graag willen helpen, maar dat ze vaak denken dat het tijdrovend is. "Op de website Huizenvoorelkaar.nl kunnen ze in een oogopslag zien waar er hulp nodig is."

De droom van de vrijwilligerscentrale kon werkelijkheid worden door een subsidie van de gemeente. Het begon namelijk met een voorstel van de gemeenteraad in 2015 voor een dergelijk platform. "Er is hard gewerkt om het voor elkaar te krijgen", stelde de wethouder. "Vrijwilligerswerk is mooi en we hebben er veel van in Huizen, maar het lukt niet zonder een organisatie die weet wat vrijwilligerswerk betekent", complimenteerde zij Vrijwilligerscentrale Huizen.
Huizenvoorelkaar.nl is inmiddels ook al heel succesvol. Voor de officiƫle opening werd er al druk proefgedraaid. Zo konden vaste relaties al in november hun hulpvragen indienen en kregen ze indien nodig uitleg en hulp van de vrijwilligerscentrale. Inmiddels zijn er al 70 hulpvragen op het platform geplaatst en al 30 matches gemaakt. "Ongelooflijk als je bedenkt dat het nog maar zo kort van start is", aldus de wethouder.

Vrijwilligerscentrale

De nieuwe manier van werken betekent niet dat mensen niet meer binnen kunnen lopen bij de Vrijwilligerscentrale Huizen aan Plein 2000 nummer 133. "De Vrijwilligerscentrale Huizen helpt iedereen die vragen heeft over toepassing en gebruik van de nieuwe website. Bellen voor meer informatie kan dagelijks en langskomen ook. De telefoon wordt opgenomen met de nieuwe naam 'Vrijwilligerscentrale Huizenvoorelkaar'."