Het strandpaviljoen mag wat betreft omwonenden meer richting de surfclub.
Het strandpaviljoen mag wat betreft omwonenden meer richting de surfclub. Foto: Gemeente Huizen

'Komen er straks jongeren kamperen met kratje bier?'

Omwonenden en belanghebbenden konden maandag tijdens de commissievergadering van de gemeenteraad reageren op de Kustvisie.

HUIZEN De gemeenteraad neemt als het goed is op 8 februari een besluit over de Kustvisie. Hierin zijn een zwematol, strandpaviljoen, trekkerscamping en een goede fietsroute opgenomen. Belanghebbenden en omwonenden konden maandag tijdens de commissievergadering laten weten wat zij van de plannen vinden.

Grote gemene deler bij de inspraak was wel dat iedereen het een mooi plan vond om de kuststrook naast de surfclub bij de Zomerkade te ontwikkelen tot een mooi recreatiegebied voor inwoners. Veel omwonenden maken zich echter zorgen om de overlast.
Bewoners van de Groenlandstroom, Golfstroom, Labradorstroom en Slangenkruid lieten weten niet blij te zijn met een strandpaviljoen dat tot 2.00 uur open mag blijven. Ook verwachten zij parkeeroverlast. Over de trekkerscamping hadden zij ook wel hun bedenkingen. "Komen er straks jongeren met een kratje bier? Als ik jong zou zijn, zou ik dat zelf ook doen", zei een van de bewoners.
De muurtjes rond het parkeerterrein waren ook niet echt mooi als uitzicht, dat nu toch wel door de plannen 'een blok voor het oog werd' in plaats van de lust voor het oog waardoor velen hun woningen juist hadden gekocht.

Positief geluid

Twee bewoners uit Huizen lieten juist een heel positief geluid horen. Blij dat er iets ging gebeuren en fijn dat zij daar straks met hun kinderen naartoe kunnen.

Scheepskerkhof

Ewoud Doyer sprak namens de Historische Kring Huizen, Huizer Botters en AWN Naerdincktlant. Een zwematol vinden deze groeperingen prima, maar er ligt op de plek waar gegraven moet worden wel een scheepskerkhof. Dus willen zij onderzoek.
Ook André Vink sprak in namens de werkgroep Haven van 't Gooi. Hij miste toch wel iets over de havens in de visie. Een gemiste kans, en daar moet de gemeente niet mee wachten tot de gemeenteraadsverkiezingen zijn geweest.
Na het inspreken konden ook de raadsleden hun vragen en opmerkingen kwijt over de Kustvisie aan verantwoordelijk wethouder Marlous Verbeek.

Veel partijen hebben moeite met ontbreken totaalvisie hele kust

Geen totale visie

Veel partijen bleken moeite te hebben met het feit dat het college ervoor gekozen had om niet een totale Kustvisie over het gebied van Gooise Meren tot Blaricum te maken. Dan zou er bij plannen zoals deze gekeken worden of deze in de visie zouden passen.
De wethouder liet weten dat er eigenlijk voor de omgekeerde weg is gekozen, namelijk dat de diverse projecten uiteindelijk de Kustvisie worden.

Verplaatsen paviljoen

De raadsleden namen ook de opmerkingen van omwonenden mee. Zo wilden zij weten of het mogelijk was om het strandpaviljoen meer richting surfclub en Zomerkade te verplaatsen. Misschien kon er geknipt en geplakt worden, zodat de onderdelen wel behouden bleven, maar de plek anders ingericht.
Wethouder Marlous Verbeek liet in een reactie weten dat het nu al verschuiven van het strandpaviljoen niet direct een optie was. "Dat moeten we ruimtelijk bekijken. Misschien moet je dan andere bewoners weer inspraak geven." De openingstijden waren wat haar betreft wel bespreekbaar. De exploitatie moet immers ook mogelijk zijn, dus af en toe een feest moet kunnen. Daar wilde ze in ieder geval nog wel met bewoners over praten.

Trekkerscamping

Ook de te verwachten overlast van de trekkerscamping werd aan de orde gesteld. Dat kan maar op één manier worden opgelost. Toezicht! Wel kwam er nog een creatief idee naar voren om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de gelegenheid te geven om hier wellicht ervaring op te doen en zo dus twee vliegen in een klap te slaan.
De wethouder liet weten de trekkerscamping niet als essentieel onderdeel te zien van het plan. "Als het niet blijkt te werken, dan is dat zo."

Havens

Dat de havens ook meegenomen moeten worden in een visie, zag ze ook wel. "Maar dat moet de volgende coalitie maar doen. Dat gaan we echt niet meer voor de verkiezingen beslissen", aldus Verbeek.
Het onderzoek naar het scheepskerkhof zag ze wel als mogelijkheid. "We kunnen er met een sonarboot overheen varen en als we gaan graven dan kunnen we het zand zeven."
Restte aan het eind nog de conclusie van wat partijen gaan doen. De fracties nemen het voorstel allemaal mee om te bespreken met hun achterban. Voor velen was het onduidelijk wat ze straks gaan vaststellen in de raadsvergadering. Volgens de wethouder is de plek van het paviljoen namelijk niet in beton gegoten en komt dat ook nog in een bestemmingsplan waar iedereen op kan inspreken. Daarnaast kunnen er nog meer dingen veranderen naar aanleiding van de opmerkingen die mensen in deze vergadering hebben gemaakt en bij de informatieavond op 30 november. Zo wil de wethouder wel kijken of er sloepjes aan kunnen leggen bij het paviljoen en ook naar het idee voor een klein eilandje voor jongeren om te chillen.

De PvdA liet al weten niet in te stemmen. De partij wil dat mensen invloed op de plannen hebben en wil een totale visie voor de hele kust. Het CDA gaf aan een voorstel in te dienen om ook de havens met behulp van de werkgroep Haven van 't Gooi bij de visie te betrekken.