Piet Hein Koning wil met zijn partij Healthy Earth meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart.
Piet Hein Koning wil met zijn partij Healthy Earth meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Foto: Bob Awick

Piet Hein Koning doet mee aan lokale verkiezingen met Healthy Earth

Piet Hein Koning doet met Healthy Earth mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Hij bekijkt alles vanuit het standpunt van dieren in het wild.

HUIZEN Piet Hein Koning is de lijsttrekker en de enige op de lijst van Healthy Earth, een nieuwe partij die meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Hij bekijkt de wereld vanuit het standpunt van de dieren in de vrije natuur. "De mensen redden het wel", zegt hij. Ook in de gemeenteraad kan hij zijn visie tot uitvoer brengen, meent hij.

Basis van zijn gedachtegoed is dat hij 50% van de oppervlakte van de wereld aan de wildernis wil teruggeven. Hier mogen geen mensen komen. Ze mogen er wel onderdoor of overheen reizen naar andere plekken waar mensen wonen. "Als ik in de gemeenteraad zou komen, betekent dit dat ik een ander systeem van belastingen wil invoeren. Nu betalen mensen voor hun huis of bedrijf onroerendzaakbelasting (ozb). Dat zou dan een belasting op grond worden." Een belasting die voor bijvoorbeeld 100 vierkante meter grond heel betaalbaar zou zijn, maar wie meer wil bezitten gaat heel veel meer betalen. "Dan moet je denken aan een paar miljoen als iemand bijvoorbeeld boven de 500 vierkante meter grond wil hebben." De inwoners mogen door deze verandering er niet op achteruitgaan. "Als het nodig is, zal de gemeente woningen op moeten kopen en garant moeten staan dat een woning nog voldoende opbrengt voor de eigenaar."
Piet Hein is van mening dat de mensen het op de aarde aardig verpest hebben voor de dieren. Hij is zelf in vele landen geweest. "In Kenia zag ik hoe stropers wel werden opgepakt, maar een dag later weer op straat stonden. Ik was er omdat ik tijdens een sabbatical daar wilde gaan helpen. Het is daar gevaarlijk voor neushoorns en olifanten." Vanaf dat moment ontstond zijn idee voor Healthy Earth. "Ik heb het in één keer opgeschreven en sta er nog steeds achter."
Hij begrijpt dat hij in Huizen geen neushoorns of olifanten de vrijheid kan geven, maar is wel van mening dat hij hier kan starten. "Ik had eigenlijk al aan de Tweede Kamerverkiezingen mee willen doen, maar het is lastig om van 600 mensen een steunbetuiging te krijgen. Dat is dus niet gelukt. Daarom begin ik hier. In mijn woonplaats heb ik wel genoeg mensen die vinden dat ik mijn democratisch recht mag uitoefenen en daarom kan ik in Huizen wel meedoen."
Als hij gekozen wordt, dan wil hij dagelijks in de raadszaal gaan zitten om iedereen die binnenloopt te woord te staan. Hij hoopt ook veel stemmen te krijgen. "Iedereen wil toch een betere wereld voor zijn kinderen en dat is uiteindelijk ook mijn doel. We moeten weer de ruimte geven aan de dieren en efficiënter gaan leven als mensen. Sportvelden op woongebouwen met winkels en parkeergelegenheid eronder. Niet meer steeds meer willen hebben in deze consumptiemaatschappij, maar op een andere manier vooruitgang boeken. Mensen mogen hun auto blijven houden, hun goud en diamanten, maar de dieren in het wild hebben recht op 50% van onze planeet. Ik ga voor 95% van de stemmen." Dat zou dan nog een probleem opleveren, omdat hij niet genoeg mensen op de lijst heeft staan om alle zetels op te vullen.
Over het eventueel niet in de raad komen, wil hij niet praten. "Ik sta er positief in. Je moet ergens beginnen en dat kan hier in Huizen."

Dit is het verhaal van Healthy Earth in het kort. Zie voor meer informatie: HealthyEarth.nl.


Piet Hein Koning

Lijsttrekker van Healthy Earth, 56 jaar, 31 jaar in Huizen

Wat zou het eerste veranderen als jij het voor het zeggen had?
"Veranderingen gaan geleidelijk en moeten met medewerking van de mensen. "

'Iedereen wil toch een betere wereld voor zijn kinderen, dat is het doel'

Wat is je lievelingsplek in Huizen?
"Het bos en bij vrienden."

Wat is je favoriete jaargetijde?
"Zomer, lekker warm."

Wat is je favoriete sport?
"Schaken."

Wat zou je nooit meer doen?
"Ik ben al 35 jaar vegetariër, maar zeg nooit nooit. Mijn eigen kip zou ik wel opeten."