De winnaars van de Poëzievertaalwedstrijd met burgemeester Joan de Zwart-Bloch van Blaricum, Kunststad van het Jaar 2018.
De winnaars van de Poëzievertaalwedstrijd met burgemeester Joan de Zwart-Bloch van Blaricum, Kunststad van het Jaar 2018. Foto: St. Kunst & Cultuur Huizen

Wim Dashorst haalt opnieuw eerste plaats bij Poëzievertaalwedstrijd

De Stichting Kunst & Cultuur Huizen maakte vorige week tijdens een speciaal Kunstcafé in de Boerderij de uitslag bekend van de Poëzievertaalwedstrijd.

HUIZEN Wim Dashorst uit Huizen is de winnaar geworden van de Poëzievertaalwedstrijd 2018. Ook vorig jaar won hij de eerste prijs. De tweede prijs ging naar Willibrord Ruigrok uit Hilversum, die in 2015 tot winnaar was uitgeroepen. Arie Sonneveld uit Dieren werd derde en had in 2016 een eervolle vermelding.

De prijzen werden in Theater De Boerderij uitgereikt door eregast burgemeester Joan de Zwart-Bloch van Blaricum, het dorp dat onlangs werd uitgeroepen tot 'Kunststad van het Jaar 2018'. Traditiegetrouw praatte gastvrouw Maartje van Weegen de avond met verve aan elkaar.

Bewondering

Er waren 28 vertalingen ingezonden, waarvan één uit Suriname en drie uit Vlaanderen. Eén inzender uit België had de opdracht niet goed begrepen en had een eigen gedicht aangeleverd, zo verklapte juryvoorzitter emeritus hoogleraar dr. Henk Aertsen. Hoewel geen van de inzenders foutloos had vertaald, uitte Aertsen veel bewondering voor de vertaalvondsten van de drie winnaars. Vooral voor Wim Dashorst had hij grote waardering. Omdat het gedicht van 'The Truth the Dead Know' van Anne Sexton op rijm was, diende ook de vertaling te rijmen. Dat maakte de opdracht extra moeilijk.
Jurylid, dichteres en bekroond schrijfster mr. Roxane van Iperen gaf een leerzame analyse van het te vertalen gedicht dat werd voorgelezen door drs. Petra Kos.

Kwis

De eveneens traditionele amusante Poëzie- en Muziekkwis, samengesteld door Nol van Bennekom van de Werkgroep Kunstcafé en Thom Schuitemaker van de bibliotheek, bleek voor velen weer tamelijk moeilijk te zijn. De winnaar had maar vijf van de tien vragen goed.

Kunstprijs

Aan het begin van de avond deelde de Blaricumse burgemeester ook voor het eerst de Huizer Kunstprijs uit van de Stichting Kunst & Cultuur Huizen. Hiermee wil de stichting haar waardering uitspreken aan de kunstensector in de gemeente. Kunstenaar Simone Stawicki kreeg deze waarderingsprijs, een bronzen beeldje van een muzikant die verschillende vormen van kunst in zich verenigt. De onderscheiding ging gepaard met een lovend juryrapport en een oorkonde.

Op de kaart

De jury kende Stawicki de prijs toe omdat ze al jaren opvalt met de kunst die ze maakt. Ze is daarnaast maatschappelijk betrokken, wat zich uit in een serie portretten van mensen in Noord-Korea. De manier waarop de kunstenares aan marketing doet wordt ook geprezen, net als haar rol in educatie. Vorig jaar gaf ze het boek 'Cursus tekenen en schilderen' uit. Stawicki exposeert over de hele wereld en zet op deze manier ook Huizen op de kaart.

Mini-concert

Het afsluitende miniconcert werd verzorgd door twee aanstormende muzikale talenten, pianist Stefan Bos en zangeres Lizzy Ossevoort. Voor hen was er na afloop een staande ovatie.