Het veld is aan vervanging toe, maar de club wil meer van de gemeente.
Het veld is aan vervanging toe, maar de club wil meer van de gemeente. Foto: Bob Awick

Hockeyclub wil meer van gemeente dan alleen vervanging van het veld

HUIZEN De gemeenteraad beslist vanavond over de vervangen van de toplaag van waterveld 1 van de Huizer Hockey Club. De club had echter meer gewild, namelijk een investeringsbijdrage voor het vervangen van de huidige verlichting door ledverlichting en een permanente opslagruimte.

De club voelt zich ongelijk behandeld ten opzichte van andere sportverenigingen die de afgelopen jaren zo veel meer kregen van de gemeente. Voetbalclubs s.v. Huizen, HSV de Zuidvogels en The Pride kwamen er in de ogen van de hockeyclub beter vanaf dan zijzelf. "Ook wij zijn van maatschappelijk belang. We hebben 1.100 leden en de deur staat altijd open voor scholen om hier te komen sporten", zegt penningmeester Geert de Ruijter.
"We hebben altijd alles zelf gerealiseerd. Nu wij een keer een beroep doen op de gemeente om ons complex toekomstgericht te maken, krijgen we nul op het rekest. Het veld wordt weliswaar vervangen, maar in onze ogen moeten we daar onevenredig veel voor betalen. Wij willen dat voor een waterveld qua berekening hetzelfde wordt toegepast als een zandveld, maar dat wijst de gemeente af."
De gemeente doet dit volgens het raadsvoorstel, omdat de hockeybond niet wetenschappelijk heeft onderbouwd dat er minder blessures zijn op watervelden en dat zand-ingestrooide velden zouden voldoen aan de norm voor breedtesport. Volgens De Ruijter en de hockeybond is dat onzin en klopt dat niet. Een waterveld zou wel degelijk beter zijn als het gaat om demping en daardoor zouden er minder blessures zijn. "Hierdoor kunnen senioren langer door blijven spelen en dat is in een gemeente waar de vergrijzing groot is wel belangrijk." De hockeybond staat achter de club en heeft dat middels een brief ook aan de Huizer Hockey Club laten weten. Ook is de club verbaasd dat de gemeente de investeringssubsidie voor de ledverlichting afwijst. "Er wordt wel verwezen naar landelijke subsidieregelingen, maar die krijg je pas als je al een getekende overeenkomst hebt met de aannemer. We vinden dat we dat niet kunnen doen zonder zekerheid over onze financiƫle situatie. In de Sportnota staat dat 30% kan worden gesubsidieerd, maar de gemeente wil dat niet. Onze verlichting is versleten en is echt aan vervanging toe. We hadden verwacht dat een gemeente die zegt zo veel aan klimaatbeleid te doen ons hierin zou steunen."
Als laatste wil de club een permanente opslag bouwen voor het materiaal. "Dat zit nu in zeecontainers en dat is geen gezicht voor de omgeving. Bovendien staat de schimmel erin. Bij The Pride kon het ook, dus waarom niet voor onze club? Op dit moment betalen leden al een contributie van 400 euro. Ook de leden van het hoofdklasseteam Dames 1. Dat is veel meer dan bij andere clubs."