Wethouder Gerrit Pas had uitgebreid de tijd om de verslaggever te woord te staan.
Wethouder Gerrit Pas had uitgebreid de tijd om de verslaggever te woord te staan. Foto: Bob Awick

Het is vijf voor twaalf, maar heel veel inwoners beseffen dat nog lang niet

Maatregelen zijn hard nodig om klimaatverandering te stoppen, is de boodschap van wethouder Gerrit Pas van Milieu. Bij inwoners lijkt dit besef er echter (nog) niet te zijn.

huizen Een wethouder, zijn woordvoerder, een raadslid, een verslaggever en een fotograaf van deze krant en één inwoner. Dat is de score bij de bushalte op het Prins Bernhardplein afgelopen week bij de campagne om klimaatverandering tegen te gaan. "Nee, het zit nog niet tussen de oortjes bij de mensen," erkent de wethouder, "we staan voor een immense opgave."

'Ik loop uit de pas...' is de boodschap op de poster bij het bushokje met daarbij een foto van de wethouder. De locatie is overigens niet geheel toevallig gekozen. Het Prins Bernhardplein is een van de laagst gelegen punten in de 'Haven van het Gooi' en is dus een risicogebied bij extreme regenval. Pas wil daarom dat de hoger gelegen gebieden het water vasthouden zodat het niet naar beneden stroomt. Dat betekent aanpassing van het wegdek én de riolering, ook (ergens na 5 mei) op het Prins Bernhardplein.

Aardgaswinning

Overigens is Pas (GroenLinks) deze week niet de enige wethouder die de straat op gaat om zich tegen klimaatverandering uit te spreken. Bijna veertig wethouders, waaronder Tijmen Smit in Laren, van allerlei verschillende partijen doen in hun gemeente hetzelfde. Ook bekende Nederlanders, bestuurders van grote bedrijven en boeren doen mee aan de campagne. Met deze 'Kies voor Klimaat'-campagne in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen willen zij laten zien zien dat het klimaat niet links of rechts is, maar gewoon noodzaak. "De aardgaswinning beheerst het nieuws en de gevolgen van de klimaatverandering merken we steeds vaker. Er is dus alle reden om volop in te zetten op klimaatbeleid."

Die ene bewoner bij de bushalte, die niet met zijn naam in de krant wil, is iemand die wél het besef heeft dat maatregelen tegen klimaatverandering hard nodig zijn. Hij noemt zichzelf een 'isolatiefreak' en stelt dat de politiek en alle betrokken partners als woningcorporaties tienduizend maal moeten opschalen om bewoners op gang te krijgen. Belangrijkste probleem is volgens hem dat mensen het geld er niet voor overhebben - het is immers toch een flinke investering - om maatregelen in hun huis te nemen. Opvallend is ook dat de gebouwen - bedrijven en woningen - tegenover de bushalte geen een zonnepaneel op hun dak hebben liggen. En dat terwijl de zon er vol op staat.

Aan de lippen

Pas - gezien de kou niet echt verrast door de lage opkomst - is het met de man eens en meent ook dat meerdere prikkels noodzakelijk zijn om bewoners zover te krijgen in actie te komen. Probleem is ook dat de wel-geïnteresseerden vaak grijzer zijn dan Pas zelf, aldus de wethouder. "Pas als we van het gas af moeten, worden we wakker. Dan staat het water ons echt tot aan de lippen. Maar als we nu inwoners informeren over de duurzaamheidsmaatregelen bij werkzaamheden in de straten - zoals verdiepte sloten die we aanbrengen - krijgen we als commentaar dat de mensen het niet mooi vinden. Dat kan misschien zo zijn, maar we moeten dit wel doen."