Burgemeester Fons Hertog test de StemWijzer uit op zijn iPad.
Burgemeester Fons Hertog test de StemWijzer uit op zijn iPad. Foto: Gemeente Huizen

Burgemeester Fons Hertog lanceert lokale StemWijzer

Burgemeester Fons Hertog heeft de StemWijzer gepresenteerd. Dit deed hij op het speciaal ingerichte Politiek Plein in de bibliotheek.

HUIZEN Burgemeester Fons Hertog heeft gisterenmiddag de lokale StemWijzer voor de gemeenteraadsverkiezingen gepresenteerd. Dit deed hij in de bibliotheek in Huizen, waar in aanloop naar de verkiezingen een speciaal Politiek Plein is ingericht. Ruim een maand lang is dit dé plek voor diegenen die zich willen verdiepen in de politieke standpunten van de verschillende partijen in de gemeente.

Afgelopen weken waren de politieke partijen er maar druk mee. Zij moesten de antwoorden invullen op dertig stellingen die door de StemWijzer speciaal voor de gemeenteraadsverkiezingen in Huizen aan hen voorgelegd werden. Deze stellingen konden ze met 'eens', 'oneens' of 'geen van beide' beantwoorden.

Verkiezingsthema's

In de stellingen komen de belangrijkste verkiezingsthema's van de gemeente Huizen naar voren. Na het beantwoorden van de stellingen krijgt de bezoeker te zien met welke partij hij of zij de meeste overeenkomsten heeft. Wie de StemWijzer wil invullen, kan dit doen door naar StemWijzer.nl te gaan en daar te kiezen voor Huizen.
De gemeente heeft bewust gekozen om ook dit jaar weer de StemWijzer te gebruiken om inwoners te helpen een keuze te maken voor de komende gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart.
"Ook in 2014 maakte de gemeente Huizen gebruik van de StemWijzer voor de inwoners van Huizen. Hij werd toen in één maand tijd 9.246 keer volledig ingevuld. Wat de StemWijzer echt tot een kieshulp maakt, is dat bezoekers - als zij dat willen - op alle stellingen ook de onderbouwing kunnen zien van alle fracties."

Politiek Plein

In aanloop naar de verkiezingen is in de bibliotheek aan Plein 2000 een Politiek Plein ingericht. De partijprogramma's van alle partijen kunnen hier worden ingezien, de StemWijzer kan worden ingevuld op een computer die er staat en natuurlijk heeft de bibliotheek een uitgebreid assortiment bijpassende boeken. Ook liggen er speciale verkiezingskranten die de bezoeker kan lezen.

StemWijzer bij vorige verkiezingen 9.246 keer ingevuld in één maand

Speeddaten

De gemeente organiseert in maart ook samen met de bibliotheek en (aankomende) raadsleden een speeddate. Inwoners kunnen dan hun vragen stellen aan diverse mensen die op de kieslijst van verschillende partijen staan.

Groep 8 voorverkiezingen

Alle groepen 8 krijgen daarnaast van de gemeente een flyer over de gemeenteraadsverkiezingen. Bij deze flyer krijgt elke leerling uit groep 8 een verkiezingskaart die ze ingevuld kunnen inleveren bij de bibliotheek.
Zo maken ook de stemmers van de toekomst alvast kennis met de gemeenteraadsverkiezingen en maken ze meteen kans op een leuke prijs. Deze prijzen worden ter beschikking gesteld door de gemeente, zwembad Sijsjesberg en de bibliotheek.