Burgemeester Fons Hertog kreeg het vuurwerkrapport van Ruben Woudsma overhandigd.
Burgemeester Fons Hertog kreeg het vuurwerkrapport van Ruben Woudsma overhandigd. Foto: Bob Awick

Burgemeester neemt vuurwerkrapport in ontvangst

HUIZEN Raadslid Ruben Woudsma van het CDA heeft vorige week donderdag zijn vuurwerkrapport overhandigd aan burgemeester Fons Hertog.

Woudsma nam eind 2012 het initiatief om een vuurwerkmeldpunt op te richten op zijn website. In de eerste twee jaar was het aantal meldingen beperkt. In 2014 is het vuurwerkmeldpunt nieuw leven ingeblazen onder de verantwoordelijkheid van de CDA-fractie, met als doel een peiling uit te voeren rondom de vuurwerkoverlast in de gemeente Huizen. Dit heeft begin 2015 geresulteerd in het rapport 'Het moet anders!', dat overhandigd werd aan burgemeester Hertog. Om de vinger aan de pols te houden en inzicht te krijgen in de trend van de vuurwerkoverlast in Huizen is na 2015 het vuurwerkrapport jaarlijks uitgebracht.

Harde knallen

Aan de hand van diverse klachten worden in het rapport aanbevelingen gedaan om de jaarwisseling in Huizen veiliger te laten verlopen zodat de jaarwisseling voor alle inwoners een feest zal zijn. De meerderheid van de klachten gaat over het vroegtijdig vuurwerk afsteken, gepaard met de harde knallen die hierbij te horen zijn.

Aanbevelingen

In de editie van 2018 worden vier punten naar voren gebracht met aanbevelingen op dit gebied: uitbreiding vuurwerkvrije zones, betere zichtbaarheid handhaving, verbod op knalvuurwerk en een debat over tolerantie.
De roep om uitbreiding van de vuurwerkvrije zones komt voort uit een stijging die te zien is in het aantal melders dat voor een vuurwerkvrije zone is. Het rapport bevat de aanbeveling om het aantal vuurwerkvrije zones in Huizen uit te breiden naar alle winkelcentra en grote zorgcentra in de gemeente.
Ook op het gebied van de zichtbaarheid van handhavers doet het rapport aanbevelingen, want ondanks dat de gemeente meer had ingezet op handhaving, kwamen er bij het meldpunt diverse meldingen binnen over het gebrek aan zichtbaarheid hiervan.
Veel meldingen werden gemaakt over 'harde knallen' en dit komt overeen met de resultaten van het rapport door de onderzoeksraad voor veiligheid (ovv). Het rapport bevat de aanbeveling dat het college bij het ministerie van Veiligheid en Justitie een pleidooi zal doen voor een verbod op knalvuurwerk. Burgemeester Hertog gaf aan dit zeker te willen gaan doen.
Als laatste pleit het rapport voor een debat over tolerantie, omdat wederzijds begrip en onbegrip veel terugkomt in de meldingen bij het vuurwerkmeldpunt.

Vuurwerkzones uitbreiden naar alle winkelcentra