Een schets van wat er mogelijk zou kunnen zijn op het terrein volgens de gemeente.
Een schets van wat er mogelijk zou kunnen zijn op het terrein volgens de gemeente. Foto: Gemeente Huizen

Omwonenden eisen blokkade van bouwproject Naarderstraat 66

Omwonenden zijn een rechtszaak begonnen tegen de bouw van een appartementencomplex aan de Naarderstraat 66. Grootste bezwaar is dat dit niet past in de omgeving.

HUIZEN De Raad van State moet het plan voor de bouw van een appartementencomplex aan de Naarderstraat 66 op de hoek met de Jan van Galenstraat afschieten. Omwonenden eisten dat vorige week donderdag bij de Raad in Den Haag. Ze zien niets in het plan voor de bouw van appartementen op een plek pal naast de begraafplaats.

Het complex krijgt drie woonlagen met in totaal tussen de 12 en 14 appartementen voor ouderen. Daarbij wil de gemeente voorrang geven aan ouderen uit de buurt. "Zo ontstaat doorstroming in het woningenbestand", aldus een woordvoerder van de gemeente. Volgens de woordvoerders van de gemeente zullen er appartementen komen die drie tot vier ton moeten gaan kosten. De omwonenden betwijfelen of dat gaat lukken. Voor die prijs kan dat in hun ogen niet, omdat de grond al veel heeft gekost en die kosten moeten worden terugverdiend. Overigens moet er nog een ontwikkelaar worden gevonden die het project wil gaan realiseren.

Rouwcentrum

De gemeente kocht in 2001 de villa die op de geplande bouwlocatie stond. De bedoeling was om er een rouwcentrum te vestigen, maar dat ging uiteindelijk niet door, want bij de ontwikkeling bleek er geen noodzaak te zijn voor een rouwcentrum. Lange tijd stond het te koop maar er meldden zich geen gegadigden om het terrein te kopen. Daarop besloot de gemeente het terrein beschikbaar te stellen voor de bouw van een appartementencomplex van drie verdiepingen hoog. Ondanks weerstand uit de buurt werd de villa gesloopt en sindsdien ligt het terrein braak.

Prestigeproject

Tijdens een informatieavond die op 18 november 2015 werd gehouden voor omwonenden, waar ongeveer veertig mensen op af kwamen, was de meest gehoorde klacht al de omvang van het pand. Daar kwam pijnlijk naar boven dat de gemeente te veel geld heeft betaald voor het bewuste stuk grond en graag het geïnvesteerde geld wil terugverdienen met de realisatie van dit woningcomplex. In de rechtszaak betoogden de omwonenden nu ook dat de behoefte aan de appartementen helemaal niet is aangetoond. In hun ogen is het alleen maar een prestigeproject waarmee de gemeente veel geld wil terugverdienen. "De grond moet worden verkocht. Het kan ze niet schelen wat er komt", zegt een omwonende. Het grootste bezwaar van de omwonenden is dat het complex niet past in de omgeving. "Straks kijken de bewoners zo in mijn tuin", zegt een omwonende. Of de privacy ernstig zal worden aangetast, is voor de Raad van State nog maar de vraag.

Verlies zonlicht

Wel zette de raadsvoorzitter een vraagteken bij het verlies aan zonlicht dat omwonenden dreigen te krijgen door het hoge complex. Volgens een onderzoek van de gemeente valt het voor de omwonenden mee. Bij de omliggende woningen zal het verlies aan zonlicht binnen de normen blijven. Maar volgens de raadsvoorzitter is de achteruitgang wel fors.

De Raad doet over vijf weken uitspraak.