Lijsttrekkers Maarten Hoescher van de PvdA en Karin Rienstra van GroenLinks.
Lijsttrekkers Maarten Hoescher van de PvdA en Karin Rienstra van GroenLinks. Foto: Bob Awick

Gemeenteraads-verkiezingen: de linkse partijen

De gemeenteraadsverkiezingen worden op woensdag 21 maart gehouden. Het Nieuwsblad voor Huizen komt daarom met een serie verhalen over de politieke partijen. In de voorgaande weken besteedden we al aandacht aan nieuwkomer Healthy Earth en de dorpspartijen. Deze week spreken we met lijsttrekkers Karin Rienstra van GroenLinks en Maarten Hoelscher van de PvdA. Wat zijn de overeenkomsten en wat de verschillen tussen deze linkse partijen.

HUIZEN GroenLinks zit over het algemeen in de lift en de PvdA weet zich ondanks landelijk verlies in Huizen goed te handhaven. Oudgediende in de politiek Maarten Hoelscher is ook deze verkiezingen weer de lijsttrekker van de PvdA en GroenLinks komt met nieuwkomer Karin Rienstra. Opmerkelijke overeenkomst tussen de twee lijsttrekkers is dat zij beiden politiek actief werden om zich af te zetten tegen iets anders.

"Ik werd op mijn 16e al lid en op mijn 33e actief", zegt Maarten. "Dat was in de tijd dat Pim Fortuyn in opkomst was. Ik vond dat hij gelijk had om bepaalde dingen te benoemen, maar dat ging op een heel verkeerde toon. Ik had zelf altijd al een grote mond en een duidelijke mening en daar wilde ik wat mee doen." Hij koos daarbij bewust om actief te worden in de plaatselijke politiek, omdat je dan direct ziet wat je tot stand hebt gebracht.

Verbijsterd

Karin werd daarentegen pas 1,5 jaar geleden politiek actief. "Ik zag hoe in Amerika Trump president werd. Ik werd er 's nachts wakker van, keek op mijn telefoon en was verbijsterd dat hij was gekozen. Bij mij was het dus ook een tegenreactie." Maarten: "Het is inderdaad ongelooflijk dat hij is gekozen en dat de Amerikanen schijnbaar geen andere oplossing zagen." Karin: "Dat klopt, mensen voelen zich niet gehoord." Zij koos uiteindelijk om zich in te zetten voor GroenLinks. "Ik heb ook wel de Partij voor de Dieren overwogen, maar wilde lokaal het verschil maken en besloot me daarom bij GroenLinks aan te sluiten, omdat die partij duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan." Ze had niet direct de hoogste plaats op de kandidatenlijst op haar verlanglijstje staan. "Ik heb in de voorbereiding diverse gesprekken gehad en ben niet iemand voor op de achtergrond. Het is een sprong in het diepe, maar ik zie het als een uitdaging om GroenLinks op deze manier te mogen vertegenwoordigen."

Bekommeren

Voor Maarten was de keuze van de PvdA vanzelfsprekend met een moeder die voorzitter was van de Rooie Vrouwen in Noord-Holland en in de Bussumse raad zat. "We woonden weliswaar in een prachtige woning in het Spiegel, maar leerden al vroeg dat het belangrijk was je te bekommeren om mensen die het minder hebben en mensen gelijke kansen in het leven te bieden, zodat ze er zelf iets van kunnen maken. Belangenbehartiging is ook een rode draad in mijn leven." Hij is ook nu weer lijsttrekker van zijn partij, de PvdA. "Een bepalende functie en ik vind het fris dat GroenLinks met een nieuw gezicht komt." Bang voor concurrentie is hij niet, want zo werkt de democratie. "We hebben de vorige keer ook ons kiezersdeel kunnen stabiliseren en we zaten dicht bij elkaar. Het scheelde maar een paar stemmen met GroenLinks. Ik zou graag na de verkiezingen eens een voornamelijk progressieve coalitie willen hebben en kijken hoe dat uitpakt."

Fuseren

Beide partijen passen qua standpunten ook goed bij elkaar. Samen dienden ze laatst een voorstel in voor een gedegen beleid op het gebied van LHBTI+, lesbische vrouwen, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders, interseksen en meer. Ook roept de PvdA al jaren voorstander te zijn van een fusie om de bestuurskracht in de regio en de democratische legitimiteit te vergroten. Maarten: "Er komt zo veel op ons af. Om goede specialistische ambtenaren in huis te halen, heb je schaalvergroting nodig. Mensen denken weleens dat als je voor een fusie bent je de belangen van Huizen verkwanselt. Niets is minder waar. Het is belangrijk om er juist voor te zorgen dat we het goed regelen voor onze inwoners en Huizen op die manier behouden. Na de fusie blijft Huizen namelijk gewoon Huizen." GroenLinks is al lange tijd voorstander van drie Gooise gemeenten en nu de provincie het voorgenomen besluit heeft om Huizen met Blaricum en Laren te fuseren, kijkt de partij graag vooruit. Karin: "Je moet je goed voorbereiden op zo'n fusie om deze te laten slagen. Huizen is bestuurskrachtig genoeg, maar het gaat om een bestuurskrachtige regio. We moeten ons kunnen meten met Utrecht, Amersfoort en Amsterdam. Ik hoor weleens van mensen uit Laren dat ze dan bang zijn dat wij Singer gaan sluiten. Waarom zouden we dat doen?" Maarten: "Juist als grotere gemeente ben je beter in staat om dit soort voorzieningen in stand te houden."

Energietransitie

De hoogste prioriteit voor de komende verkiezing is voor beiden echter niet het punt van fusie of zelfstandigheid. Karin: "We hebben zeven speerpunten, maar de belangrijkste is wel de energietransitie. Daarnaast vinden we het klimaat belangrijk. We moeten voorbereid zijn op extreem natte en droge periodes. We willen een fairtrade- en een regenbooggemeente worden. Iedereen moet mee kunnen doen. Als derde vinden we burgerparticipatie belangrijk."

Armoedebestrijding

De PvdA vindt de armoedebestrijding het belangrijkste punt voor de verkiezingen. Maarten: "We moeten ervoor zorgen dat de jeugd de kans krijgt om iets van het leven te maken. Ook moet Huizen gezelliger worden. Bijvoorbeeld aan de Havenstraat, waar kunst en cultuur terecht kunnen. Op het Oude Raadhuisplein zouden terrassen moeten komen. De markt moet dan verplaatst worden. We denken dat de markt daar ook van profiteert. Het kan toch niet zo zijn dat zes uur markt in de week een gezellig centrum in de weg staat. Verder moet er wat met de Zomerkade gaan gebeuren. Wij denken dat recreatie, toerisme, kunst en cultuur in de toekomst de belangrijkste waarden zijn voor Huizen."

Participatie

Ook de PvdA vindt het belangrijk dat bewoners meer betrokken worden bij het besturen van hun directe omgeving. "Op het moment is het zo dat participatie achter de voorstellen aanloopt. Mensen weten zelf wel hoe ze hun omgeving willen inrichten. Wij denken aan wijkraden die ook een eigen budget krijgen. Naar de fusie toe is dat ook belangrijk, zodat er een goed kernenbeleid gevoerd kan worden." Karin: "Het moet wel duidelijk zijn voor inwoners welke invloed ze hebben, zodat teleurstellingen worden voorkomen. Gaat het om meedenken, samenwerken of ook uitvoeren en welke verantwoordelijkheden horen daarbij? Participatie is altijd maatwerk, passend bij het vraagstuk, de betrokken mensen en de politiek."

Havenstraat

Wat de Havenstraat betreft heeft de PvdA al het initiatief genomen om te kijken wat hier te realiseren is. Karin: "Wij zien daar ook graag kunst en cultuur verschijnen en ik heb een droombeeld van iets als een Zuiderzeemuseum, waarbij we het verleden van ons dorp kunnen laten zien. Iets dat aansluit bij het DNA van Huizen. Ons DNA is uniek en door daar de juiste elementen aan toe te voegen kunnen we een eigentijdse gemeente worden met onze authentieke kenmerken." Over de openstelling van winkels op zondag zijn beide partijen het ook roerend eens. Dat moet gewoon kunnen.

Verandering

GroenLinks gaat de verkiezingen in met de slogan 'Verandering begint hier' en dat begint al met de kiezerslijst. Naast Karin staat op nummer 2 ook een nieuw gezicht: Marian van den Berge. Ze is werkzaam als docent maatschappijleer, perscoördinator en vertrouwenspersoon op het Goois Lyceum. Raadslid Monica Lemmens staat op nummer 3 en Johan Verheij, bekend van Theaterroute Huizen staat op nummer 4. Na de top 4 volgen oudgedienden Peter Korzelius op 5 en Mohammed Mdaghri op 6. Zij worden op de voet gevolgd door Quentin van Son en Julia Smit, jong aanstormend talent. De lijst van vijftien kandidaten wordt afgesloten door huidig raadslid Larisa Landré en wethouder Gerrit Pas.

Sociaal

De PvdA gaat voor een sociaal Huizen en doet dat met Maarten als lijsttrekker. Raadslid Margot Leeuwin volgt op nummer 2. De eerste nieuwkomer staat op nummer 3, oud-politieman Stef van der Pas. Op nummer 4 is raadslid Kerem Gencer te vinden en de eerste 6 op de lijst worden gecomplementeerd met Niek Honing op 5 en Marcel Vredeveld op 6. Maarten: "Ik wil ook graag nog even onze nummer 14 noemen, dat is Dian Vrijmens. Zij is bekend van de actie tegen de vrijliggende busbaan. Ik denk dat zij hoge ogen gaat gooien en ben blij dat er iemand uit de activistische hoek op onze lijst staat."

Groen of rood

Beide partijen concluderen dat ze veel op elkaar lijken. GroenLinks is wat meer op het klimaat en het milieu gericht en de PvdA kijkt meer naar mensen. Maarten: "Maar de PvdA zal natuurlijk nooit tegen goed klimaatbeleid stemmen en GroenLinks niet tegen een goed armoedebeleid." Karin knikt daarbij instemmend. Maarten: "Ik denk dat wij als linkse partijen wel vijf tot zes zetels kunnen krijgen en in de toekomst misschien samen wel één grote partij kunnen vormen." Karin: "In de toekomst misschien wel." Deze keer doen de beide partijen gewoon als zelfstandige partijen onder hun eigen naam mee en zal de linkse kiezer nog de keuze kunnen maken tussen de 'groene' kant van links met GroenLinks en die van het 'rode hart' van de PvdA.

Kijk voor meer informatie over GroenLinks op hlb.groenlinks.nl en voor meer informatie over de PvdA op pvda-huizen.nl