Het Artex Quartet bestaat uit vier saxofoons bespeeld door v.l.n.r. Christiaan, Els, Nina en Miriam.
Het Artex Quartet bestaat uit vier saxofoons bespeeld door v.l.n.r. Christiaan, Els, Nina en Miriam. Foto: Dida Mulder

Artex Quartet domineert met saxofoons Kunstcafé Huizen

Het Artex Quartet treedt woensdag 28 februari op in het Kunstcafé Huizen in de Boerderij. Het kwartet bestaat alleen uit saxofoons.

HUIZEN Het Artex Quartet speelt woensdag 28 februari vanaf 20.00 uur tijdens het Kunstcafé Huizen in Theater De Boerderij aan de Hellingstraat. Het saxofoonkwartet bestaat uit Miriam Stoffelsma - tenorsax, Els van der Weij - altsax, Nina van Helvert - baritonsax en Christiaan van der Weij - sopraansax. Zij zullen werken spelen van componisten uit de 16e eeuw tot heden, zoals Palestrina, Singelée, Gershwin, Barber en Lago.

"De vier allroundsaxofonisten van het Artex Quartet blinken uit door hun verrijkende muzikaliteit en niet in het minst ook door hun gedrevenheid en ambities. Met de liefde voor alle mogelijkheden van de kamermuziek zijn ze samengekomen om op het hoogste niveau te musiceren. Het kwartet beweegt zich voort als een kameleon door de muziek, of het nou gaat om serene, romantische klanken, vervreemdende improvisaties of rauwe, schurende beats", aldus de organisatoren van het Kunstcafé Huizen.
Miriam Stoffelsma begon op negenjarige leeftijd met het volgen van saxofoonlessen en studeerde in 2009 cum laude af. In 2015 begon ze aan de Master of Music aan het Utrechts Conservatorium; ze sloot deze studie tevens cum laude af in september 2017. Naast haar werk als uitvoerend musicus is ze als saxofoondocente werkzaam en geeft onder andere iedere maandag na schooltijd saxofoonles in Huizen in het muziekgebouw van Prinses Irene.

Christiaan van der Weij is een ondernemend musicus . Hij soleert, treedt op in diverse kamermuziekensembles, presenteert educatieve kinderconcerten in een rijdende concertzaal, dirigeert verschillende orkesten en brengt zijn passie over met zijn eigen lespraktijk. Van 2015 tot 2017 gaf Christiaan saxofoonles in Huizen en hij speelde in februari 2016 ook al in het Kunstcafé Huizen, toen samen met de Nederlands-Russische pianiste Natalja Korobanjko.
Els van der Weij heeft in 2012 haar Bachelor of Music-diploma behaald aan het conservatorium van Utrecht. Om zichzelf nog verder te ontwikkelen als muzikant is ze in september 2012 meteen verder gegaan met een Master of Music, die ze in 2015 heeft afgerond. In 2016 heeft Els een baritonsaxofoon aan kunnen schaffen dankzij giften van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Stichting Eigen Muziekinstrument. Als saxofoondocente is Els al jaren verbonden aan muziekvereniging Ons Genoegen te Hattem en Het Gooisch Fanfare Orkest in Hilversum.

Nina van Helvert studeerde saxofoon bij Jean Pennings en Johan van der Linden en in Frankrijk bij Jean-Denis Michat. Daarnaast volgde zij diverse masterclasses. Als freelancemusicus is zij regelmatig betrokken bij muziektheaterproducties en speelt educatieve voorstellingen voor het basis- en voortgezet onderwijs. Ook zij geeft les.

De inloop van het Kunstcafé begint om 19.30 uur. De toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.