Gedeputeerde Jack van der Hoek gaat in zijn blog in op vragen die spelen rond de fusie.
Gedeputeerde Jack van der Hoek gaat in zijn blog in op vragen die spelen rond de fusie. Foto: Kenneth Stamp

Provincie start deze maand met het opstellen van het herindelingsontwerp

HUIZEN De provincie Noord-Holland maakte vorig jaar bekend dat zij het voorgenomen besluit heeft om Huizen, Blaricum en Laren te laten fuseren tot één gemeente. In september komt de provincie met een wetsvoorstel hiervoor, waarna de officiële inspraak begint. Gedeputeerde Jack van der Hoek van de provincie Noord-Holland roept in zijn blog gemeenten op voor die tijd alle belangrijke aspecten hiervoor in te brengen. Of ze het er nu wel of niet mee eens zijn.

"Dat geldt ook voor inwoners, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Ook zij kunnen de komende maanden hun punten inbrengen. Kortom: we gaan samen aan de slag!", aldus Van der Hoek.

Hij gaat ook in op de regeling die de gemeente Huizen samen met Blaricum en Laren inbracht om de regionale bestuurskracht te versterken en toch als zelfstandige gemeente te blijven bestaan. De provincie wees dit af en daar waren de gemeenten zeer teleurgesteld over.
Van der Hoek: "Dat komt doordat hen tijdens het 'open overleg' is gezegd dat een eigen, goed voorstel voor versterking van de bestuurskracht een alternatieve oplossing zou kunnen zijn. GS hadden de gemeenten wel een aantal randvoorwaarden meegegeven. Maar de mogelijkheid geven tot een alternatief voorstel betekent nog niet dat het ook gehonoreerd wordt."
Inmiddels bereidt het overgrote deel van de gemeenten in de regio zich voor op de volgende stappen in het fusieproces. Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland hebben de gemeenten geïnformeerd dat deze maand wordt gestart met het opstellen van de herindelingsontwerpen.
"We vinden het belangrijk dat de gemeenten de ruimte en gelegenheid hebben om hun eigen inbreng voor de herindelingsontwerpen te leveren", stelt de gedeputeerde. "Op deze manier kunnen de nieuwe gemeenteraden besluiten over de toekomst van hun gemeente. Dat betekent ook dat de huidige en de nieuwe raden hun verantwoordelijkheid moeten nemen en moeten meewerken aan goede herindelingsbesluiten. Bijvoorbeeld op het onderwerp 'Kernenbeleid' in de nieuwe gemeente, terecht een aandachtspunt."
De gedeputeerde geeft verder aan dat hij begrijpt dat een fusie van Huizen, Blaricum en Laren ook gevolgen heeft voor de Utrechtse gemeente Eemnes, omdat de BEL-gemeenten samenwerken in een ambtelijke organisatie. "Als het mogelijk is om gezamenlijk een ambtelijke organisatie voor drie gemeenten te hebben, waarom zou dit na de herindeling op basis van nieuwe afspraken niet kunnen in een ambtelijke organisatie voor 2? Dat is een keuze die de betrokken gemeenten kunnen maken."

De hele blog is te lezen op de site van de provincie: noord-holland.nl onder het kopje actueel>weblog bestuurders.