Lijsttrekkers Jessica Prins van de VVD (links) en Marlous Verbeek van D66 trotseren de straffe wind voor een foto bij het strand.
Lijsttrekkers Jessica Prins van de VVD (links) en Marlous Verbeek van D66 trotseren de straffe wind voor een foto bij het strand. Foto: Bob Awick

Gemeenteraads-verkiezingen: de middenpartijen

De gemeenteraadsverkiezingen worden op woensdag 21 maart gehouden. Het Nieuwsblad voor Huizen komt daarom met een serie verhalen over de politieke partijen. In de afgelopen weken besteedden we al aandacht aan nieuwkomer Healthy Earth, de dorpspartijen en de linkse partijen. Deze week aan het woord de lijsttrekkers van de middenpartijen: Marlous Verbeek van D66 en Jessica Prins van de VVD.

HUIZEN De lijsttrekkers van D66 en VVD, respectievelijk Marlous Verbeek en Jessica Prins, poseren in de straffe wind aan de Zomerkade voor de foto bij dit interview. Dat deden ze niet voor niets. Voor D66 is dit een stukje bruisend Huizen, een van de punten voor de komende verkiezingen. Voor de VVD is dit een stukje Huizen dat laat zien hoe mooi de gemeente is. "Waarom zouden we naar Zandvoort of Bloemendaal gaan als we het hier ook allemaal hebben?" Daar kan Marlous zich bij aansluiten. Als wethouder is zij op dit moment verantwoordelijk voor de ontwikkelingen langs de kust bij de Zomerkade.

Het staat voor Jessica ook voor iets dat ze graag weer terug zou zien in Huizen. "Vroeger gebeurde er veel hier op het strand. Een kamelenrace, wedstrijdjes en optredens. Dingen die door de buurt werden georganiseerd. Dat is weggezakt en ik hoop dat dit weer terugkomt. Huizen moet een prettig dorp zijn om in te wonen." Het steunen van initiatieven van mensen en ondernemers is ook een van de punten waar ze mee de verkiezingen in gaan, net zoals het stimuleren van initiatieven op het gebied van duurzaamheid.

Zondagopening
Een ander punt dat hoog op het lijstje staat bij de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) is prettig en veilig wonen en werken. Daarnaast zal de partij zich weer inzetten voor de zondagopening. "Die willen we er nu weleens doorheen hebben. Daar staan we al jaren voor."
Marlous kan zich namens D66 in dat laatste zeker vinden. Ze zat met haar partij in de coalitie die het vorig jaar niet toestond, ook niet toen er om een uitzondering werd gevraagd op 24 en 31 december. "Daar heb ik echt wel pijn in mijn buik van gehad. We hadden echter ons woord gegeven om het niet te doen en dan doe je het niet. Het was ook niet bespreekbaar." Een zondagopening past wat de D66 betreft in dat bruisende Huizen dat ze hoog in het vaandel heeft, naast een levendig strand, een cultureel hart rond de Krachtcentrale en een verbinding tussen haven en Oude Dorp.

Energieneutraal
"Verder willen we energieneutraal worden", zegt Marlous. "Hoe zie jij dat dan?", vraagt Jessica. "Het is toch best lastig voor iedereen die zelf geen energie kan opwekken om energieneutraal te wonen? Hebben jullie als D66 iets bedacht om als gemeente dan bijvoorbeeld zelf energie op te wekken?" Marlous: "We willen mensen stimuleren om dit zo veel mogelijk te doen, bijvoorbeeld door subsidie op zonnepanelen te geven. En nieuwbouw wordt ook meteen gasloos." Een ander belangrijk punt voor D66 is levenslang leren, met onderwijs voor jong en oud met aandacht voor taal, cultuur en muziek.

Eigen kracht
Ze kozen beiden voor een carrière in de lokale politiek; niet om het geld, maar omdat ze iets willen doen wat in de directe leefomgeving van belang is. Marlous: "Ik heb jaren op het ministerie van Buitenlandse Zaken gewerkt in Den Haag en reisde dagelijks op en neer. Hier in Huizen zat ik in diverse besturen en merkte ik dat dingen soms anders zouden kunnen. Daarom ben ik uiteindelijk hier actief geworden in de politiek." De reden dat ze al in haar studietijd koos voor D66 ligt in de vijf richtingwijzers van de partij. Bovenaan staat daar vertrouwen op de eigen kracht van de mens. "Dat vind ik een van de mooiste, maar ook het streven naar een duurzame en harmonieuze samenleving vind ik belangrijk." De overige drie pijlers van de partij zijn: denk en handel internationaal, beloon prestatie en deel welvaart en koester de grondrechten en gedeelde waarden.

Eigen verantwoordelijkheid
Voor Jessica was juist de VVD al lang geleden een logische keus. "Ik ben liberaal vanuit mijn hart. De VVD staat voor vrijheid, gelijkwaardigheid, sociale vaardigheid, minder regels en je eigen verantwoordelijkheid. Als mijn dochters met een probleem komen dan vraag ik ook altijd: wat heb je er zelf al aan gedaan om het op te lossen. Dat vind ik heel belangrijk. Voor wie niet in staat is om iets zelf op te lossen, hebben we een sociaal vangnet. Vaak wordt gezegd dat de VVD niet sociaal is, maar de liberalen waren de eerste die sociale wetten invoerden."

Verschillen
Jessica zit al 18 jaar in de gemeenteraad. "Ik kom weinig raden tegen waar zo netjes met elkaar wordt omgegaan. We gaan nooit rollebollend over straat en komen er altijd wel uit met elkaar." Marlous: "Iedereen gaat met respect met elkaar om, zeker als je kijkt naar de huidige gemeenteraad. Je doet het samen voor Huizen." Jessica: "Er zijn wel verschillen. De VVD is vaker concreter en wij kiezen voor andere financiële dekkingen. Er zijn niet meer zulke grote beslissingen te nemen in Huizen, zoals wel of niet bebouwen van het Vierde Kwadrant, waarbij je echt voor- en tegenstanders had." De VVD en D66 blijken ook niet zo veel van elkaar te verschillen. Het zijn beide liberale partijen met wat nuanceverschillen. Jessica: "We zijn als VVD'ers echte doeners. Als er iets is, willen we het duiden en oppakken." Marlous: "Wij laten ieder in zijn waarde. Dat is typisch iets voor D66."

Fusie
De kleine verschillen liggen bijvoorbeeld in hoe de partijen tegen een fusie aankijken. Marlous: "D66 is van mening dat we bestuurskrachtig genoeg zijn om het zelf te doen, maar is zeker niet tegen een fusie. Het is verstandig om nu aan de knoppen te zitten om het voorzieningenniveau hier hoog te houden."Jessica: "Maar dat kunnen we ook als zelfstandige gemeente doen." Marlous: "Gooistad vinden we wel een stap te ver. Huizen ligt te ver van Hilversum af. Dat is absoluut niet bespreekbaar." Jessica: "Wij riepen vier jaar geleden al dat we voor een zelfstandig Huizen waren. Huizen is groot genoeg om dingen zelf op te pakken en dat is het nog steeds. Als ik echter naar de bestaande werkelijkheid kijk, denk ik wel dat er een fusie komt. De boosheid over hoe de provincie dit doordrukt is er nog. Het is na de verkiezingen aan het nieuwe college om te beslissen hoe Huizen hier verder mee aan de slag moet gaan." Marlous: "We moeten in ieder geval in gesprek blijven."

Havenstraat
Wat de Havenstraat betreft ziet de VVD hier een kans om er iets moois van te maken. "Het is een moeilijke plek tussen de haven en het dorp, waar we een mooie stap kunnen maken. Ik denk ook wel dat we daar onze nek uit willen steken en erin willen investeren. Ik zie wel iets in een horeca-foodconcept waar je makkelijk een hapje kunt eten. Ik houd van uit eten gaan en kan niet wachten tot ik bij de Krachtcentrale kan gaan eten." Marlous: "D66 zit er hetzelfde in. Je moet mensen die naar Huizen komen hier iets bieden. Dat kan aan de Havenstraat. We hebben inmiddels al twee boekingen voor riviercruises in 2019 en dat gaan er zeker meer worden. De Havenstraat moet iets moois worden om van de haven naar het centrum te lopen. Er is een idee geopperd voor een waterbewustzijnscentrum en iets met de Oude Zuiderzee. De strijd tegen het water is ook een moderne strijd in verband met de veranderingen in het klimaat en de hoosbuien."
Jessica: "Tijdens het raadspodium zat ik naast iemand op de tribune die er graag een dansschool zou willen openen. Misschien zijn er wel meer ondernemers die hier iets willen. We staan als VVD open voor dit soort initiatieven." Marlous: "De belangen van BNI moeten we echter niet vergeten. Die is eigenaar van het terrein en het is voor het bedrijf ook belangrijk dat er snel duidelijkheid komt, maar dat gaat vast lukken."

Leuke ploeg
Zowel Marlous als Jessica zijn beiden voor het eerst lijsttrekker bij een verkiezing, ook al draaien ze al langer mee. Dat ze vrouw zijn, maakt volgens hen geen verschil. Jessica: "Er is gekozen voor de beste persoon. Ik vind het een eer om te mogen doen." Ze wordt op de lijst voor de VVD gevolgd door raadsleden Annemarie van der Wil en Willem Meijerman. Roland Boom staat als nieuwkomer op plek 4, raadslid Jelle Bartlema op 5 en het net aangetreden raadslid Sjoerd van der Klink op nummer 6. "Het is een leuke ploeg mensen. We hebben altijd veel plezier met elkaar en dat is belangrijk om het vol te houden. Nog elke keer denk ik: dat ik raadslid mag zijn. Vooral als ik bij inwoners op de bank zit en met hen kan praten. Dat had ik nooit meegemaakt als ik dit niet deed." Marlous: "Dat is ook de reden dat jij ermee door wilt gaan. Ik heb hetzelfde als ik bij mensen op bezoek ben die 50 jaar getrouwd zijn. Dan vraag ik altijd wat ze van Huizen vinden en dat is altijd positief. Daar heb ik dan een steentje aan bijgedragen."

Leuke mix
Marlous voert de lijst voor D66 aan de komende verkiezingen en na haar staat ook een vrouw op nummer 2, namelijk het huidige raadslid Karin van Werven. Op nummer 3 en 4 volgen raadsleden Paul Lekkerkerker en Bram Schröder. "Op nummer 7 op onze lijst staat Django Wagenaer. Hij is pas 17." Hij klopte, net als Marlous al wat jaren geleden deed, aan bij D66 en werd net zoals zij warm onthaald. "Wellicht trekt hij veel stemmen van jongeren, dan is er een kans dat hij met voorkeurstemmen gekozen wordt. We hebben zo een hele leuke mix van jong en oud."

Kijk voor meer informatie over de VVD op vvd.huizen.nl en voor D66 op huizen.d66.nl.