Luuk de Ruiter bij zijn geliefde gewichten.
Luuk de Ruiter bij zijn geliefde gewichten. Foto: Bob Awick

Powerlifter Luuk de Ruiter: 'Ik heb me in het zweet gewerkt voor dit goud'

Luuk de Ruiter verdient zijn brood als personal trainer. Hij is competitief, perfectionistisch en ambitieus, ook op het gebied van zijn sport powerliften.

HUIZEN Powerlifter Luuk de Ruiter heeft op 17 februari bij het Open Kampioenschap Powerliften in Duitsland goud behaald in zijn categorie tot 100 kilogram. Hij verbrak daarbij op alle drie onderdelen zijn persoonlijk record. "Ik heb me echt in het zweet gewerkt om dit te kunnen behalen", zegt hij. "Maar dat vind ik leuk."

Luuk is personal trainer bij zijn eigen bedrijf DeRuiterPT. Sport beheerst al vanaf zijn vierde jaar zijn leven. Toen begon hij met atletiek bij AV Zuidwal. Ook het op topniveau sport bedrijven zat in zijn bloed. Hij zat in het Nederlands team voor de estafette en de 100 meter sprint. Toen hij zijn opleiding Sport & Bewegen begon aan het ROC moest hij ook een sport kiezen. Atletiek zat er niet bij, dus koos hij voor judo en ook hier kwam hij uit voor Nederland. Na zijn opleiding stopte hij en bouwde zijn bedrijf op. Inmiddels doet hij aan powerliften en ook daar is hij succesvol in. "Ik ben competitief, perfectionistisch en ambitieus", zegt hij met een lach.
"Al sinds mijn 15e, 16e was ik geïnteresseerd in bodybuilding en het sculpturen van mijn lijf. Het was toen voor mij alleen maar uiterlijk. Nu ben ik serieus bezig met sport en baseer me op de wetenschap. Omdat ik zelf in het vak zit, weet ik onder welke hoek ik het best kan staan om effectief gewichten te tillen. Daarnaast is het hoofd van het bestuur van Powerlifting Holland, Ruud Gransier, mijn persoonlijke coach en maar liefst tweevoudig universitair afgestudeerd. Met hem kan ik goed sparren."
Hij legt in het kort uit waar het bij powerliften om draait. De sport bestaat uit drie onderdelen. "Squatten, bankdrukken en deadliften en in die volgorde werk je ze ook af tijdens een wedstrijd." Bij het squatten moet je een gewicht in een kooi op je schouders nemen. Op een teken van de scheidsrechter zak je door je knieën en als je diep genoeg bent gebogen stoot je het gewicht in één keer weer omhoog. "Ik heb bij de wedstrijden voor het eerst 210 kilogram getild, 30 kilogram meer dan mijn persoonlijk record." Bij het onderdeel bankdrukken ligt de powerlifter op zijn rug op een bankje. Hij pakt vervolgens het gewicht van de standaard af en laat dat langzaam zakken tot op de borst. Op een teken van de scheidsrechter moet hij in één keer omhoog stoten. "Hier heb ik 140 kilogram getild en dat is 20 kilogram boven mijn persoonlijk record." Het derde onderdeel is het deadliften. Vanaf de grond wordt een gewicht opgepakt en in één keer omhoog getild tot net onder de knie. De powerlifter moet dan met gestrekte benen en rug staan. "Hier heb ik maar liefst 250 kilogram omhoog gekregen, 40 kilo boven mijn persoonlijk record. Echt ongelooflijk. Ik heb hier zo hard voor gewerkt. Ik hoopte tijdens de wedstrijd mijn persoonlijke records te verbreken. Dat ik goud zou halen, had ik nooit verwacht."

Voor de wedstrijd fokt hij zichzelf helemaal op. "Dat doe ik met hardcoremuziek." Hij schreeuwt ook weleens als hij begint. Alles om helemaal klaar te zijn voor de korte krachtexplosie die nodig is om het gewicht te tillen. "Alles doet pijn op het moment dat je het gewicht tilt, geloof me. Maar dat hoort erbij." Voor deze wedstrijd heeft hij zich vier maanden voorbereid. "Ik heb er heel hard voor gewerkt. Ik woog in het begin van 2017 83,4 kilogram en een jaar later 98,8 kilogram. Ik heb dus 15,4 kilogram aan spiermassa ontwikkeld." Zijn volgende goal heeft hij ook al op zijn netvlies: tijdens het open NK van Powerlifting Holland op 6 mei weer al zijn persoonlijke records verbreken en voldoende punten halen om mee te mogen doen aan de Europese Kampioenschappen. "Ik vind het fascinerend om te ontdekken waartoe het lichaam in staat is, maar uiteindelijk wil ik gewoon gelukkig zijn in het leven en de liefde. Dat ben ik met mijn twee dochters en mijn vrouw, die mijn steun en toeverlaat is en elke wedstrijd meegaat. Zonder haar had ik het niet gekund."