Kitty Frakking (derde van links) redde samen met andere voorbijgangers twee hondjes uit een sloot.
Kitty Frakking (derde van links) redde samen met andere voorbijgangers twee hondjes uit een sloot. Foto: Albert van der Linden

Voorbijgangers redden twee hondjes die door dun ijslaagje zijn gezakt

Kitty Frakking maakte vorige week donderdagmorgen een wandelingetje. Onderweg kwam ze twee hondjes tegen, die voor haar ogen door het ijs zakten.

HUIZEN De schrik zit er nog in als Kitty Frakking haar verhaal vertelt. Vorige week donderdag maakte ze een wandelingetje in de buurt, toen twee hondjes haar kwamen vergezellen. Uiteindelijk wilde de hondjes een slootje oversteken, maar het ijs was bij lange na nog niet dik genoeg.

"Ik woon in het Vierde Kwadrant en maak vaker een wandelingetje in de buurt. Geen vaste route. De twee hondjes liepen gezellig achter mij aan. Ik had al wel gekeken of ik iemand zag, maar ze waren alleen", vertelt Kitty.

Tegengehouden

"Ze leken te weten waar ze naartoe moesten en ik liep op een gegeven moment achter ze aan, richting de Aristoteleslaan. Bij de atletiekvereniging wilden ze oversteken. Ik heb daar nog auto's tegengehouden."
Als ze eraan terugdenkt zegt ze: "Die mensen zullen wel gedacht hebben: mens, doe die honden aan de lijn, maar het waren niet mijn honden. Er liep ook nog een vrouw met twee honden die nog riep dat ik ze aan de lijn moest houden. Het was druk op de weg, zo rond 9.30 à 9.45 uur. Ik heb nog geprobeerd de hondjes bij me te houden, maar dat lukte niet."

Dun ijslaagje

De twee avontuurlijke honden wilden het slootje oversteken om aan de overkant te komen. "Ze hadden natuurlijk niet door dat het ijslaagje heel dun was en zakten er doorheen. De vrouw met de twee honden liep aan de overkant en riep: spring erin!, maar ik zat ondertussen aan de telefoon om de brandweer te bellen. Er kwam een mevrouw op de fiets langs die het ene hondje eruit kon trekken en een van de jongens die bij de keurslager in de Oostermeent werkt, redde het andere hondje. Daarna ging hij gauw verder."

Ontsnapt

Omdat het directe gevaar geweken was, werd Kitty doorverbonden naar de dierenambulance. "Die waren gelukkig al gebeld door de eigenaren, die de hondjes kwijt waren. Ik denk dat ze gewoon ontsnapt waren en gezellig samen op avontuur gingen." Kort daarop stopte er een auto waar de eigenaren uitstapten. "Albert van der Linden, die ons tegenkwam en de foto heeft gemaakt, had gelukkig wat oude kleding in de auto liggen. Daarmee hebben we de hondjes droog geveegd en warm gehouden. De eigenaren waren blij dat hun hondjes het avontuur hebben overleefd en sloten ze maar wat graag in de armen."

Compliment

Kitty heeft in alle consternatie niet eens gevraagd wie de eigenaren waren. "Het ging allemaal zo snel, maar ik ben blij dat het zo goed is afgelopen." Ze weet ook niet wie de dame op de fiets was die een van de hondjes uit de sloot wist te trekken. "Ze heeft er een hele vieze broek aan overgehouden. Uiteindelijk heb ik eigenlijk niets anders gedaan dan de brandweer bellen voor hulp. Zij en die jongen van de keurslager hebben de hondjes gered. Daar wil ik ze nog wel een compliment voor geven. Gelukkig waren we in de buurt en hebben we erger kunnen voorkomen."