De partijleden uit Laren, Blaricum en Huizen die de strijd tegen fusie willen aangaan.
De partijleden uit Laren, Blaricum en Huizen die de strijd tegen fusie willen aangaan. Foto: Bob Awick

Gemeente heeft volgende week kennismakingsgesprek fusie

De gemeente heeft volgende week een kennismakingsgesprek met adviesbureau Berenschot. Die maakt in opdracht van de provincie het herindelingsontwerp.

HUIZEN Nog vóór de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart hebben de gemeenten Huizen, Blaricum en Laren een brief ontvangen van de provincie Noord-Holland dat adviesbureau Berenschot de opdracht heeft gekregen om een herindelingsontwerp te maken waarin Huizen samen wordt gevoegd met Blaricum en Laren en later met Hilversum. De gemeente Huizen heeft volgende week een eerste kennismakingsgesprek met het bureau.

Vooral de tegenstanders van fusie in Blaricum en Laren zijn hier woedend over. Met name omdat in het plan van aanpak bij de risico's staat vermeld dat de kans bestaat dat gemeenten niet meewerken. "Uiteraard is medewerking van de gemeenten sterk gewenst. Wij zullen dan ook alles doen om hen bij het proces te betrekken (zie ook paragraaf 1.5.3). Mochten één of meer gemeenten echt niet mee willen werken, stellen wij het concept herindelingsontwerp zonder hun inbreng op", meldt Berenschot daar.

"Het wordt zo langzamerhand complete oorlog", zegt Carien Bölger, fractievoorzitter van Hart voor Blaricum (HvB). Zij dient een voorstel in om niet deel te nemen aan de gesprekken met Berenschot. De Blaricumse Partij, CDA Blaricum en Democratisch Alternatief Blaricum (DAB), dat al een klacht heeft ingediend bij de Europese Commissie, willen niet met het adviesbureau spreken.

Ziedend

Timo Smit, voorzitter van Larens Behoud, is ziedend. "Met deze schoffering is nu de maat echt vol! Zijn ze in Haarlem nu helemaal gek geworden? Er lopen diverse procedures tegen de provincie omdat ze van het fusiedossier een ondoorzichtig rommeltje hebben gemaakt. Hiermee wordt een maand voor de verkiezingen ten onrechte de suggestie gewekt dat een fusie een gelopen race is. Niets is minder waar." Ook Liberaal Laren, VVD Laren en PvdA laren hebben uitgesproken niet mee te willen werken aan gesprekken met Berenschot.

Marian Rebel van Dorpsbelangen Huizen sluit zich samen met partijgenoot Gerard Horst aan bij de strijd tegen de provinciale plannen. "De provincie komt nu met een dictaat, maar onze slogan is 'Samenwerken is oké, maar samenvoegen NEE!'. Wij hebben de handen ineengesloten en die ketting is niet te doorbreken", aldus Rebel.

Genuanceerder

In Huizen wordt verder genuanceerder gereageerd. Bert Rebel van CDA Huizen laat weten: "Naar mijn mening bevat het plan weinig nieuws waar het gaat om de planning die GS voor ogen hebben om te komen tot een herindelingsontwerp en een herindelingsadvies voor de fusie van de gemeenten Huizen, Laren en Blaricum." Maarten Hoelscher van de PvdA, al jaren voorstander van de fusie, vindt het jammer dat Berenschot gekozen heeft voor bepaalde bewoordingen in het plan van aanpak. "Dat is niet heel verstandig en getuigt niet van enige kennis over het sentiment hier in de regio. Je moet iedereen serieus nemen en uiteindelijk besluiten nemen op inhoud. Ik hoop dat de provincie zich van die bewoording zal distantiëren. We moeten nu samen aan de slag. Ik wacht een uitnodiging voor een gesprek met de raad af. Die wordt hier ook nog bij betrokken."