Burgemeester Fons Hertog.
Burgemeester Fons Hertog. Archieffoto: Bastiaan Miché

Zes van de zeven slachtoffers dienden formeel een klacht in tegen Hertog

Wat was nu de reden van het ontslag van burgemeester Hertog? Afgelopen week kwam de gemeente alsnog met een uitgebreid verhaal.

huizen Aanvankelijk wilde de gemeente Huizen maar weinig naar buiten brengen over de reden van het ontslag van waarnemend burgemeester Fons Hertog. Uiteindelijk kwam er alsnog een persbericht naar buiten waarin stond dat zeven vrouwen ongewenst zijn benaderd door de man die eind vorig jaar nog was herbenoemd en deze week zijn lidmaatschap bij de VVD opzegde.

Zes van deze zeven personen zijn medewerkers van de gemeente Huizen. De zevende persoon is niet in dienst van de gemeente, maar - aldus de gemeente - onderhoudt wel een functionele relatie met vertegenwoordigers van de gemeente Huizen. De zeven slachtoffers hebben de afgelopen periode gesproken met een externe vertrouwenspersoon van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING). Zes van hen hebben formeel een klacht ingediend.

De gemeente Huizen maakte twee weken terug bekend dat Hertog per direct ontslag nam. Aanleiding voor zijn besluit was dat er sprake is geweest van 'grensoverschrijdend gedrag', was destijds de korte uitleg. Over de aard van het gedrag werden in het belang van - en in overleg met - de betrokkenen geen verdere mededelingen gedaan. "Deze betrokkenen zijn medewerkers en voor ons staat hun belang voorop", meldt de gemeente nu. Na overleg met deze betrokkenen is er nu toch een verklaring.
De door deze zeven personen beschreven verhalen hebben alle betrekking op (vermeende) ongewenste omgangsvormen van de zijde van Hertog. Algemeen directeur en gemeentesecretaris Paul Veldhuisen vertelt dat begin december 2017 het eerste signaal via leidinggevenden bij hem binnenkwam. Dat leidde niet direct tot het indienen van een klacht, wel sprak Veldhuisen de burgemeester hierop aan. Voor de klagers was dit signaal voldoende. Echter, een maand later kwamen er ernstiger berichten/signalen.
De medewerkers van wie de signalen afkomstig waren, zijn toen onverwijld in contact gebracht met de vertrouwenspersoon van BING. Deze vertrouwenspersoon heeft de klachten geïnventariseerd. Een vertrouwenspersoon doet geen onderzoek, maar kan klagers een luisterend oor bieden, adviseren en desgewenst bij het indienen van klachten ondersteunen.

De klachten zijn verwerkt tot deugdelijke verklaringen en deze zijn met een begeleidend schrijven bij de algemeen directeur/gemeentesecretaris ingediend op maandag 12 februari. Voor deze datum is bewust door de klagers gekozen, omdat zij wisten dat de algemeen directeur tot en met 14 februari op vakantie was en zij in verband met hun veiligheidsgevoel pas tegen het einde van zijn vakantie de formele stap durfden te zetten.
Ook commissaris van de Koning (CdK) Johan Remkes werd op de hoogte gesteld. Bij hem ligt namelijk de taak tot verdere actie. Na een gesprek tussen algemeen directeur/gemeentesecretaris, griffier en Remkes werd duidelijk dat Hertog te ver was gegaan. Die trok daarom zijn conclusies en diende zijn ontslag in. De gemeenteraad is op 19 februari over deze kwestie geïnformeerd.
Dat de gemeente Huizen aanvankelijk terughoudend was in deze zaak is te begrijpen, aangezien zes van de zeven klagers werkzaam zijn bij de gemeente. "Zij moeten kunnen vertrouwen op een veilige werkomgeving en zij willen zich nu in alle rust en anonimiteit weer kunnen richten op hun werk",aldus Veldhuisen. "De inbreuk op de persoonlijke levenssfeer is groot genoeg geweest en de nazorg verdient nu alle aandacht. Wij vragen daarvoor uw begrip."
Onduidelijk is nu wat er met Hertog persoonlijk gebeurt. Grote vraag is ook wie Hertog opvolgt. Daarover praat Remkes binnenkort met de fractievoorzitters.