Mensen die thuishulp nodig hebben, kunnen nog steeds terecht bij Vrijwilligerscentrale Huizen.
Mensen die thuishulp nodig hebben, kunnen nog steeds terecht bij Vrijwilligerscentrale Huizen. Foto: VC Huizen

Vrijwillige Thuishulp nog steeds onderdeel Vrijwilligerscentrale Huizen

De Vrijwillige Thuishulp is nog steeds onderdeel van de Vrijwilligerscentrale Huizen. Wel is het succesvolle onderdeel inmiddels omgedoopt tot Thuishulp.

HUIZEN "We krijgen op dit moment veel vragen over de Vrijwillige Thuishulp, die overigens tegenwoordig gewoon Thuishulp heet. Sinds de start van Huizenvoorelkaar.nl vragen mensen zich af of we dat nog steeds doen", vertelt Kristel Menssink van de Vrijwilligerscentrale Huizen. "Ik kan daar volmondig ja op zeggen."

De Vrijwilligerscentrale Huizen doet veel dingen op het gebied van vrijwilligers. Zo is de organisatie onlangs gestart met Huizenvoorelkaar.nl waar mensen hulp kunnen vragen en hulp kunnen aanbieden. Het is de vervanging van de vacaturebank en het loopt heel goed. Er zijn rond de veertig matches gemaakt op het internetplatform, dat in januari officieel van start ging. Daarnaast zijn er nog eens 134 mensen met elkaar in gesprek om te kijken of zij elkaar kunnen helpen.

"Maar de vrijwilligerscentrale doet nog veel meer", zegt Kristel. "We organiseren ook maatschappelijke stages voor middelbare scholieren. Jaarlijks houden we hier ook een markt voor, waarbij leerlingen aan organisaties worden gekoppeld. Ook is 'Betrokken Ondernemen' een onderdeel van de vrijwilligerscentrale. In 2019 zullen we hier weer een Maatschappelijk Diner voor gaan organiseren. Daarnaast vervullen we een adviesrol voor organisaties met vrijwilligers, organiseren we themamiddagen waarbij we vrijwilligers werven voor een specifieke organisatie, houden we zwaan-kleef-aan-acties en delen we onze kennis op het gebied van vrijwillige inzet."

Eén onderdeel is dan nog steeds niet genoemd en dat is dus de Thuishulp. "Bij dit onderdeel zijn maar liefst 150 vrijwilligers betrokken. Zij helpen mensen met allerlei dingen, zoals boodschappen halen, iemand naar het ziekenhuis brengen of naar een verenigingsactiviteit, de tuin opknappen of kleine klusjes in huis die mensen zelf niet meer kunnen. Vorig jaar zijn meer dan 1.000 hulpvragen opgepakt bij de Thuishulp, waarvan 130 langdurige hulpvragen zijn, zoals elke week boodschappen doen of als Maatje om iemand gezelschap te houden", vertelt Kristel. "We merken nu Huizenvoorelkaar.nl is opgestart dat mensen twijfelen of ze nog wel bij ons terecht kunnen hiervoor en dat kan. Natuurlijk kunnen mensen ook een oproepje op Huizenvoorelkaar.nl zetten, maar niet iedereen die hulp nodig heeft, heeft een computer of weet hoe dat werkt. Ze kunnen ons dan gewoon bellen en dan kijken wij hoe wij kunnen helpen."
Thuishulp is bedoeld voor mensen die niet terug kunnen vallen op familie of mantelzorg en zelf dingen niet meer kunnen of niet kunnen betalen. Zij kunnen een beroep doen op de inzet van een vrijwilliger van de Vrijwilligerscentrale Huizen die ze thuis komt helpen. Kristel: "Door onze bemiddeling weten de mensen ook dat het een vertrouwd iemand is en we kunnen zorgen voor de juiste match met iemand. Mensen die twijfelen of ze in aanmerking hiervoor komen, kunnen gewoon bellen of langskomen. Dan kijken we samen wat er nodig is."

Meer info via 035-524 1414 op werkdagen van 9.30 tot 12.30 uur of vchuizen.nl.