Lijsttrekkers Wessel Doorn van de CU (l), Rutger Rebel van het CDA (m) en Rob Bource van de SGP (r).
Lijsttrekkers Wessel Doorn van de CU (l), Rutger Rebel van het CDA (m) en Rob Bource van de SGP (r). Foto: Bob Awick

Gemeenteraads-verkiezingen: de christelijke partijen

De gemeenteraadsverkiezingen worden op woensdag 21 maart gehouden. Het Nieuwsblad voor Huizen komt daarom met een serie verhalen over de politieke partijen. In de afgelopen weken besteedden we al aandacht aan Healthy Earth, de dorpspartijen, de linkse partijen en de middenpartijen. Deze week aan het woord de lijsttrekkers van de christelijke partijen Christen-Democratisch Appèl (CDA), ChristenUnie (CU) en Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP).

HUIZEN Lijsttrekkers Rutger Rebel van het Christen-Democratisch Appèl (CDA), Wessel Doorn van de ChristenUnie (CU) en Rob Bource van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) hebben alle drie gemeen dat zij vanuit een christelijke inspiratie politiek bedrijven.

Rutger is deze verkiezingen voor het eerst lijsttrekker. Wessel en Rob zijn dit al voor de derde keer. Een tip die zij voor Rutger hebben: "Blijft dicht bij jezelf." Op de vraag of Rutger het aankan, antwoordt hij: "Ik denk het wel, maar dat zou een ander beter kunnen zeggen."

Verschillen

Rob geeft aan dat zijn partij de oudste is van de drie. "We zitten 95 jaar in Huizen. Landelijk bestaat de partij dit jaar al honderd jaar." Zelf is hij al tientallen jaren betrokken bij de SGP in het dorp. Eerst als bestuurslid en vanaf 2010 als raadslid. Rob: "De SGP staat het dichtst bij mij. Ik vind het CDA een middenpartij die buigt tussen links en rechts. Met de CU heb ik veel herkenning, maar zij zijn wat linkser dan de SGP."
Zijn analyse van de verschillen tussen de christelijke partijen kan rekenen op weerstand bij Rutger: "Buigen vind ik echt een rechts frame. Het CDA is een middenpartij met een duidelijk sociaal profiel. Wij zoeken oplossingen in de maatschappij niet direct bij de overheid. Die oplossing kan ook in de maatschappij liggen, bij het gezin, verenigingsleven, ouderenbonden en noem maar op." Rob: "Dat van minder overheid en meer samenleving is wat de SGP betreft een gedeeld beeld." Rutger: "Bij de CU zie ik wat meer overheidsinterventie." Wessel: "Bij de ChristenUnie gaan we ook uit van eigen verantwoordelijkheid, maar meer met een vangnet vanuit de overheid voor mensen die het nodig hebben. Maar we zitten echt niet in de linkse hoek. We noemen het christelijk-sociaal en handelen vanuit het christen zijn en dat betekent dat we er voor iedereen zijn. In de Bijbel staan mooie dingen die we van God hebben gekregen. We willen dienstbaar zijn en zinvolle dingen doen voor de maatschappij. Het is zorgen voor elkaar. Goed rentmeesterschap." Rutger: "Hé, dat is een term die het CDA ook altijd gebruikt." Wessel: "Dat kan. Ik denk in ieder geval dat niet in links of rechts te vatten is wie we zijn en hoe we dingen willen doen."

Zondagsopening

De drie belangrijkste punten waar de CU volgens Wessel de verkiezingen mee ingaat, zijn zorg voor elkaar, duurzaamheid en verbinding zoeken op allerlei terreinen: "Jong en oud, Oude Dorp en de haven, bedrijfsleven met duurzaamheid, wonen en werken." Daarbij hoort volgens hem ook mensen met rust verbinden. Een zondagopening is wat betreft de ChristenUnie dan ook nog steeds niet aan de orde. "De grootwinkelbedrijven zijn vaak de gangmakers in deze discussie, die willen per se open." Ook de SGP ziet geen heil in de zondagopening. Rutger: Het CDA benadert dit vooral vanuit het standpunt van de kleine ondernemer. Die is al zes dagen in de week aan het werk. Die hoeft van ons op zondag dan niet open." Hij geeft daarbij wel aan dat als de ondernemers zelf zo'n wens hebben, zoals afgelopen jaar voor de zondagen 24 en 31 december, het wat het CDA betreft ook niet zo'n probleem hoeft te zijn. Rutger: "We hebben geen behoefte aan toestanden zoals toen. Dat werkt polarisatie in de hand. Voor ons is dit ook een manier om verbinding te zoeken en daarbij de middenstanders die deze wens hebben ook te horen."

Voor het CDA is de zondagopening, of liever gezegd -sluiting, in ieder geval niet zo belangrijk dat het in de top drie staat. Rutger: "Het CDA wil allereerst de basis op orde hebben. Lage lasten, goede voorzieningen en een veilige omgeving. Deze periode zijn we de inwoners in verband met de crisis tegemoetgekomen door de ozb met 10% te verlagen. Zoiets dergelijks willen we nu ook weer, maar dan alleen bij huizen die A++ hebben op het gebied van duurzaamheid." Het tweede punt gaat om vergrijzing, woonomgeving en zorg. Rutger: "Het CDA blijft hierin investeren, maar we focussen ook op gezinnen en jongeren en werk en wonen." Het derde punt is de ontwikkeling van drie gebieden in Huizen. Rutger: "De kust, De Krachtcentrale en het Oude Dorp." Wessel: "Wil je die drie dan met elkaar verbinden?" Rutger: "Noodzakelijk is dat niet, laten we ervoor zorgen dat er concrete stappen worden gezet in de ontwikkeling van de drie gebieden, dan hebben we het verschil gemaakt."

Rob: "De SGP gaat de verkiezingen in met de titel 'Huizen Waarde(n)vol'. Onze drie belangrijkste punten zijn duurzaam, sociaal en veilig." Daarbij mag duurzaam breed opgevat worden, want dan gaat het ook om een duurzame maatschappij met ook zondagsrust. Rob: "Ook staat bij de SGP de vergrijzing bovenaan als het gaat om sociaal beleid. Dementie en eenzaamheid zijn belangrijke thema's, maar ook een praktische invulling geven aan participatie." Op het gebied van veiligheid wil de SGP ook vooral kijken naar wat mensen zelf kunnen doen. Rob: "Het is natuurlijk een overheidstaak, maar we zien dat we niet alles bij de politie neer kunnen leggen. We kunnen nu eenmaal niet op elke hoek van de straat een politieagent zetten. Wij denken aan een bredere taak voor de BOA van de gemeente, WhatsAppgroepen en buurtpreventieverenigingen. Ook hier kunnen we als samenleving zelf dingen organiseren."

Fusie

Geen van de partijen heeft het onderwerp zelfstandigheid van Huizen hoog op de agenda staan, maar het speelt wel. Rutger: "Alles wijst erop dat de provincie de fusie doorzet, maar we zeggen nog niet dat het een gelopen race is. Weinig partijen zien er de noodzaak van in en de manier waarop de provincie ons behandeld heeft, overschrijdt de fatsoensnormen." Rob: "Het lijkt veel op een herhaling van het HOV-dossier. Ook hier werd een oplossing aangeboden, maar die paste niet in het straatje van de provincie. Ook nu zijn er weer veel inspanningen verricht voor een oplossing. De provincie liet hier ook de ruimte voor. Het werd echter meteen in de prullenbak gesmeten." Wessel: "Het mag dan open overleg heten, dat is het niet. Maar we gaan het hoofd niet in de schoot leggen. We zetten in op een zelfstandig Huizen, maar je moet wel rekening blijven houden met het fusietraject. In zo'n traject is het van belang dat je de inwoners betrekt en ervoor zorgt dat de financiële belangen voor Huizen gewaarborgd zijn. Daar hebben wij met onze inwoners namelijk voor gespaard."

Havenstraat

Dat geld kan wat Rutger betreft bijvoorbeeld gestoken worden in het gebied rond de Havenstraat. "Het CDA is bereid om te investeren en als gemeente de regie te nemen. Hier moet geen tweede Keucheniusgat ontstaan." Wessel kan zich daar namens de ChristenUnie helemaal in vinden. "We hebben veel geld in de reserves en dat kunnen we onder andere hier in investeren. We houden dan de regie en kunnen een proces op gang brengen." Rob: "We hebben een kans om er iets moois van te maken. Wat betreft de SGP komt hier een levendig en aantrekkelijk gebied. Dat is financieel mogelijk."

Nuances

Er zijn heel veel overeenkomsten tussen de christelijke partijen, de nuances maken het verschil voor de kiezer. Bijvoorbeeld bij de zondagsrust. Die lijkt bij de SGP en CU gewaarborgd. Het CDA staat wel open voor een incidentele openstelling als dit door het bedrijfsleven gewenst is. De laatste partij is in dat opzicht iets progressiever en gaat het meest met de tijd mee. De SGP is het meest conservatief en de ChristenUnie zit daar tussenin.

Mannen

Dat de SGP in sommige zaken nog conservatief is, merk je aan de kandidatenlijst. Hierop staan 12 personen en dit zijn allemaal mannen. "De afdeling in Huizen is hier nog niet helemaal uit. Landelijk staat de partij wel open voor vrouwen. In Amsterdam is er bijvoorbeeld een vrouwelijke lijsttrekker. Wij zijn er nog wat terughoudend in." Op dit moment zit de partij in het college en heeft een gedeelde wethouder met de ChristenUnie. "Dat bevalt goed. Marianne Verhage heeft het top gedaan." De partij staat ook zeker open voor een dergelijke constructie in de toekomst. Op de lijst staat een aantal mensen afkomstig van de reformatorische kerken en een aantal ondernemers. Rob is weer lijsttrekker en hij wordt gevolgd door Wessel Kos en Bart van Zutphen. Lijstduwers zijn Herman Lubbers, die velen kennen van het Albanië Comité, en Albert Scheer.

Dochter

Bij de ChristenUnie staat Marijke Terlouw van Christenen voor Israël op de tweede plaats van de kieslijst. Zij deed onderzoek naar de namen van Joodse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog voor het Huizer monument. Op plaats 3 staat Tom Herlaar en op 4 Mart Boonstra. Daarnaast is een opvallende naam Dagmar Doorn, de dochter van Wessel, op plaats 13. "Ze had wel interesse in wat ik deed en ze heeft eens meegelopen. Ze wordt op de dag van de verkiezingen 18." De lijst wordt afgesloten door het huidige raadslid Marleen Mauritz en hekkensluiter wethouder Marianne Verhage. "We hebben vooral een hele brede lijst met mensen afkomstig uit diverse kerken, echt een unie van christenen."

Grootste

Rutger is bij het CDA voor het eerst lijsttrekker. Hij wordt gevolgd door de ervaren raadsleden Daniëlle van Deutekom op 2, Ruben Woudsma op 3 en Kees de Kok op plaats 4. Op plaats 5 en 6 staan twee nieuwelingen: Marianne Vos-Breel en Remy Witte. De huidige fractievoorzitter Bert Rebel is terug te vinden op plaats 9 en de lijst wordt afgesloten door wethouder Janny Bakker-Klein. "Ik ben trots op deze diverse lijst van ervaren mensen en nieuwe gezichten. De mensen komen uit alle hoeken van de samenleving." Het CDA kwam bij de vorige verkiezingen net een paar stemmen tekort om de grootste partij te worden. "Wie weet lukt het deze keer."

Meer informatie over de SGP op huizen.sgp.nl, voor de ChristenUnie op huizen.christenunie.nl en het CDA op cdahuizen.nl.