De recreatielopers die tegelijkertijd met de topatleten van start gingen, kenden een zware, maar tevens heerlijke sportieve middag.
De recreatielopers die tegelijkertijd met de topatleten van start gingen, kenden een zware, maar tevens heerlijke sportieve middag. Foto: Bob Awick

Prima weer, maar toch ook een zwaar parcours bij Trappenbergloop

De deelnemers aan de Trappenbergloop kenden zondag een pittige, maar toch ook lekkere zondagmiddag. Ook de organisatie was tevreden.

huizen Het was zondag bij 10 graden boven nul onverwachts heerlijk genieten bij de 28ste editie van de Trappenbergloop, uitstekend georganiseerd door de Huizer atletiekvereniging Zuidwal. Na een week van strenge vorst met een snijdende oostenwind verscheen naast de ruim 560 deelnemers plotseling ook de lentezon bij het vertrek.

De 10 kilometer Trappenbergloop, het hoofdnummer van het programma, werd onder ideale omstandigheden een prooi voor Leon Graumans. De winnaar kwam na de eerste ronde al met een ruime voorsprong als eerste door en hij liet er geen twijfel over bestaan dat hij afgelopen zondag de sterkste was.

Echt wel zwaar

Aan de finish noteerde de winnaar een tijd van 36 minuten en vier seconden. Op ruim een minuut werd hij gevolgd door Erik Kallenberg. Steff Overmars eindigde als derde. "Ondanks het prima weer was het parcours echt wel zwaar", sprak de bezwete Graumans. "De ondergrond was nog bevroren en dat maakte het er niet makkelijk op."
Erik Kallenberg, de winnaar van 2016, had direct al door dat hij door trainingsachterstand weinig kans had.
Bij de vrouwen zegevierde de Canadese Heather Bray in 41 minuten en 41 seconden. De uit Vancouver afkomstige Bray is al twee jaar in Nederland en werkt op de afdeling Research van de Universiteit in Amsterdam: "Het was de eerste keer dat ik hier een wedstrijd loop. Het ging vrij gemakkelijk in deze schitterende, bosrijke omgeving."
De Hilversumse Karin Vissers, de titelverdediger, werd op afstand tweede: "Direct na de start had ik al door dat Bray erg snel was en liet ik haar gaan. Ik heb gewoon lekker gelopen", was haar reactie.
De recreatielopers die tegelijkertijd met de topatleten van start gingen, kenden een zware, maar tevens heerlijke sportieve middag. Bezweet en soms met rode gezichten van de inspanning kwamen zij voldaan over de finish. Naast de individuele deelnemers waren er groepen van de sponsors zoals Rabobank, Websteen en Albert Heijn. Opvallend was ook de deelname van de woongroep Happy Home uit Eemnes, die actie voerde voor KiKa, Kinderen Kankervrij.

Geschenk uit de hemel

De prima weersomstandigheden kwamen voor de organisatie als een geschenk uit de hemel. "We hadden vorige week echt wel zorgen", zegt Tom Bezemer van Zuidwal. "Voor volwassenen is kou en wind geen probleem, maar voor de kinderen die in verschillende onderdelen voor het hoofdprogramma lopen, zou het een beproeving zijn geweest. Het was de vraag of we dat met alle daarbij gepaard gaande risico's wel zouden willen. Na vrijdag wisten we dat de weersomstandigheden gingen verbeteren en dat we het programma volgens plan konden uitvoeren. De wedstrijdonderdelen voor kinderen vinden we belangrijk, want daartussen bevinden zich de toppers voor de toekomst. Met de loopnummers voor de jeugd willen we benadrukken dat deze sport toegankelijk is voor kinderen om hen zo aan het sporten te krijgen."
De organisatie van de Trappenbergloop, naast de Wolfskamerloop het tweede kroonjuweel van atletiekvereniging Zuidwal, regel je niet op een regenachtige zondagmiddag. "Direct na de Wolfskamerloop eind oktober beginnen we al met de Trappenbergloop", vervolgt Bezemer. "Er is een vaste kerngroep van tien personen en daarnaast zijn er op deze dag zo'n 120 vrijwilligers actief. Zonder deze mensen is het organiseren van een evenement onmogelijk. Daarnaast hadden we nog het bijkomende probleem dat door de hevige storm van een aantal weken geleden het parcours bedekt was met ruim vijftig omgewaaide bomen. Die moesten ook worden verwijderd; gelukkig is dat ook voor elkaar gekomen."

'Vrij gemakkelijk lopen in deze schitterende,
bosrijke omgeving'