Dominee Geertje de Vries en Hans Noordanus vertellen over het 50-jarig bestaan van de Goede Herderkerk.
Dominee Geertje de Vries en Hans Noordanus vertellen over het 50-jarig bestaan van de Goede Herderkerk. Foto: Bob Awick

De Goede Herderkerk moest lichtere hervormde stroming onderdak bieden

De Goede Herderkerk bestaat 50 jaar. De kerk werd gebouwd om onderdak te bieden aan een lichtere hervormde stroming.

HUIZEN De Goede Herderkerk aan de Piersonlaan 2 zag op 28 februari Abraham. Het markante kerkgebouw dat iedereen ziet bij binnenkomst van het dorp via de Crailoseweg werd gebouwd om aan een lichtere hervormde stroming onderdak te bieden. Het jubileumjaar wordt uitgebreid gevierd en start komende zaterdag met een korte dienst en een receptie.

Hans Noordanus (87) is vanaf het begin betrokken geweest. "Een paar goede kerels wilden ruim 50 jaar geleden de gelegenheid om binnen de kerk voor een iets ruimere en kleurrijkere beleving van het geloof te kiezen." Dominee Geertje de Vries licht dat verder toe. "Dat was een ontwikkeling indertijd in Nederland. De Synode, de organisatie die de kerken overkoepelde, wilde daar best ruimte aan geven, maar wist niet goed hoe. Uiteindelijk kon gemeente De Goede Herder in 1961 een Buitengewone Gemeente worden binnen de protestantse kerk."

Overvol

Ruim voordat de Goede Herderkerk gebouwd werd, vonden er al kerkdiensten plaats van deze buitengewone gemeente in wording in een verenigingsgebouw aan de Doolhofstraat. Daar was ruimte voor 300 klapstoelen en er stond een oud harmonium waar de muziek voor de kerkelijke liederen op kon worden gespeeld. Hans vervulde er op een gegeven moment de rol van diaken in een minikerkenraadje van vier personen. "De zaal was overvol vanaf de eerste dienst", vertelt hij.
De volgende stap was het zoeken naar een eigen predikant. Hier werd een beroepingscommissie voor opgericht en uiteindelijk werd dominee Victor Emiel Schaefer de eerste dominee van de gemeente. Hij stond stevig in zijn schoenen en paste bij de manier waarop de gelovigen invulling wilden geven aan hun geloof.
Omdat het zaaltje waar de diensten werden gehouden al snel uit zijn voegen barstte, werd vanaf 1961 /1962 geld ingezameld om een eigen kerkgebouw te kunnen bouwen. Aan de rand van Huizen werd hier ruimte voor gevonden aan de Piersonlaan. De bouw van de kerk startte in 1966 en in 1968 werd de kerk geopend. Het gebouw kostte inclusief de inrichting en klokken 800.000 gulden. Geertje: "Hiervoor hebben de kerkleden zelf 200.000 gulden bij elkaar gebracht met diverse acties en uit hun eigen middelen. De rest kon tegen een gunstige regeling geleend worden. De landelijke organisatie van kerken heeft daarbij geholpen."

Symboliek

Vanaf dat moment had gemeente De Goede Herder een eigen onderkomen, dat veel symboliek kent. Het grote moderne glas-in-loodraam toont onder andere God als goede herder met een lam in zijn armen. Het geeft de kerk een lichte en warme uitstraling. Op de preekstoel staat een vers van een oude versie van Psalm 23: 'De heer is mijn herder, het ontbreekt mij aan niets.' Geertje: "Betaald door de dames van de handwerkclub van de kerk. Ook in de klok staat een regel van deze psalm gegraveerd. Dat kan niemand zien, maar is toch leuk om te weten. Daarnaast is een deel van de kerkmuur in kruisverband gemetseld. Hier springen stenen in en uit. Deze symboliseren de verschillen tussen mensen. Juist de verschillen zorgen voor een sterke samenleving, net zoals de stenen op deze manier gemetseld een sterkere muur maken."
De kerk is volgens de dominee na 50 jaar wel een blijvertje, ook al is de pijn nog niet altijd weg bij de families die te maken hadden met mensen die kozen voor een andere stroming binnen de kerk. Ook merkt de kerkgemeente dat het kerkbezoek af is genomen. Maar er zitten wekelijks toch wel zo'n 200 mensen in de kerk. "We zoeken ook zelf de verbinding met de rest van Huizen, gelovig of niet-gelovig. Dit is een mooi kerkgebouw dat zo veel mogelijk gebruikt moet worden."

Eerste diensten in verenigingsgebouw Doolhofstraat