Nieuwe waarnemend burgemeester

HUIZEN De commissaris van de Koning, Johan Remkes, heeft in goed overleg en met unanieme instemming van de gemeenteraad van Huizen besloten Sicko Heldoorn (61) met ingang van 12 maart 2018 te benoemen tot waarnemend burgemeester van de gemeente Huizen. Hij is de opvolger van Fons Hertog die op 16 februari als waarnemend burgemeester van Huizen is afgetreden vanwege grensoverschrijdend gedrag.

Heldoorn heeft ruime bestuurlijke ervaring. Hij was van 2014 tot 2017 waarnemend burgemeester van de gemeente Dantumadiel, van 2007 tot 2013 burgemeester van de gemeente Assen en van 2002 tot 2007 burgemeester van de gemeente Opsterland. Van 1992 tot 2002 was hij gedeputeerde van de provincie Fryslân. Hij is lid van de PvdA.

Huizen valt onder een wettelijke procedure voor gemeentelijke herindeling, daarom wordt de burgemeestersvacature vooralsnog niet open gesteld en wordt gedurende deze procedure een waarnemend burgemeester benoemd.

De benoeming van Heldoorn vond plaats direct na een gesprek dat de fractievoorzitters met de commissaris van de Koning hadden over de benoeming van een nieuwe waarnemend burgemeester. Daarna konden zij spreken met twee kandidaten. De raad had voorafgaand een uitgebreide profielschets samengesteld. Of Heldoorn aan alle eisen voldoet en of hij in Huizen komt wonen is op dit moment nog niet bekend.

Boven aan het lijstje stond dat - gelet op de recente ervaringen met waarnemend burgemeester Fons Hertog - een opvolger van 'volslagen onbesproken gedrag' moest zijn. Daarnaast moest de nieuwe waarnemer in Huizen een verbinder en burgervader zijn die, behalve op het terrein van openbare orde en veiligheid, ook in alle andere denkbare opzichten senioriteit meebrengt.
Deze persoon moet zijn ruime bestuurlijke ervaring naar de juiste maat en schaal weten in te zetten in belangrijke en actuele dossiers. Ook moet de nieuwe waarnemend burgemeester bruggen weten te bouwen én onderhouden met de volledige samenleving.
Daarnaast wil de gemeenteraad een voorstander en zo mogelijk pleitbezorger van een laagdrempelige en informele werkcultuur. Een inspirator en netwerker die openstaat voor vernieuwing in het democratisch besluitvormingsproces. Bij het laatste wordt met name participatie genoemd. Omdat Huizen midden in het herindelingsproces zit, wordt bovendien ervaring met herindelingsprocessen en met regionale en bovenregionale samenwerking gevraagd.

Ook al is de nieuwe waarnemend burgemeester maar tijdelijk, van degene die deze functie zal gaan bekleden wordt verwacht dat deze in de buurt van Huizen woont, goed aanspreekbaar is en toegankelijk voor de Huizer inwoners. Daarnaast moet de nieuwe eerste burger zich zo veel als mogelijk in de Huizer samenleving laten zien.