Deze nieuwe borden vallen zeker op.
Deze nieuwe borden vallen zeker op. Foto: BPV Holleblok

Duidelijke borden Holleblok-scholen tegen overlast

HUIZEN Buurt Preventie Vereniging (BPV) Holleblok heeft met de plaatsing van het vijfde en laatste bord op het plein van de Holleblok-scholen haar 'Artikel 461-project' afgerond. De borden attenderen bezoekers van het schoolplein op de tijden dat het plein openbaar toegankelijk is en dat het gebied na 18.30 uur verboden terrein is.

Het project is een gezamenlijk initiatief van de BPV Holleblok en basisscholen de Tweemaster, de Tweede Montessorischool, De Parel, peuterschool 't Startblok en de Taalschool Huizen. Met de borden willen zij een steentje bijdragen om de overlast van met name hangjongeren op en rondom de scholen tegen te gaan. Regelmatig treffen omwonenden namelijk jongeren aan op de daken van scholen en omdat het om een relatief oud gebouw gaat is de kans op schade groot.
Ook de politie is erbij betrokken en is om advies gevraagd. De betrokken partijen hopen dat wijkagenten op deze manier sneller zullen handhaven en sneller het bonnenboekje zullen trekken. Met de borden die aan duidelijkheid niets te wensen overlaten, zijn ook jongeren gewaarschuwd en zijn ze beter op de hoogte van de regels. Volgens de BPV Holleblok hangen er wel kleine blauwe bordjes, maar worden die mogelijk door de doelgroep niet gezien.
"Overlast door jongeren is helaas een lastig en vaak terugkerend probleem, maar we hebben er geloof in dat deze borden iets kunnen bijdragen", aldus voorzitter Martin Vlaanderen. De BPV adviseert haar leden om bij een overtreding de mobiel te pakken en de overtreders te filmen. Dit materiaal gaat ook naar de politie en die kunnen aan de hand daaarvan de overtreders of hun ouders erop aanspreken.
Een bijbehorende maatregel is het goed afsluiten van de hekken van het schoolplein. Aan een goed sleutelbeheer wordt gewerkt.