Natasja Pattipeilohy bekijkt geconcentreerd op de monitor hoe de scène er op beeld uit komt te zien.
Natasja Pattipeilohy bekijkt geconcentreerd op de monitor hoe de scène er op beeld uit komt te zien. Foto: NP Studio

Natasja Pattipeilohy wint award 'Beste Short Film' CinemAsia Film Festival

Natasja Pattipeilohy heeft zondag tijdens het CinemAsia Film Festival de award voor 'Beste Short Film' gewonnen voor 'Hirofumi's Suitcase'.

HUIZEN De korte film 'Hirofumi's Suitcase' van de Huizerse Natasja Pattipeilohy (36) is afgelopen zondag bekroond met de award voor 'Beste Short Film' tijdens het CinemAsia festival in Amsterdam. Ze maakte de film in samenwerking met scriptschrijver Raoul Groothuizen. Jaim Sahuleka, ook uit Huizen, heeft de Sound Design gedaan.

CinemAsia is een Nederlands filmfestival dat in 2003 is opgericht om het culturele aanbod van Aziatische films te promoten. Vast onderdeel van het programma is FilmLAB, dat Nederlands-Aziatische filmmakers, schrijvers en acteurs een platform biedt om hun talent, ervaring en visie in te zetten voor de Nederlandse filmkunst. Uit een groot aantal gegadigden zijn Natasja en Raoul, beiden met een Molukse achtergrond, geselecteerd en aan elkaar gekoppeld om vorm te geven aan het thema 'Lost in translation'. Met succes, blijkt nu.

"Ik ben er eigenlijk ingerold", vertelt Natasja. "Ik heb gewoon een baan in de IT-sector. Iemand vroeg me ooit eens een film te produceren en dat heb ik gedaan en daarna werd ik steeds vaker gevraagd." Voor het filmfestival werd ze per mail benaderd. "Nieuw is dat ik deze film ook heb geregisseerd. Dat was de eerste keer voor mij. Dat betekent dat je heel direct in contact bent met de acteurs om ervoor te zorgen dat de film zo wordt als je in je hoofd hebt. De productie heb ik daarnaast ook gedaan. Dat is het verzorgen van locatie, acteurs en dergelijke en ook geld via crowdfunding en sponsoring."

Nadat ze het script van Raoul had gekregen, die ze nog niet kende, is ze daarmee aan de slag gegaan. "De schrijver is een Japan-liefhebber. Ik heb het script zodanig aangepast dat het in twee dagen te filmen was, want meer ruimte hadden we niet. De film gaat over een Japanse expat die verliefd wordt op zijn docente Nederlands. Hij wil uiteindelijk wel zijn gevoelens uiten, ook al raadt zijn collega het af en verwacht hij daar niets van. Daar heeft hij bovendien niet veel tijd voor, want de docente gaat op wereldreis. Centraal staat het overbruggen van de taalbarrière en de verschillende culturen."

Weinig slaap

Het was nog een hele klus om in contact te komen met een goede Japanse acteur. "In de film wordt Nederlands, Engels en Japans gesproken, dus dat was wel nodig. Uiteindelijk kwam ik in contact met Masataka Miyanaga. Hij is oorspronkelijk geen acteur en ik vroeg hem een filmpje te sturen om te kijken of hij het kon. Ik zag genoeg potentie en we zijn aan de slag gegaan."
De moeder van twee jonge kinderen kwam er vervolgens achter dat ze in december moest gaan opnemen. Net in de tijd dat ze de sleutels kreeg van haar nieuwe huis en er dus ook nog een verhuizing aan zat te komen. "Ik heb op twee momenten mezelf echt afgevraagd of ik er wel mee door wilde gaan. Ik wilde het graag, maar alles kwam tegelijkertijd. Ik heb het uiteindelijk wel gedaan, maar heb in die tijd weinig slaap gehad." Voordeel was wel weer dat ze alles zo strak had gepland dat de opnamen in één lange dag gemaakt konden worden.
Afgelopen zaterdag was de première. "Het publiek moest lachen en er was zelfs applaus tijdens de film na de kofferscène, applaus na de film en nog eens applaus na de aftiteling. Op dat moment was het wel duidelijk dat het een zeer toegankelijke film was. Dat wil echter niet zeggen dat het voor de jury ook zo is." Pas zondag bij de awardceremonie kreeg ze te horen dat ze gewonnen had met haar film van 8.2 minuten, die nog bij diverse festivals in Nederland en daarbuiten te zien zal zijn. "We hebben ook nog een tegoed voor camerahuur gewonnen bij Camalot Amsterdam. Voor een volgende film!" De smaak heeft ze inmiddels namelijk wel te pakken en ze wil het zeker vaker gaan doen.

Film gaat over Japanse expat die verliefd wordt op docente Nederlands