De rechtszaak over dit ongeval is begonnen.
De rechtszaak over dit ongeval is begonnen. Foto: Bob Awick

'Klaar met verkeershufters'

HUIZEN "Wij zijn klaar met deze verkeershufters die levens van anderen kapot maken." In een krachtige, emotionele slachtofferverklaring verwoordt de stiefmoeder van Rick van der Maden de gevoelens van de nabestaanden vorige week donderdag in de Utrechtse rechtszaal. Tegen de 33-jarige man die voor zijn dood verantwoordelijk wordt gehouden, eiste de officier van justitie 18 maanden celstraf en 5 jaar ontzegging van de rijbevoegdheid.

Rick overleed op 10 december 2016 op de A27 bij Eemnes aan de gevolgen van een verkeersongeval. De weg was uren afgesloten. "Een jonge vent, 23 jaar, die iets moois van zijn leven wilde maken. Rick had grootse plannen met zijn nieuwe bedrijf, zijn nieuwe woning en zijn vriendin”, aldus de officier van justitie. "Een spontane, goedlachse jongen, die het niet altijd makkelijk had."
Op de avond van 10 december rijdt hij in zijn VW Caddy samen met zijn vriendin over de A27 vanuit Emmeloord, waar hij woonde, richting zijn opa en oma in Woerden. Rond 19.30 uur, ter hoogte van tankstation Tango, knalt er vanuit het niets een Volvo met 175 km per uur achter op hun Caddy. De klap is zo enorm dat Rick en zijn vriendin met autostoel en al in de laadbak van de Caddy belanden. De auto begint te tollen en komt verderop tegen een boom aan de rechterkant van de snelweg tot stilstand. Rick overlijdt ter plekke, zijn vriendin is zwaargewond. Een eindje terug, in de linkerberm, net voorbij het tankstation, staat de Volvo. De bestuurder belt beduusd zijn vader die in Huizen woont. Hij vraagt of zijn vader naar het Tango tankstation wil komen. Als kort daarna de politie arriveert, is de Huizer al op de plaats van het ongeval. Hij vertelt de agenten dat hij achter het stuur zat en zijn zoon op de bijrijdersstoel. "Hoe geslepen en doortrapt”, aldus de officier van justitie. "Terwijl Rick een paar meter verderop ter plaatse sterft en zijn vriendin in nood verkeert, belt u uw vader.”
De politie gaat ervan uit dat de Huizer de auto bestuurde, neemt bij hem een blaastest af en bij zijn zoon niet. Als een dag later op het politiebureau alsnog duidelijk wordt dat de zoon reed, is het te laat voor een alcoholtest. De politie stelt een onderzoek in naar de verdachte. Op de dag van het dodelijk ongeluk was hij de hele dag met zijn vader op stap geweest. Hij zou gedurende de dag twee biertjes hebben gedronken. Voordat hij terugging naar Arnhem had hij nog bij zijn ouders in Huizen gegeten. Daar zou hij nog één wijntje achterover hebben geslagen. Ook werd uit het onderzoek van de politie duidelijk dat de verdachte in het verleden vaker is veroordeeld voor te hard rijden en rijden onder invloed en dat de verdachte, de dag voor het dodelijk ongeval, in Arnhem nog was doorgereden na het veroorzaken van een aanrijding.
"Al met al zeer verontrustende berichten”, aldus de officier van justitie die de verdachte verwijtbaar onvoorzichtig rijgedrag ten laste legt, met de dood tot gevolg. "U had de Caddy die goed verlicht was, moeten zien. Maar omdat u 175 km p/u reed en het donker was en motregende, heeft u de auto van Rick niet gezien”. Gezien de ernst van het feit, zijn eerdere veroordelingen en het ontlopen van zijn verantwoordelijkheid door de schuld eerst in de schoenen van zijn vader te schuiven, eist de officier van justitie een onvoorwaardelijke gevangenisstraf en dat hij een zeer lange tijd niet meer achter het stuur mag. Uitspraak over twee weken.