Zo rond de tachtig vrouwen kwamen af op de activiteiten rond Internationale Vrouwendag in 't Holleblok.
Zo rond de tachtig vrouwen kwamen af op de activiteiten rond Internationale Vrouwendag in 't Holleblok. Foto: Bob Awick

Internationale Vrouwendag gevierd met verschillende activiteiten

Zo'n tachtig vrouwen hebben afgelopen donderdag wijkcentrum 't Holleblok bezocht. Daar waren activiteiten voor Internationale Vrouwendag.

HUIZEN "Waar staan we als vrouwen ten opzichte van jaren geleden. We hebben hier alles, of ten minste 80% toch zeker", zegt Eliza Bozoglanian, een van de bezoekers van de activiteiten ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag.

Het is volgens haar een moment om toch wel even stil bij te staan. Zelf komt ze oorspronkelijk uit Irak en woont nu in Laren, waar ze het Taalcafé heeft opgezet. "Daar zijn geen activiteiten voor vrouwendag, dus kom ik maar hier." So Nyo, oorspronkelijk uit China, geeft deze middag en avond diverse workshops in Chinees kalligraferen. Ze woont al heel lang in Nederland en geeft hier ook Chinese les. "Het is leuk om iets te doen met vrouwendag. Het is een dag om even helemaal jezelf te zijn."
Er zijn van 16.00 tot 20.30 uur diverse workshops en activiteiten. Rond een uur of 17.00 komen de hapjes op tafel en die zijn net zo divers als de vrouwen die aanwezig zijn. Zo zijn er onder andere Syrische hapjes van de Jude Foundation, Turkse lekkernijen en Hollandse soep.
"Het is nu al geslaagd", zegt Janny Hospers van Versa Welzijn aan het begin van de avond. "We hebben veel enthousiaste reacties gekregen en het is leuk dat het zo aanslaat. We gaan volgend jaar zeker kijken of we weer iets kunnen organiseren."
Ze legt uit dat de viering een samenwerkingsverband is tussen diverse netwerken en organisaties. Versa Welzijn wilde iets gaan doen en hoorde van plannen van Karin Rienstra van de Jude Foundation en Nel Hoogmoed. Karin: "Ik was met Nel in gesprek en opperde dat we eigenlijk iets zouden moeten organiseren. Het is goed om vrouwen bij elkaar te brengen. Het laat zien hoe saamhorig we kunnen zijn en wat voor kracht we samen hebben." De diverse netwerken werden ingeschakeld om vrouwen op te roepen om te komen en om activiteiten te organiseren. Bijvoorbeeld via het Strategisch Netwerk Huizen, dat organisaties en mensen in Huizen wil verbinden.

Het resultaat is een mix aan vrouwen en activiteiten. Bijvoorbeeld van naaiatelier 'De nieuwe jurk' in 't Holleblok. Hier kunnen dames handwerken en de Nederlandse taal beter leren. Wethouder Marianne Verhage, die net als wethouder Janny Bakker een bezoek brengt aan 't Holleblok, vermaakt zich aan de tafel met deze dames. Ze heeft al een zelfgemaakte ketting om en maakt er nog een voor een van de jonge bezoeksters. "Ik vind het heerlijk om te handwerken. Ik kan gewoon niet stilzitten", zegt ze. "Ik had vandaag echt zin om samen met andere vrouwen iets te doen op deze Internationale Vrouwendag." Ook Amnesty International is aanwezig en krijgt de opbrengst van de hapjes en drankjes van deze dag en houdt vandaag een speciale actie voor Azza Soliman uit Egypte. Zij komt op voor vrouwen die slachtoffer zijn van marteling, huiselijk geweld of verkrachting en kan mogelijk 15 jaar gevangenisstraf krijgen voor allerlei verzonnen aanklachten. "In Nederland hebben we het vergeleken met vrijwel elk land goed, ook al valt hier ook nog wel het een en ander te regelen", aldus Ellen de Ruijter van Amnesty, die blij is met de aandacht en de vele handtekeningen.