Het lijsttrekkersdebat vond plaats in een overvolle raadzaal onder leiding van Maartje van Weegen.
Het lijsttrekkersdebat vond plaats in een overvolle raadzaal onder leiding van Maartje van Weegen. Foto: Bob Awick

Debatteren over fusie, cultuur en zondagsopening

De gemeenteraadsverkiezingen zijn woensdag 21 maart en ter gelegenheid daarvan vond in de raadzaal dinsdagavond het lijsttrekkersdebat plaats onder leiding van presentator Maartje van Weegen. De raadzaal zat bomvol belangstellenden en zelfs daarbuiten waren zitplaatsen gemaakt, zodat alle bezoekers het debat goed konden volgen. Op de stoelen lag een programma met een groene en een rode kaart, zodat het publiek ook zijn mening kon geven.

HUIZEN Het hoort erbij in verkiezingstijd. Een heus verkiezingsdebat. In Huizen door de gemeente geregeld en met een door de wol geverfde presentator: Maartje van Weegen. "In het programma staat dat ik zal zorgen dat het een spannende en informatieve avond wordt. Dat ligt echter aan u", zei ze richting het publiek en de lijsttrekkers. Dat waren er geen tien, want Marian Rebel van Dorpsbelangen Huizen kon niet aanwezig zijn en vond het geen goed idee om zich door iemand anders uit de partij te laten vertegenwoordigen.

Achter de microfoons zaten wel Jessica Prins van de VVD, Rutger Rebel van het CDA, Marlous Verbeek van D66, Maarten Hoelscher van de PvdA, Karin Rienstra van GroenLinks, Wessel Doorn van de ChristenUnie, Rick de Bruijn van Leefbaar Huizen, Rob Bource van de SGP en Piet Hein Koning van Healthy Earth.

"We gaan vanavond praten over drie stellingen", kondigde Van Weegen aan. "Over de zondagopening natuurlijk, of er iets te kiezen valt als het gaat om de fusie en over cultuur."

Begonnen werd met de fusie. 'Wil Huizen wel fuseren met Blaricum en Laren?' Van de 1665 stemmers die de StemWijzer voor Huizen hebben ingevuld en aan hebben gegeven dat hun gegevens gebruikt konden worden, heeft 27% aangegeven voor te zijn en 53% tegen. In de zaal was er niet echt een overgrote meerderheid voor rood of groen.

Omdat de PvdA de enige notoire voorstander is van de fusie, mocht de lijsttrekker van die partij uitleggen hoe hij de tegenstanders nog over wilde halen. De overige partijen zijn voor zelfstandigheid, maar de VVD, D66 en GroenLinks gaven wel aan de realiteit op zich af te zien komen. "We kunnen beter aan de knoppen zitten en meedraaien", aldus D66. VVD: "De provincie drukt door, waarschijnlijk kunnen we het niet tegenhouden. We willen ons volop inzetten om de belangen van Huizen te bewaken." GroenLinks: "We moeten niet onze hakken in het zand zetten. Een fusie kost tijd en om alles goed te regelen, moeten we nu beginnen." Het CDA blijft tegen de fusie: "Waarom zouden we. Omdat we dan iets minder hoeven te overleggen? Overleg hoort bij het vak van politicus." Healthy Earth: "De politiek staat al ver genoeg van de mensen af, dus geen fusie." ChristenUnie: "We hebben het hier al goed voor elkaar, daar hoef je het niet voor te veranderen."

Een van de bezoekers gaf aan uit fusiegemeente Rosmalen te komen. "Het is er daar niet slechter op geworden en Rosmalen is ongeveer net zo groot als Huizen." Een andere bezoeker: "We zijn een zelfstandige gemeente, ik woon hier met veel plezier. Ik ben van voor de oorlog en hoop dat ik hier mag blijven wonen als ik dat nog mag meemaken." Dat leverde veel rumoer op in de zaal, waarop D66 reageerde: "Huizen blijft Huizen, ook na fusie."

Fusie: 'De provincie drukt door, waarschijnlijk kunnen we het niet tegenhouden'

Na een kort muzikaal intermezzo van Marcel Luntungan kwam de volgende stelling aan bod: 'De gemeente moet meer geld steken in cultuur ...'. Het publiek stak heel veel groene kaarten de lucht in en een enkele rood. Een mevrouw kon niet kiezen. "Ik vind het lastig. Ik vind cultuur belangrijk, maar als je daar extra geld aan uitgeeft, dan moet je ergens anders minder aan uitgeven. Waaraan dan?"

Een vraag die door de lijsttrekkers niet beantwoord werd. Healthy Earth was er wel duidelijk over: "Het is wel belangrijk, maar er moet minder geld in cultuur, dat moet zichzelf kunnen betalen." Een standpunt dat niet door de andere partijen wordt gedeeld. Ook de gemeente moet er geld in steken. Leefbaar Huizen wijdde er zelfs een aparte cultuurnota aan die deel uitmaakt van het verkiezingsprogramma: "Het is de laatste jaren steeds minder geworden. Evenementen zijn verdwenen en we willen kijken of we weer een theater in Huizen kunnen krijgen. We zijn ervan overtuigd dat het ook veel mensen naar Huizen brengt en die nemen geld mee."

Daarnaast gaven PvdA, GroenLinks, CDA en ChristenUnie aan graag geld te willen investeren in het BNI-terrein aan de Havenstraat. Op dit moment loopt er een onderzoek naar wat er mogelijk is.

Van Weegen constateerde dat veel partijen wel geld willen steken in cultuur, maar dat de gebruikers van de StemWijzer er toch anders over deken. Maar 39% wil hier meer geld in steken en 36% niet. Daarnaast heeft 25% aangegeven het niet te weten. "U moet nog met goede argumenten komen om dat wel te doen."

Tijdens dit onderdeel werd door iemand uit het publiek gevraagd wat er voor de jeugd gedaan wordt. Leefbaar Huizen: "Het een sluit het ander niet uit." GroenLinks: "Wij willen een jeugdraad en een kinderburgemeester om ze al vroeg mee te nemen in het beleid." VVD: "De invulling van het BNI-terrein kan ook voor jeugd aantrekkelijk zijn. Met een food- en horecaconcept kunnen zij daar lekker uitgaan. Dat willen ze. "

Marcel Luntungan sloot dit onderdeel af, waarna er vervolgens een pauze was om even wat te drinken te halen. Een van de bezoekers liet weten het nu al een nuttige avond te vinden. "Ik weet nog niet wat ik ga stemmen en een vriend van me wees me op dit debat. Tot nu toe vind ik het wel vermakelijk."

Na de pauze kwam de derde stelling aan bod: 'Is de koopzondag nog een taboe?' Dit werd het belangrijkste onderwerp genoemd door 611 mensen die de StemWijzer gebruikten", aldus Van Weegen. "17% is voor gesloten winkels, 75% vindt dat ze open moeten gaan en 8% weet het niet." In de zaal stak een ruime meerderheid de groene kaart omhoog en er werd geschat dat 70% voor openstelling is en 30% tegen.

Het debat kwam hier echt tot leven. CDA, SGP en ChristenUnie zijn tegen. Het CDA gaf aan met pijn in het hart te hebben gezien dat er eind vorig jaar geen toestemming kwam om zondag 24 en 31 december open te mogen zijn. "Toen gaven de ondernemers aan dat zelf te willen. Wij bekijken het vanuit het standpunt van de MKB'er. Die werkt al zes dagen in de week en hoeft van ons niet ook op zondag open."

Voorstanders probeerden de tegenstanders te overtuigen door te zeggen dat er respect is voor de zondagsrust en dat winkeliers niet open hoeven en consumenten hun inkopen niet dan hoeven te doen. Ze willen ze wel in de gelegenheid stellen. ChristenUnie en SGP gaven als tegenargument dat er ook meer is dan economie en dat het gaat om wat voor maatschappij je wilt. De zondag kun je kwaliteitstijd met elkaar doorbrengen. Toen ChristenUnie aangaf dat het geen breekpunt zou zijn omdat verbinden het thema is voor de verkiezingen en het bij de CDA kan als ondernemers dat willen, concludeerde Van Wegen: "Ik denk dat ze wel open gaan."