Wethouder Janny Bakker overhandigt het boek aan minister Hugo de Jonge die ook iets voor op de achterkant heeft geschreven.
Wethouder Janny Bakker overhandigt het boek aan minister Hugo de Jonge die ook iets voor op de achterkant heeft geschreven. Foto: Gemeente Huizen

Unieke werkmethode Sociaal Domein vastgelegd in boek

Inwoners krijgen één contactpersoon die alles regelt als ze bij de gemeente aankloppen voor hulp in het Sociaal Domein. Een unieke werkmethode.

HUIZEN Wethouders Janny Bakker en Marianne Rebel hebben dinsdagmiddag samen met de wethouders Ben Lüken uit Blaricum, Jan den Dunnen uit Eemnes en Leen van der Pols uit Laren het boek 'Wat nodig is ...' gepresenteerd. Het beschrijft de unieke werkmethode in het Sociaal Domein voor de vier gemeenten, waarbij inwoners die hulp nodig hebben één contactpersoon krijgen toegewezen die ze bij alles helpt.

"In het boek vertellen werknemers over hoe ze te werk gaan en inwoners over hun ervaringen. Het is gemaakt voor professionals, want deze methode is uniek en heel veel mensen willen er meer over weten en op werkbezoek komen. Eén woord springt eruit als je het leest: ontroerend", aldus wethouder Bakker. De werknemers werken samen in SpiegelTeams waar zij de informatie kunnen krijgen die ze nodig hebben en waar ze zaken met elkaar kunnen bespreken. "Komt er iemand voor een traplift, schuldhulpverlening of een uitkering, dan wordt er iemand gekoppeld aan de persoon die daar het meest verstand van heeft. Blijkt er meer nodig te zijn, dan kan de contactpersoon dat ook regelen. De inwoner krijgt het mobiele nummer van de contactpersoon en kan die rechtstreeks bellen als het nodig is."

Bakker mocht vorige week donderdag het boek al overhandigen aan minister Hugo de Jonge. "Hij is ook op de hoogte van onze methode en wil dat dit overal toegepast wordt." Een quote van de minister is ook terug te vinden op de achterkant van het boek: "Niet denken vanuit schotten tussen de verschillende wetten in het sociale domein, maar de mens centraal houden en vervolgens gewoon regelen wat nodig is", zegt hij onder andere.

Volgens de Larense wethouder Leen van der Pols is dat een hele omslag geweest in ambtenarenland. "Vroeger mocht je niets zelf en moest je lijstjes afvinken. Het is mooi dat we dit in vier jaar tijd hebben bereikt." De Eemnesser wethouder Jan den Dunnen: "Ik heb het boek maandag al aan onze raadsleden uitgedeeld. Een van hen bladerde erdoor, las wat en zei: "Vier jaar lang hebben we hier gortdroog materiaal over gekregen en nu pas laten jullie zien wat jullie doen.'"