Belangstellenden schrijven druk mee op het moment dat de voorlopige uitslag wordt voorgelezen.
Belangstellenden schrijven druk mee op het moment dat de voorlopige uitslag wordt voorgelezen.

VVD start meteen gesprekken voor nieuw te vormen coalitie

De VVD neemt als grootste partij meteen het initiatief om een nieuwe coalitie te vormen. Gestart wordt met een informatieronde, die hopelijk vrijdag al meer duidelijkheid geeft. Erwin Ormel gaat de gesprekken leiden.

HUIZEN De uitslag was nog maar net bekend of er werd in de raadzaal al meteen gekeken naar mogelijkheden van een te vormen nieuwe coalitie in Huizen. Net als vier jaar geleden is de VVD de grootste partij. Toen ging het CDA er met een nieuwe coalitie vandoor en eindigde de partij in de oppositie.

Lijsttrekker Jessica Prins van de VVD had zich al goed voorbereid voor het geval haar partij de grootste zou worden. "We nemen als grootste partij meteen het initiatief om besprekingen te houden. Als informateur heb ik Erwin Ormel aangewezen. Hij gaat donderdag en vrijdag gesprekken voeren met alle partijen. We willen weten hoe zij de uitslag zien, hoe zij naar samenwerking kijken en wat ze niet en wel willen. We hebben dan vrijdag aan het eind van de middag hopelijk een eerste verkenning en kunnen dan hopelijk snel stappen nemen."

Oppositiegenoot PvdA hoopt dat zij deel kan gaan nemen aan die nieuwe coalitie. Lijsttrekker Maarten Hoelscher: "We hebben 300 stemmen meer dan vorige keer. Tegen de landelijke trend in. De oppositie heeft gewonnen." Om alvast voor te sorteren op de gesprekken liet Hoelscher weten dat hij hoopt dat ook D66 hier deel van uit zal maken en eventueel GroenLinks. "Als voorstander van een fusie is dit onderwerp echter geen breekpunt voor ons. Dat wordt in Haarlem besloten. We weten dat al deze partijen hebben aangegeven constructief hierover te willen praten. Koopzondag is voor ons wel een breekpunt. De winkels gaan wat ons betreft open."
De oppositie bleek inderdaad de grote winnaar, want ook Leefbaar Huizen won een zetel. Rick de Bruijn: "Wij denken dat het CDA en D66 erg zijn afgerekend op het participatieproces rond de Keucheniusstraat. Dat krijg je als je mensen mee laat praten en uiteindelijk toch je eigen mening doorzet. Dat is heel fout geweest."

GroenLinks won als enige coalitiepartij een zetel. Lijsttrekker Karin Rienstra: "We zijn enorm blij met de derde zetel, 50% 'winst'. We willen graag de ingeslagen weg op gebied van cultuur, duurzaamheid en sociaal beleid voortzetten. De basis is de afgelopen vier jaar gelegd. Nu willen we doorpakken op deze thema's."

Andere uitslag NOS

Nadat de uitslag bekend was ontstond er enige onrust, omdat de NOS een andere uitslag publiceerde dan wat de gemeente Huizen had doorgegeven. Dorpsbelangen kreeg een vierde zetel toebedeeld en SGP kwam bij de NOS op 0 uit. Het stembureau in Huizen liet weten niet te begrijpen hoe dat kwam. De NOS past waarschijnlijk een iets andere berekening toe dan de gemeente.

Wel of geen fusie geen breekpunt voor fusievoorstander PvdA

Dit zou kunnen komen door het toedelen van een restzetel aan de SGP. De partij kreeg namelijk maar 667 stemmen. Dat is minder dan de kiesdeler van 722 2/9 stem. Een partij die 3/4 van het aantal stemmen van deze kiesdeler heeft, kan echter kans maken op een restzetel. Bij de vorige verkiezingen was dit voor het SGP ook het geval. De NOS lijkt dit niet te hebben ingecalculeerd.
Duidelijk werd in ieder geval wel dat Healthy Earth, de nieuwkomer met alleen lijsttrekker Piet Hein Koning op de kieslijst, geen zetel krijgt. De partij kreeg slechts 115 stemmen.

De uitslag die nu bekend is gemaakt, is een voorlopige uitslag. Vrijdag om 10.00 uur wordt de definitieve uitslag bekendgemaakt in een openbare zitting van het centraal stembureau.