Het dagelijks bestuur van de stichting toost met de notaris op het ondertekenen van de oprichtingsakte.
Het dagelijks bestuur van de stichting toost met de notaris op het ondertekenen van de oprichtingsakte. Foto: Bob Awick

Gooise Tram rijdt vanaf voorjaar 2019 weer als elektrische replica door regio

De Stichting Gooise Tram is vrijdagmiddag officieel opgericht. Als doel heeft deze om een elektrische replica van de tram te laten rijden.

HUIZEN De Gooise tram rijdt vanaf voorjaar 2019 weer in Huizen en omgeving. Dat is het doel van de Stichting Gooise Tram, die vrijdagmiddag officieel is opgericht. Het is de bedoeling dat de originele stoomtram die hier ooit in de regio reed, wordt nagebouwd als elektrische tram, zodat deze zonder rails overal kan rijden.

De stichting heeft al contact met twee bouwers die dat zouden kunnen en heeft 400.000 euro nodig om het project te realiseren. Hiervoor ligt al een subsidie klaar bij de gemeente Huizen, die ook een aanvraag voor subsidie ondersteunt naar de provincie. Daarnaast zal met sponsors en partners de rest van het investeringsbudget gerealiseerd gaan worden. Wethouder Marlous Verbeek: "Het is een prachtig project en het is belangrijk om vooruit te kijken naar de tijd dat hier meer toeristen gaan komen rond de Floriade en met de riviercruiseschepen."

De tram zal maximaal 25 kilometer per uur gaan rijden. "De kruissnelheid in het dorp zal ongeveer rond de 5 kilometer per uur liggen. Dat zal op sommige trajecten betekenen dat auto's soms even zullen moeten wachten. Buiten het dorp zal de snelheid rond de 17 kilometer per uur liggen."

In de businesscase die er ligt is rekening gehouden met een 'behoudende prognose' van het aantal ritten. "Zoals we nu inschatten, zal een kaartje € 2,75 gaan kosten en zal een dienst mogelijk zijn waarbij de tram elk uur of elke 1,5 uur rijdt", maakte voorzitter Han Landman van de stichting bekend. "Mensen kunnen dan op diverse plaatsen uitstappen en met de volgende rit weer verder." De prijs kan laag gehouden worden mede doordat er vrijwilligers op de tram zullen gaan rijden. Het is dan ook een echte toeristische attractie die verschillende routes kan rijden, maar ook gehuurd kan worden voor diverse doeleinden, zoals bedrijfspresentaties, huwelijken en zelfs begrafenissen.

Haven
De tram zal onder andere toeristen in de haven van Huizen op kunnen pikken, waar in 2019 diverse riviercruises een stop zullen hebben. "De tram kan de diverse mooie punten van Huizen verbinden, zoals het Nautisch Kwartier, de Krachtcentrale, het museum en het Oude Dorp. Op die manier blijven de toeristen ook in Huizen." De stichting heeft echter ook verder gekeken en heeft overleg gehad met de Blaricumse wethouder Anne Marie Kennis en Miriam van Meerten-Kok van Gooise Meren. "Ze konden hier vanmiddag helaas niet zijn, maar zijn zeer enthousiast. Toeristen uit het buitenland zien onze regio als de 'Garden of Amsterdam' en zo wordt het ook gepromoot."

Vesting

De tram zal daarom ook richting Naarden rijden en daar Oud Valkeveen en de Vesting aandoen. Ook wordt Blaricum opgenomen in de route. "Dat kan later eventueel met Laren worden uitgebreid." Het bestuur kan rekenen op de steun van diverse adviseurs op gebieden als techniek, toerisme en marketing. "In het najaar, uiterlijk november, moeten we de opdracht geven om de tram te laten bouwen."

De wagon van de originele Gooise stoomtram wordt als replica nagebouwd.